Analiza consumului personal în România, inclinația spre consum

Extras din referat Cum descarc?

Aspecte teoretice privind consumul
Consumul reprezinta un act de distrugere a bunurilor, sau a serviciilor. Consumul se imparte in doua tipuri : consum final care reprezinta utilizarea de bunuri si servicii aflate in stadiul final de productie, in vederea satisfacerii directe a cerintelor indivizilor si in consum intermediar care reprezinta utilizarea bunurilor sau serviciilor marfa, care sunt distruse intr-un proces de productie, in vederea crearii altor bunuri respectiv servicii.
In functie de anumite criterii, consumul personal are mai multe forme: consum material (produse materiale: alimentare-nealimentare), consum nematerial (servicii), dupa durata consumului (consum propriu zis - de folosinta curenta- si consum de bunuri de folosinta indelungata).
Indicatorul care reflecta nivelul mediu al consumului de bunuri materiale si servicii este cosnumul pe locuitor. Acesta se determina prin raportarea consumului total, pe grupe de produse si produse principale, dintr-o anumita perioada, la numarul mediu al populatiei unei tari.
Marimea consumului de bunuri materiale si servicii pe individ, sociogrupuri si pe totalul populatiei se exprima prin costul vietii. Nivelul costului vietii depinde de marimea cheltuielilor curente efectuate intr-un an, pentru procurarea de bunuri alimentare, nealimentare si servicii necesare consumului populatiei.
Marimea cheltuielilor curente depinde de :
- cantitatile de bunuri materiale si servicii achizitionate (q)
- nivelul preturilor si tarifelor practicate pentru aceste bunuri economice (p)
Evolutia costului vietii se exprima prin indicele costului vietii (ICW), care evidentiaza modificarea medie a preturilor bunurilor materiale si tarifelor la serviciile utilizate de populatie :
ICW = q1 x p0
Daca indicele costului vietii este in scadere, creste nivelul de trai, iar daca indicele costului vietii este in crestere, nivelul de trai scade.
Pentru cunoasterea costului vietii, a puterii de cumparare si a nivelului de trai se utilizeaza bugetele de familie. Bugetul de familie reprezinta un sistem de evidenta prin care se inregistreaza sistematic si cronologic (pe un an) veniturile dupa natura lor (din munca, din surse bugetare), iar cheltuielile de consum dupa destinatia lor : hrana, imbracaminte, locuinta.
Marimea cheltuielilor destinate consumului personal depinde de o serie de factori obiectivi si subiectivi.
Factorii obiectivi sunt :
a. nivelul si dinamica salariului, ale veniturilor;
b. modificarile neprevazute care afecteaza pretul diferitelor elemente de capital fix si capital circulant;
c. modificarea asteptarilor in ceea ce priveste raportul dintre cheltuielile de consum prezente si viitoare;
d. modificarea politicii fiscale antreneaza inclinatia spre consum.
Factorii subiectivi sunt :
a. dorinta oamenilor de a crea o rezerva baneasca pentru situatii neprevazute;
b. constituirea de rezerve banesti pentru asigurarea batranetii;
c. dorinta de a obtine dobanzi sau alte avantaje prin participarea la unele actiuni (proiecte de afaceri);
d. instinctul oamenilor de ridicare a standardului de viata;
e. senzatia de independenta si de libertate de miscare pe seama existentei unei sume banesti mari economisite;
f. dorinta de a lasa avere mostenitorilor;
g. manifestarea la unele persoane a zgarceniei, concretizata in diminuarea cheltuielilor de consum curent.
Consumul personal in Romania comunista insumarea efectelor scaderilor de venituri nominale cu cele ale masurilor ce au afectat si puterea de cumparare a acestora a dus la o reducere drastica a consumului. Astfel, s-au luat masuri de livrare exclusiv la export a unei largi game de marfuri alimentare si nealimentare. Populatia incepuse sa creada ca multe sortimente de marfuri, care, pana la un anumit moment, se gaseau in orice magazine, nu s-ar mai fi produs in tara. Sortimentul acestor marfuri prohibite consumului intern s-a largit necontenit, astfel o insusire a lui devine imposibila. Este suficient sa aratam ca el cuprindea o mare varietate de produse industriale si alimentare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Consumului Personal in Romania, Inclinatia spre Consum.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!