Analiza Comparativa intre Sistemul Monetar International de la Bretton-Woods si Sistemul Monetar International Actual

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Sistemul monetar international are o multime de definitii, una dintre ele ar fi:
Sistemul monetar international cuprinde norme si principii stabilite si aprobate de statele membre in vederea cooperarii monetare internationale, precum si mecanismele de finantare a schimburilor economice internationale.
Un sistem monetar international are trei functii principale:
1) Asigurarea schimbului si circulatiei monedelor
2) Furnizarea de lichiditati monetare internationale necesare derularii tranzactiilor internationale
3) Ajustarea balantelor de plati externe in conditiile inregistrarii unor dezechilibre intre incasarile si platile in valuta inregistrate in cadrul lor.
2. Sistemul monetar international de la Breton-Woods
Necesitatea unui cadru international de cooperare monetara nu a fost niciodata atat de necesar ca dupa criza economica mondiala din anii 1929-1933. Astfel in anul 1944 la Bretton-Woods (un orasel mic din SUA) s-au adunat reprezentanti din 44 de tari pentru Conferinta Monetara si Financiara Internationala,
La aceasta conferinta au fost prezentate diverse proiecte insa era clar de la inceput ca batalia principala era intre proiectul din partea Marii Britanii, repezentat de J.M. Keynes si proiectul din partea SUA, reprezentat de H.D. White, subsecretar al Trezoreriei SUA.
Cele doua proiecte aveau unele puncte comune dar si puncte diferite de vedere.
Elaborat chiar inainte ca SUA sa intre in razboi si remaniat de cateva ori, proiectul lui Keynes purta clar amprenta convingerilor sale. El precedea infiintarea unei Camere Internationale de Compensare, insarcinata sa procure economiilor nationale, lichiditatile de care aveau nevoie.
In plus, Keynes dorea infiintarea unei banci centrale mondiale care sa gestioneze o moneda unica, pe care o denumise "bancor", neconvertibila in principiu in aur, dar - ca o maxima concesie facuta de economistul britanic - neexcluzand complet aceasta posibilitate.
Planul White propunea infiintarea unui <<fond de stabilizare>> bazat pe depunerile in aur ale statelor membre la Banca pentru Reconstructie, care urma sa fie si ea pusa pe picioare. White se gandise si la o moneda fictiva, pe care o denumise <<unitas>> si care se primea in schimbul aurului depus la Banca pentru Reconstructie.
White lucra in secret insa pentru sovietici, carora le trimitea copii dupa documente, planuri si schite, incercand sa protejeze interesele Sovietelor in cadrul rundelor de negocieri.
In final acordul semnat a fost rezultatul unui compromis intre tezele conducatorilor celor doua delegatii, cu predominarea punctului de vedere american.
In urma conferintei au fost infiintate doua institutii:
? Fondul Monetar International insarcinat sa supravegheze respectarea normelor de conduita monetara si sa gestioneze rezerve monetare din care sa acorde credite pe termen scurt in scopul acoperirii unor deficite din balantele de plati externe ale tarilor membre.
? Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare
Pentru atingerea obiectivelor initiale, mecanismele sistemului de la Bretton-Woods au avut la baza urmatoarele principii:
- Etalonul Monetar
La baza acestui sistem se afla etalonul aur-devize, sau mai precis etalonul aur-dolar american. Raportul de valoare dintre dolar si aur era urmatorul:
1 uncie = 35 $
1$ = 0,88 g de aur 
- Stabilitatea paritatilor si a cursurilor de schimb
Au fost instituite cursurile fixe cu abatere de la paritate de 1% . Fiecare tara membra a FMI era obligata sa declare paritatea monedei sale in aur sau in dolari si sa supravegheze evolutia cursului de piata in limitele amintite. Mentinerea cursului se realiza prin interventia bancilor centrale pe piata valutara, prin vanzare si cumparare de valuta.
- Convertibilitatea monedelor
Convertibilitatea monetara are doua aspecte:
o Convertibilitatea dolarului american, in calitatea sa de etalon, moneda de rezerva si de plata in cadrul sistemului monetar international.
o Convertibilitatea monedelor nationale ale celorlalte tari membre ale FMI.
- Constituirea de rezerve monetare oficiale
Banca centrala a fiecarui stat membru al FMI avea obligatia sa-si constituie rezerve monetare necesare, in principal pentru asigurarea stabilitatii cursului valutar in cadrul marjelor de 1 % si pentru convertirea sumelor solicitate de bancile centrale ale altor state membre.
- Echilibrarea balantelor de plati
Toate tarile care faceau parte din FMIerau obligate sa mentina echilibrul de plati externe. Daca o tara inregistra deficite sau excedente avea posibilitatea sa recurga la devalorizarea sau revalorizarea monedei proprii cu scopul de a mentine echilibrul balantei de plati. Acest principiu are o mica exceptie, SUA isi acoperea deficitul balantei de plati prin emisiune de moneda proprie. Astfel SUA capata o oarecare suprematie, fapt care mai apoi va avea unele urmari.
Treptat sistemul monetar a intrat intr-o profunda criza structurala, cauza principala fiind deficitul extrem de mare al balantei de plati americane si sumele mari de dolari detinute de bancile centrale si comerciale din diferite tari, care depaseau valoarea stocului de aur detinut de SUA. Detinatorii de dolari americani preferau convertirea lor in alte monede sau sa cumpere aur, astfel pretul aurului a crescut pana la 41 de dolari pentru o uncie. 
La 15 august1971 s-a suspendat convertibilitatea in aur a dolarului.
Treptat au fost eliminate toate principiile de functionare ale sistemuli de la Bretton -Woods.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Comparativa intre Sistemul Monetar International de la Bretton-Woods si Sistemul Monetar International Actual.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

V. Turliuc, V. Cocris, O. Stoica, A. Roman, V. Dornescu, D. Chirlesan, "Moneda si credit", Edit Junimea, Iasi 2011;
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-5140310-bretton-woods-vazut-mai-altfel.htm
http://www.financiarul.ro/2008/11/08/acordurile-de-la-bretton-woods/
http://www.money.ro/presedintele-chinei--sistemul-monetar-international-actual-este-un-produs-al-trecutului_825196.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!