Analiza Comparativă a Concepțiilor Moderne despre Stat

Extras din referat Cum descarc?

Analiza comparativa a diverselor conceptii moderne despre stat trebuie sa urmareasca o serie de surse sau de factori de diferentiere teoretica a interpretarilor date institutiilor statale.
Principalii factori de diferentiere sunt urmatorii:
a. Idei sau ipoteze despre originea statului.
O idee larg raspandita in epoca moderna este ca geneza statului ar fi fost strans legata de un acord politic si/sau social originar facut intre oameni, are ar fi realizat avantajele organizarii, ale constructiei unor institutii care sa reglementeze viata publica, ale existentei unor arbitri sau judecatori capabili sa transeze chestiunile conflictuale, sau ale unor structuri are sa se ocupe de bunastarea cetatenilor. Alte conceptii raporteaza geneza statului la cristalizarea anumitor raporturi de forte intre grupuri de oameni, la impunerea dominatiei unor elite asupra majoritatii sau chiar la impunerea unor grupuri de prada ca forte conducatoare. Conceptiile traditionaliste priveau statul ca pe un produs al vointei divine sau al unor factori naturali. Ideile despre ce anume ar trebui sa faca statul (care este rolul sau, care sunt atributiile sale, sfera si limitele actiunii sale) depind in foarte mare masura de adoptarea uneia sau alteia dintre aceste supozitii despre originea statului. De exemplu, interpretarile care leaga originile statului de un acord privind asigurarea securitatii tind sa atribuie institutiilor acestuia numai sarcini limitate (desfasurarea de activitati de justitie, politie), in timp ce interpretarile care atribuie statului o geneza legata de nevoia de a asigura conditiile necesare bunastarii cetatenilor tind sa dea institutiilor acestuia sarcini mult mai ample (de furnizare de bunuri si servicii, de organizare si dirijare a activitatilor etc.)
b.Idei despre scopul guvernarii. Acolo unde statului i se atribuie rolul de a asigura Binele (public si/sau individual), in mod firesc i se acorda si largi prerogative (necesare pentru indeplinirea optima a acestui rol); aceste prerogative pot merge pana la cota la care se lasa statului libertatea de a face orice pentru asigurarea Binelui (cazul unor regimuri revolutionare, care au atribuit organelor puterii deplina libertate de a restructura institutiile si chiar de a extermina anumite grupuri de oameni considerate periculoase pentru Binele public: dictatura iacobina din Franta, din ultimul deceniu al secolului al XVIII-lea, sau dictatura proletariatului din statele comuniste). Interpretarile sceptice cu privire la asigurarea Binelui (public si/sau individual) manifesta mari indoieli cu privire la insasi sensul ideii de Bine, acestea respingand angajarea ampla a institutiilor de stat in diverse intreprinderi sociale si politice presupuse a contribuia la bunastarea oamenilor sau la Binele public, sustinand ca aceste intrerprinderi sunt de fapt efectul impunerii unei idei de Bine apartinand unei minoritati asupra celorlalti cetateni.
c. Idei despre natura umana. Aici, conceptiile se diferentiaza dupa cum cere cu insistenta individualismul sau, dimpotriva, natura sociala sau comunitara a omului. Unele conceptii individualiste recunosc si existenta elementului comunitar in viata oamenilor, in timp ce altele imping individualismul la extrem, pana la a pretinde ca nu se poate face nici o comparatie intre indivizi, deoarece ei au nevoi diferite, preferinte diferite, fac alegeri diferite, dau valori diferite bunurilor. Au existat si conceptii colectiviste care negau sau minimalizau individualitatea umana, tratand nediferentiat, ca identice, nevoile, utilitatile, preferintele. Ele tind sa eseze oamenii pe exact acelasi plan (de nevoi, interese, preferinte), si sai considere subiecti docili ai unor mari activitati statale de satisfacere organizata a nevoilor, de asigurare planificata a bunastarii etc.
d. Idei despre relatiile interumane (de competitie, conflict de interese, de cooperare, de solidaritate). Daca relatiile innterumane sunt percepute ca fiind concurentiale sau conflictuale, se trage concluzia cu nici o persoana nu are alte obligatii fata de celelalte persoane decat cele pe care si le-a asumat explicit (contractual) - aceasta este interpretarea spre care tind conceptiile liberale radicale, si libertarianismul, de aici apre rolul major jucat de contractualism in gandirea moderna. Dimpotriva, daca relatiile interumane sunt percepute ca fiind cooperative, se poate trage concluzia ca persoanele au anumite datorii morale unele fata de altele (de a se ajuta reciproc, de a colabora, de a fi solidare), iar statul poate fi conceput si ca instrument al acestor raporturi de ajutor reciproc. 
e. Idei despre posibilitatile si aria de performante posibile ale actului politic. In masura in care se considera ca interventia statala poate fi eficace in diverse domenii (economic, social, cultural etc), se naste tendinta de a atribui acestuia sarcinile cele mai ample in direcdtia dezvoltarii persoanelor si grupurilor. Daca exista scepticism fata de eficacitatea si eficienta interventiei statale se neaga statului rolul interventionist, accentandu-se asupra necesitatii ca persoanele si asociatiile voluntare sa abordeze problemele existente. Astfel, se sustine adesea ca birocratiile sunt ineficiente, costisitoare, conservatoare, si chiar ostile binelui public - de aici decurgand un scepticism generalizat fata de stat, ca structura institutionala bazata pe birocratii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Comparativa a Conceptiilor Moderne despre Stat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!