Analiza cheltuielilor de asigurare și asistență socială în Republica Moldova în perioada 2010-2014

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere .3
Capitolul I. Abordari teoretice privind cheltuielile publice de asigurari si asistenta sociale. 4-9
Capitolul II. Analiza sistemului public de asigurari si asistenta sociala in R.M .10-14
Cocluzii si recomandari 15
Surse bibliografice 16


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Actualitatea temei. In prezent, Republica Moldova trece printr-o stare de criza economica, care duce la scaderea veniturilor populatiei si a ocuparii fortei de munca, la extinderea zonei saraciei, fenomene cu caracter de masa si de durata. Astfel, in conditiile unei tensiuni bugetare si a unei insuficiente de mijloace financiare, studierea cheltuielilor pentru asigurarea si asistenta sociala este destul de actuala, din motivul orientarii si utilizarii cit mai eficente si rationale a resurselor destul de limitate ce sunt puse la dispozitie, in vederea sprijinirii paturilor populatiei socialmente vulnerabile.
Importanta lucrarii. Satisfacerea nevoilor cu caracter social reprezinta o componenta principala a politicii sociale a statului. Dat fiind faptul ca situatia demografica in Republica Moldova a inregistrat o deteriorare profunda si constanta pe parcursul ultimilor ani are loc cresterea permanenta a cheltuielilor pentru asigurarea si asistenta sociala, de aceea este important sa studiem aceasta tema pentru identificarea problemelor sociale care duc la cresterea acestui grup de cheltuieli, precum si determinarea masurilor si solutiilor in vederea imbunatatirii nivelului de trai, a conditiilor si calitatii vietei fiecarui cetatean.
Scopul lucrarii consta in studierea sistemului public de cheltuieli pentru asigurari si asistenta sociala in Republica Moldova si identificarea masurilor de utilizare eficienta a acestora.
Obiectivele lucrarii: 
-  Sa descriem sistemul de cheltuieli publice de asigurare si asistensa sociala;
-  Sa analizam indicatorii de nivel, structura si dinamica a cheltuielilor;
-  Sa analizam factorii ce duc la cresterea cheltuielior;
-  Sa identificam problemele din cadrul sistemului si sa propunem solutii de ameliorare a acestora;
Structura lucrarii. Lucrarea noastra este compusa din cuprins, introducere si 2 capitole. Primul capitol contine o descriere teoretica a asigurarilor si asistentei sociale in Republica Moldova. Al doilea capitol include o analiza mai ampla a indicatorilor de nivel, strucura si dinamica a cheltuielilor din acest domeniu, insotita de o concluzie care inglobeaza o serie de solutii si analize pe baza evolutiei bugetului public national.
Baza informationala. In primul capitol ca baza informationala ne-a servit site-ul oficial al Ministerului Muncii, Protectiei sociale si a Familiei, Legea privind sistemul public de asigurari sociale, nr 489 din 08.07.1999, Legea asistentei sociale nr.547 din 25.12.2003. In capitolul 2 am utilizat evolutia bugetului public national pe anii 2000- 2014, site-ul oficial al Ministerului Finantelor, Biroul National de Statistica, Cadrul Bugetar pe Termen Mediu.
Capitolul 1. Abordari teoretice privind cheltuielile publice de asigurari si asistenta sociale.
Sistemul public de asigurari sociale de stat este parte componenta a sistemului de protectie sociala, avind ca obiectiv principal acordarea unor prestatii in bani persoanelor asigurate aflate in imposibilitatea obtinerii veniturilor salariale in urma anumitor situatii de risc (incapacitate temporara sau permanenta de munca, maternitate, batrinete, somaj, etc.).
Satisfacerea nevoilor cu caracter social reprezinta o componenta importanta a politicii sociale a statelor si presupune folosirea pe scara larga a resurselor financiare publice in scopul imbunatatirii conditiilor de viata ale populatiei, a calitatii vietii fiecarui individ. Cheltuielile publice pentru actiuni social-culturale sunt indreptate spre realizarea de servicii in mod gratuit, cu plata redusa sau sub forma de transferuri banesti (alocatii, pensii, ajutoare). De prestatiile social-culturale beneficiaza anumite categorii sau grupuri sociale, in unele cazuri chiar intreaga populatie. Aceste cheltuieli indeplinesc un rol important economic si social, deoarece pe seama resurselor alocate de stat se asigura: educatia si instructia copiilor si a tinerilor; ridicarea calificarii profesionale; asistenta medicala; se influenteaza evolutia demografica; se asigura un sistem de protectie sociala; ridicarea nivelului cultural si de civilizatie al populatiei.
Din categoria cheltuielilor de securitate sociala fac parte: 
-  asigurarile sociale;
-  asistenta sociala;
-  ajutorul de somaj; 
-  alte categorii de indemnizatii si ajutoare;
Protectia sociala se refera la actiunile si masurile economico-sociale sau de alta natura initiate de stat pentru a garanta membrilor societatii, salariati sau nesalariati, apararea fata de fenomene si actiuni al caror efect se rasfrange nefavorabil asupra situatiei lor. In cadrul masurilor de protectie sociala se cuprind: crearea de noi locuri de munca; subventionarea unor produse si servicii destinate populatiei; compensatii banesti acordate persoanelor cu venituri fixe pentru cresterea preturilor la marfurile de interes vital pentru populatie; facilitati fiscale; ajutorul de somaj; asistenta sociala; asigurarile sociale;
Sistemul public de asigurari sociale se bazeaza pe colectarea contributiilor de asigurari sociale de stat de la angajatori si persoanele asigurate si pe distribuirea prestatiilor catre beneficiari.
Conform Legii privind sistemul public de asigurari sociale, asigurari sociale reprezinta sistem de protectie sociala a persoanelor asigurate, constind in acordarea de indemnizatii, ajutoare, pensii, de prestatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca si de alte prestatii, prevazute de legislatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza cheltuielilor de asigurare si asistenta sociala in Republica Moldova in perioada 2010-2014.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  Ministerul Finantelor al Republicii Moldova, http://www.mf.gov.md/
-  Ministerul Muncii Protectiei Sociale si Familiei, http://www.mmpsf.gov.md/
-  Biroul National de Statistica, http://www.statistica.md/
-  Legea privind sistemul public de asigurari sociale, nr 489 din 08.07.1999;
-  Legea asistentei sociale nr.547 din 25.12.2003;
-  ULIAN Galina ''Finante publice : Note de curs si aplicatii practice'', editura Chisinau 2012, editia a 2-a , 295 pagini ;
-  http://www.apubb.ro/wp-content/uploads/2011/02/Finante-si-bugete-publice-pentru-studenti-final.pdf
-  https://ru.scribd.com/doc/131982591/Asistenta-Sociala-in-RM


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!