Analiza cantitativa a cererii

Extras din referat Cum descarc?

Elasticitatea cererii in functie de pret sau elasticitatea pret a cererii arata modificarea consistenta a cantitatii dintr-un bun in urma modificarii presului acestuia.
Astfel ca putem trage deja o concluzie legata de cazul nostru, daca modificarea cantitatii vandute nu este una semnificativa, decizia nu poate fi considerata ca fiind una de succes.
Pentru a analiza sensibilitatea clientilor la aceasta modificare trebuie sa precizam ca timpul de reactie al acestora este unul scurt , usor de analizat si cuantificat, impactul este relativ imediat.
De asemenea trebuie sa analizam un aspect foarte important si anume ponderea cheltuielilor pentru bunul dat, in cazul nostru ziarul The Times, in totalul bugetului clientilor. Observam asadar ca pentru un ziar de stiri zilnice, efortul financiar necesar procurarii acestuia are o pondere mica in totalul cheltuielilor unei persoane, astfel ca acestia vor reactiona mai putin la modificarea pretului ziarului sau nu vor reactiona in masura asteptata.
Un aspect favorabil deciziei luate de cei de la The Times, a fost faptul ca pe piata exista destul de multi inlocuitori care practica acelasi pret ziarul in cauza, astfel ca aceste bunuri erau foarte accesibile persoanelor. Astfel ca prin scaderea pretului acestia au atras un numar mai mare de persoane ce faceau parte din randul clientilor ziarelor concurente si chiar din randul non-consumatorilor relativi. De mentionat legat de cerere ar fi faptul ca atunci cand sunt inlocuitori multi pe piata si accesibili, cererea tinde si fie rigida.
Dupa cele prezentate daca ar fi sa analizam sensibilitatea clientilor la aceasta modificare de pret observam ca acestia au o sensibilitate scazuta. In urma reducerii pretului cu o treime modificarile aduse vanzarilor medii zilnice nu sunt foarte mari, cred ca nu s-au ridicat la valorile asteptate.
Pentru a venii in sprijinul intelegerii deciziei luate de cei de la The Times, in urma calcularii elasticitatii pret a cererii conform datelor aflam ca cererea este rigida: 0,43<1. Astfel ca decizia din punct de vedere economic nu este una fondata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza cantitativa a cererii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!