Analiza Bilantului Financiar

Extras din referat Cum descarc?

Analiza financiara se realizeaza cu ajutorul unor indicatori sintetici si caracterizeaza starea de ,,sanatate financiara" a intreprinderii. Plecand de la profitul net furnizat de 
contabilitatea financiara , analiza financiara explica cum se poate ajunge la alte concepte care caracterizeaza activitatea intreprinderii: 
- solvabilitate
- lichiditate
- rate de structura ale activului si pasivului
- rentabilitate
Analiza pozitiei financiare se realizeaza cu ajutorul bilantului contabil.
Aceasta reprezinta imaginea statica la un moment a nevoilor de finantare ale firmei, reflectate in activ, respectic a obligatiilor reyultand din constituirea surselor de finantare, aflate in pasiv.
Evaluarea patrimoniala se realizeaza cu ajutorul mai multor indicatori:
- situatia neta (SN);
- activul net contabil (ANC); 
- activul net contabil corectat (ANCC);
- capitalul permanent necesar exploatarii (CPNE);
Situatia neta se stabileste ca diferenta intre activul total si datoriile totale, conform relatiei:
SN = AT - DT
Situatia neta sau activul net reprezinta de fapt capitaluriile proprii ale firmei adica capitalul social la care se adauga rezervele, rezultatul reportat si rezultatul exercitiului. Spre deosebire de capitaluriile proprii, situatia neta este mai restrictiva, neincluzand subventiile pentru investitii si provizioanele reglemantate, care fac parte din capitaluriile proprii, dar nu si din situatia neta.
Activul net contabil (ANC) se calculeaza in doua moduri:
a) ANC = Total active - active fictive - datorii totale din pasiv - provizioane
b) ANC = Capital propriu - active fictive (de exemplu cheltuielile de constituire)
Activul net corectat (ANCC) se stabileste plecand de la ANC care se majoreaza cu aprecierea sau se diminueaza cu deprecierea imobilizarilor corporale si a titlurilor mobiliare de plasament, prin modificarea atat a activului dar si a pasivului prin conturile de reevaluari.
Capitalul permanent necesar exploatarii (CPNE) sau activul economic al societatii se stabileste ca diferenta dintre imobilizarile corporale si nevoia de fond de rulment de exploatare, conform relatiei:
CPNE = Imobilizarile corporale - NFRE
Realizarea echilibrului financiar consta in respectarea urmatoarelor reguli in finantare: activle pe termen lung (nevoile permanente) se finanteaza din surse durabile (capitaluri permanente), iar activele circulante (curente) sau nevoi temporare se finanteaza din surse ciclice (pe trmen scurt).
Pentru determinarea indicatorilor de echilibru financiar, datele cuprinse in bilantul contabil trebuie restructurate intr- un bilant financiar, in valori nete, in care elementele de active sunt grupate in ordinea inversa a lichiditatii lor (capacitatea elementelor de a fi transformate in bani), iar pasivele in ordinea inversa a exigibilitatii lor (perioada pana la care elementele devin scadente).
Bilantul financiar se prezinta schematic astfel:
Bilant financiar
Activ = Necesitati Pasiv = Resurse
Necesar permanent
1) Activ imobilizat net > 1 an
2) Activ circulant net > 1 an Capitaluri permanente
1) Capitaluri proprii
2) Subventii pentru investitii
3) Provizioane reglementate
4) Datorii financiare (pe termen lung) > 1 an
Necesar temporar
1) Activ circulant net < 1 an
2) Imobilizari financiare < 1 an
3) Disponibilitati (Activ de trezorerie) Resurse temporare
1) Datorii din exploatare < 1 an
2) Credite bancare curente (Pasiv de trezorerie)
TOTAL ACTIV TOTAL PASIV
Intocmirea bilantului financiar se face cu respectarea unor principii si reguli prin asezarea posturilor din bilant dupa criteriul pe termen lung si pe termen scurt.
Astfel trebuie sa se faca distinctie intre elementele care raman la dispozitia intreprinderii pe termen lung (mai mari de 1 an) si cele care nu ii aprtin decat pe termen scurt (mai putin de 1 an). 
Obtinerea bilantului financiar impune efectuarea unor corectii ale activelor si pasivelor pe baza informatiilor din anexe prin regruparea posturilor dupa criteriul vechimii (mai mari sau mai mici de 1 an).
Daca la capitalurile proprii si datoriile financiare nu sunt probleme de interpretare, exista aspecte mai neclare in privinta provizioanelor si a subventiilor. 
Bilantul finaciar permite o analiza externa a situatiei financiare a intrprinderii, interesata pentru creditori, care urmaresc principiul incetarii activitatii.
Reprezinta o prelucrare simplificata a bilantului financiar-contabil, pe baza caruia se analizeaza starea de echilibru / dezechilibru financiar in care se situeaza compania din punctul de vedere al alocarilor (sub forma de active), respectiv al surselor de finantare 
(sub forma de pasive ) pe termen lung si scurt.
Pentru a se asigura echilibrul financiar, trebuie sa fie respectate urmatoarele corelatii: 
-activele pe termen lung sa fie finantate din surse atrase pe termen lung 
-activele pe termen scurt sa fie finantate din surse atrase pe termen scurt 
Analiza activelor si pasivelor pe termen lung 
In vederea analizei echilibrului financiar pe termen lung, se va calcula fondul de rulment (FR). 
Daca fondul de rulment este pozitiv, acest lucru certifica o stare de echilibru financiar; un rezultat negativ poate semnala o situatie nefovorabila in perioada urmatoare. 
FR total = total capitaluri permanente - total utilizari pe termen lung = (capitaluri proprii + imprumuturi pe termen lung) - active imobilizate 
FR propriu = capitaluri proprii - active imobilizate


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Bilantului Financiar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!