Analiza Bilantului

Extras din referat Cum descarc?

Analiza lichiditate-exigibilitate, sau analiza patrimoniala se sprijina pe de o parte, pe conceptia patrimoniala a intreprinderii, iar pe de alta parte, pe criteriile de clasificare a posturilor bilantiere.
- Activul net contabil
Expresia cea mai simpla a valorii patrimoniale o reprezinta activul net contabil. Acesta este indicatorul care ofera informatii privind situatia patrimoniului net ( situatia neta) evidentiind activul neangajat in datorii. Situatia neta se determina pe baza relatiei:
Situatia neta = Activ economic - Datorii totale
Situatia neta la 1999 = 317 296 147 - 200 341 267 = 116 954 880 mii lei
Situatia neta la 2000= 468 419 893 - 281 235 892 = 187 184 001 mii lei
Pentru ca situatia neta este pozitiva si crescatoare de la un an la altul, se poate spune ca pe ansamblu gestiunea economica a regiei este sanatoasa. Situatia neta pozitiva reflecta existenta unui patrimoniu net la sfarsitul exercitiului, deci un activ neangajat in datorii si care reprezinta averea de care dispune regia.
Cresterea situatiei nete este consecinta reinvestirii unei parti din profitul net si a altor elemente de acumulari ( subventii pentru investitii, reporturi din exercitiile precedente) si se concretizeaza intr-o crestere a averii intreprinderii.
- Elementele de pasiv
Elementele de pasiv sunt structurate dupa gradul crescator de exigibilitate. 
- Capitalurile proprii:
Din analiza bilantului financiar ( ANEXA nr.5 )se apreciaza ca in cifra absoluta capitalurile permanente au crescut 123 226 888 rezultat al cresterii datoriilor pe termen mai mare de un an si acest lucru este consecinta utilizarii creditului in cea mai mare parte din valoarea lui totala.
Indicatorul care releva gradul de libertate in luarea deciziilor privind dezvoltarea intreprinderii este fondul de rulment propriu, respectiv excedentul de capitaluri proprii fata de imobilizarile nete.
Relatia dupa care se determina acest indicator este:
FRP = CAPITALURI PROPRII - IMOBILIZARI NETE
In cazul de fata, pentru anul 2000 indicatorul are o valoare negativa si reflecta partea din resursele temporare utilizate pentru finantarea nevoilor permanente. 
FRP (00)= 176 316 312- 240 207 767 = - 63 891 455 mii lei
Analizand insa cele doua parti ale bilantului financiar, care cuprinde elementele de activ in stransa legatura cu elementele de pasiv, reflectarea echilibrului financiar se prezinta astfel:
Partea de sus a bilantului reflecta echilibrul financiar pe termen lung, partea de jos surprinde echilibrul financiar pe termen scurt.
In situatia data, sursele permanente ale intreprinderii, asa cum sunt exprimate de bilantul financiar, asigura cu prisosinta nevoia de dezvoltare. Dar trebuie avut in vedere ca analiza nu se opreste aici.
Se poate observa in cazul resurselor temporare, ca acestea sunt sub nivelul nevoilor temporare. Acest aspect arata ca o parte din resursele temporare au fost absorbite pentru finantarea unor nevoi permanente, deci s-a realizat un fond de rulment negativ, contrar principiului de finantare, iar nivelul acestei depasiri este cea din calculul de mai sus, respectiv 63 891 4551 mii lei.
Aceasta realitate apare ca o nevoie de capital ce trebuie finantata de datoriile pe termen scurt, si nu ca o resursa permanenta. 
Indicatorul nevoia de fond de rulment financiar, semnifica surplusul sau dimpotriva, nevoia temporara, posibila a fi mobilizata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Bilantului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!