Amenajarea turistică a localității Borșa

Extras din referat Cum descarc?

1. Prezentarea potentialului turistic si a
si a cereii turistice
1.1 Conditii naturale
Borsa este o localitate in nordul extrem al Romaniei (Judetul Maramures), in partea rasariteana a Depresiunii Maramuresului inchisa de Muntii Rodnei si Muntii Maramuresului (Carpatii Orientali), situata la 700-850 m altitudine, pe Valea Viseului, in apropierea Pasului Prislop (altitudine 1.414 m), care leaga Transilvania de Bucovina.
Relieful zonei Borsa este muntos, foarte accidentat, cu pante repezi si diferente mari de nivel. Inaltimile care se intalnesc in zona tin de trei formatiuni muntoase: Muntii Rodnei, Muntii Maramuresului si Muntii Tibau. Acesti munti inconjoara o depresiune si sunt asezati ca adevarate ziduri naturale de cetate, aici se poate aminti o ramura industriala importanta a regiuniii mineritul din zona Baia Borsa.
Muntii Rodnei se intind pe o distanta de 40 km de la est la vest si au doua varfuri principale: Puzdrele (2188m) si Pietrosu (2303m fiind cel mai inalt din Carpatii Orientali).
Cel mai inalt varf din Muntii Maramuresului, este varful Toroiaga (1929,9 m) la poalele caruia este situat cartierul Baile Borsa (apartinand orasului).
La sud, hotarul orasului Borsa este marginit de culmile Muntilor Rodnei, cu vf. Pietrosul, vf.Negoiescul Mare si vf. Repezii. Vf. Pietrosul (2303 m) desparte Borsa de judetul Bistrita Nasaud.In partea de rasarit se afla Carpatii Rasariteni, prin raul Tibou, Borsa are hotar cu Bucovina, mai precis cu judetul Suceava.
In partea nordica, dincolo de vf. Toroiaga, Borsa are hotar cu Ucraina, iar spre N-V hotar cu Viseu de Sus despartit de acesta prin Valea Vaserului - Valea Raului , iar de comuna Moisei o desparte Izvorul lui Dragos.
1.2 Bogatia cultural-istorica
Atestarea documentara a localitatii dateaza din 1365, de cand regele Ludovic daruieste Borsa lui Balc, fiul lui Sas si fratelui sau. Este locul unde in 1717 au fost infranti tatarii de catre locuitorii maramureseni condusi de Popa Lupu Sandor. Biserica din localitate a fost arsa in aceasta incursiune si refacuta in anul 1800. Aproape la un secol distanta (1895) a fost construita una noua, din piatra, existenta si azi. In 1774 Borsa era comuna si parohie.
1.3. Potentialul turistic
Statiuninea dispune de numeroase atractii turistice ca cele enumerate mai jos.
Peisajul montan deosebit de pitoresc, oferit de Muntii Rodnei (in sud) cu varfurile Pietrosu (2303m), Rebra (2225m) si Muntii Maramuresului (in nord), cu padurile de conifere, pasuni si fanete (peisaj mai putin spectaculo, dar mai umanizat).


Fisiere in arhiva (1):

  • Amenajarea turistica a localitatii Borsa.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!