Alocarea optimă a resurselor - Cazul externalităților pozitive

Extras din referat Cum descarc?

Motivatia alegerii temei
Alocarea optima a resurselor/Externalitatile pozitive reprezinta un subiect de actualitate, care merita o atentie suplimentara atat din partea specialistilor, cat si din partea guvernantilor si inclusiv a guvernatilor. Am ales sa dezbat aceasta tema deoarece reprezinta una dintre principalele probleme cu care omenirea se confrunta in prezent. In contextul in care numarul de oameni creste constant, accesul la resurse poate deveni din ce in ce mai greoi, in special pentru cei care locuiesc in zone defavorizate. Externalitatile pozitive reprezinta, de asemenea, o tema importanta pentru societate, deoarece acestea ne pot imbunatati vietile tuturor. Asadar, in urmatoarele paragrafe voi incerca sa surpind cele mai importante chestiuni legate de aceasta tema, apeland la diferite surse de specialitate. 
Alocarea optima a resurselor. Vilfredo Pareto
In decursul ultimelor decenii s-a inregistrat o reducere simtitoare a ponderii de persoane care traiau in saracie, inregistrandu-se progrese tehonologice, culturale sau sociale in zone care erau cunoscute pentru conditiile precare in care oamenii isi duceau vietile, cum ar fi anumite parti ale Asiei, Africa sau America Latina. Chiar si asa, un lucru interesant care poate fi observant in urma unei simple analize a resurselor la care oamenii au acces in zonele mai sus amintite. Majoritatea regiunilor sau statelor care baneficiaza de importante resurse subterane (petrol, gaz, diamante etc.) sau de soluri fertile si clima favorabila agriculturii, se confrunta cu problema saraciei. 
Potrivit celor mai recente estimari ale Bancii Mondiale, 10% din populatia lumii traia cu sub $2 pe zi in anul 2015, in conditiile in care in anul 1990 procentul era de 36% din total. Astfel, in prezent, cel putin 750 de milioane de oameni traiesc in saracie totala sau, mai bine zis, au ca scop principal supravietuirea. Problema saraciei isi poate avea radacinile in tema discutiei din cadrul acestei lucrari, adica de alocarea resurselor intr-un mod optim si de rolul pe care externalitatile pozitive il pot avea in dezvoltarea unei societati.
Pentru a privi realitatea prin lentila teoretica, am apelat la ajutorul ideilor pe care italianul Vilfredo Pareto le-a vehiculat in cadrul lucrarilor sale de referinta. Studiile intreprinse de acesta in cea de-a doua jumatate a sec. XIX si in primele doua decade ale sec. XX au avut o pondere importanta in intelegerea distributiei veniturilor si a bunastarii in societate. In cadrul lucrarii sale, intitulata "Cours d'economie politique", scrisa intre anii 1896-1897, Vilfredo Pareto a prezentat legea distriburii veniturilor. Cu ajutorul acesteia, Pareto a incercat sa dovedeasca faptul ca distributia veniturilor si a bunastarii din cadrul unei societati nu se face la intamplare si ca de-a lungul istoriei exista un tipar care apare in diferite momente, tipar care se regaseste in toate societatile umane. In cadrul urmatoarei lucrari, considerata si cea mai importanta, "Manuale d'economia politica",1906, a pus bazele a ceea ce azi se numeste economia bunastarii printr-un concept interesant, denumit Pareto Optimum. O stare de fapt optima Pareto este aceea cand nu se poate imbunatati situatia unui individ fara a aduce prejudicii unei alte persoane. In schimb, imbunatatirea Pareto reprezinta acea stare de fapt cand Alocarea optima a resurselor unei societati nu este afectata, atata timp cat este posibil sa faci cel putin un individ sa aiba un trai mai ridicat decat inainte, potrivit propriei sale estimari, in timp ce mentii bunastarea celorlalti la cel putin acelasi nivel de dinainte.


Fisiere in arhiva (1):

  • Alocarea optima a resurselor - Cazul externalitatilor pozitive.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

"Overview." Text/HTML. World Bank. Accessed December 9, 2018. http://www.worldbank.org/en/topic/poverty/overview.
"Pareto-Optimality | Social Sciences." Encyclopedia Britannica. Accessed December 10, 2018. https://www.britannica.com/topic/Pareto-optimality.
"Positive Externalities." Accessed December 111, 2018. http://www.economicsonline.co.uk/Market_failures/Positive_externalities.html.
Staff, Investopedia. "Externality." Investopedia. Accessed December 12, 2018. https://www.investopedia.com/terms/e/externality.asp.
------. "Pareto Principle." Investopedia. Accessed December 8, 2018. https://www.investopedia.com/terms/p/paretoprinciple.asp.
------. "Welfare Economics." Investopedia. Accessed December 10, 2018. https://www.investopedia.com/terms/w/welfare_economics.asp.
"Understanding the Pareto Principle (The 80/20 Rule) -  BetterExplained." Accessed December 11, 2018. https://betterexplained.com/articles/understanding-the-pareto-principle-the-8020-rule/.
"Vilfredo Pareto | Italian Economist and Sociologist." Encyclopedia Britannica. Accessed December 10, 2018. https://www.britannica.com/biography/Vilfredo-Pareto.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!