Agenții Economici și Consumatorii - Actori ai Pieței

Extras din referat Cum descarc?

Agentii economici si consumatorii, in intelesul lor contemporan, sunt forme institutionalizate in care se manifesta productia si consumul, in procesul schimbului, pe piata. 
De aceea, pentru explicarea locului si rolului fiecaruia, precum si a relatiilor dintre ei, vom pleca de la faptul ca, pentru productie, consumul este punct de pornire si, in acelasi timp, punct final. Nevoile si trebuintele oamenilor strabat toate fazele reproductiei (cercetare-proiectare, productie, repartitie, schimb si consum), generarea, dinamica si satisfacerea lor fiind determinante pentru acestea. 
Privita prin aceasta prisma, interdependenta dintre productie si consum, se manifesta astfel: 
1) consumul determina productia, in sensul ca, nimic nu se produce fara ca producatorii sa se raporteze la nevoile si trebuintele oamenilor; 
2) productia produce consumul, pentru ca ea creaza materialul pentru consum, determina modul de consum si trezeste trebuinta al carei obiect este creat de ea. Altfel spus, productia creeaza nu numai obiectul, ci si indemnul de a satisface trebuinta.
Dar care sunt nevoile si trebuintele oamenilor si cum se raporteaza agentii economici si consumatorii la acestea? 
Teoriile socio - economice converg spre clasificarea 1) acestora, dupa cum urmeaza: 
1) nevoi: 
a) fizice - de automentinere si reproducere; 
b) sociale - de deplasare, de contact cu oamenii, de comunicare; 
c) intelectuale - de cunoastere, tehnico-stiintifice, estetice, de formare profesionala, de educare si cultura; 
2) trebuinte: 
a) naturale, sociale, spirituale; 
b) individuale, de grup, ale societatii; 
c) zilnice, saptamanale, lunare anuale; 
d) locale, regionale, nationale; 
e) reale, nereale, ideale; 
f) minime, normale, maxime; 
g) care se satisfac cu bunuri materiale, cu servicii materiale si, respectiv, cu servicii spirituale; 
h) economice, estetice, etice, politice; 
i) necesitati, obligatii, aspiratii. 
Pentru orice agent economic cunoasterea nevoilor si trebuintelor, evident, pe segmente ale acestora, reprezinta o necesitate, fiind o conditie a reusitei in afaceri. De aceea, ei investesc resurse in preocupari sistematice de identificare a lor, reusind sa-si fundamenteze stiintific activitatea de satisfacere a lor si, chiar, sa foloseasca metode si tehnici de producere a unor trebuinte nereale sau de manipulare a comportamentului consumatorilor. 
Spre deosebire de acestia, consumatorii nu dispun de resurse suficiente si nici nu desfasoara o activitate sistematica de cunoastere a nevoilor si trebuintelor reale, a modurilor in care ele trebuie satisfacute (cei mai multi se rezuma la educatia primita in familie si in scoala care, din pacate, este lipsita de consistenta). 
In consecinta, agentii economici ofera pe piata produse si servicii care sunt destinate sa satisfasca anumite nevoi si trebuinte, iar prin metode si tehnici de marketing, desfasoara actiuni de promovare a lor si de convingere a consumatorilor privind utilitatea acestora. Aici apare o alta deosebire fundamentala intre cei doi, deoarece, in timp ce pe agentul economic il intereseaza valoarea de intrebuintare, in primul rand, ca purtatoare a valorii si, deci, a profitului, pe consumator ea il intereseaza ca atare, scopul lui fiind satisfacerea intr-un grad cat mai ridicat a nevoilor si trebuintelor sale. Asa se explica atitudinea lor diferita fata de calitatea produselor (serviciilor), care exprima gradul de utilitate, masura in care, prin caracteristicile lor tehnico-functionale economice, de disponibilitate (fiabilitatea, mentenabilitatea), psihosenzoriale, estetice, organoleptice, ergonomice, sociale (efecte asupra starii de sanatate a consumatorilor si a mediului natural), satisfac nevoia pentru care au fost create. Semnalam aici, tendinta agentilor economici de a oferi produse si servicii de calitate inferioara, care se obtin cu costuri mai mici, dar care le pot aduce profituri mult mai mari, prin manipularea raportului calitate/pret, in conditiile unei informari incorecte a consumatorilor cu privire la acesta. Atitudinea de mai sus este efectul faptului ca, agentii economici stiu totul despre produsele si serviciile pe care le ofera pe piata, in timp ce consumatorii stiu prea putine sau, chiar, nu stiu nimic despre ele, neavand posibilitati si mijloace de a le evalua calitatea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Agentii Economici si Consumatorii - Actori ai Pietei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!