Administrarea societatilor comerciale

Extras din referat Cum descarc?

1.1 Alegerea si numirea administratorilor
Potrivit legii, societatea cu raspundere limitata este administrata de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutiv sau de adunarea generala. Administratorii nu pot primi, fara autorizarea adunarii asociatilor, mandatul de administrator in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, nici sa faca acelasi fel de comert ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice, sub sanctiunea revocarii si raspunderii pentru daune.
Administratorii pot fi asociati sau neasociati si sunt desemnati prin actul constitutiv sau de adunarea asociatilor.
Potrivit art. 77 din Legea nr. 31/1990, asociatii care, reprezentand majoritatea absoluta a capitalului social, aleg unul sau mai multi administratori, le fixeaza puterile, durata insarcinarii si eventuala lor remuneratie, afara numai daca, prin contractul de societate, nu se dispune altfel. Cu alte cuvinte, daca in actul constitutiv nu se mentioneaza expres ca administratorii pot fi si neasociati, asociatii reprezentand majoritatea absoluta a capitalului social nu vor putea numi decat administratori din randul asociatilor. 
Actul constitutiv poate stipula si un alt mod de alegere si revocare a administratorilor, precum si de stabilire a continutului mandatului acestora, de pilda prin votul majoritatii numerice a asociatilor ori prin votul unei majoritati calificate raportata la numarul asociatilor ori la capitalul social, drept pentru care exista urmatoarele posibilitati legale: 
Raporturile dintre administratori pot fi:
a) de independenta a fiecaruia din administratori, in exercitarea mandatului conferit prin contractul de societate sau prin decizia asociatilor (art. 75);
b) de conlucrare, pe baza principiului unanimitatii (art. 76), singura exceptie fiind pentru situatii de urgenta deosebite (art. 76 alin. 2), toate divergentele fiind solutionate prin votul asociatilor care reprezinta majoritatea absoluta a capitalului social.
Pentru a preveni eventualele erori sau abuzuri pe care le-ar putea savarsi administratorul individual, legea acorda asociatilor facultatea ca, prin actul constitutiv, sa prevada obligatia administratorilor de a lucra impreuna. In acest caz, orice decizie va trebui luata in unanimitate. Daca unanimitatea nu se poate intruni, decizia urmeaza a fi luata de asociatii care reprezinta majoritatea absoluta a capitalului social Aceasta situatie este o aplicatie particulara a prevederilor generale cuprinse in Codul comercial in materia mandatului.
Atunci cand exista mai multi administratori, contractul de societate (sau, dupa caz, hotararea adunarii generale) va stabili si modul de conlucrare. Daca este instituita regula unanimitatii, divergentele ivite intre administratori vor fi solutionate de asociatii care reprezinta majoritatea absoluta a capitalului social Pentru situatia urgenta, la care se refera alin. 2 al art. 76 va fi angajata raspunderea societatii si prin decizia unui singur administrator. 
In general in materie comerciala, pornind de la prevederile art. 389 din Codul comercial, s-a aratat ca:
In conditiile in care mandatarii sunt tinuti a lucra impreuna, o singura vointa viciata echivaleaza cu viciul de consimtamant in totalitatea lui. Totusi, faptele aduse de tertul contractant la cunostinta unuia dintre mandatari se considera cunoscute de toti mandatarii si necunoasterea lor din partea unora din ei nu ar putea fi invocata ca viciu al vointei colective. Tertul nu poate fi pus in situatia inechitabila de a suporta consecintele neglijentei unui mandatar de a nu fi comunicat celorlalti imprejurarile care i-au fost aduse la cunostinta
Legea 31/1990 prevede ca administratorii nu pot primi, fara autorizarea adunarii asociatilor, mandatul de administrator in alte societati concurente sau care au acelasi obiect de activitate. Ei nu pot face, fara autorizarea adunarii generale, acelasi fel de comert sau altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice (art. 193 alin. 1).
In doctrina s-a statuat ideea ca, desemnarea administratorilor, ca si stabilirea puterilor, duratei insarcinarii si remuneratiei administratorilor, trebuie sa se decida de adunarea asociatilor cu respectarea dublei majoritati prevazute de art. 187 din lege (majoritatea in numarul asociatilor si in numarul partilor sociale), iar nu singura majoritate a capitalului social, asa cum prevede art. 77 din lege. Solutia se bazeaza pe faptul ca, in privinta societatii cu raspundere limitata, legea stabileste conditii diferite pentru luarea deciziilor, consacrand in art. 187 din lege dubla majoritate. Cum legea nu stabileste o derogare de la regula dublei majoritati, nu se poate inlatura aplicarea ei pe baza dispozitiilor de trimitere prevazute in art. 192 alin. (3) din lege.


Fisiere in arhiva (1):

  • Administrarea societatilor comerciale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Marius Scheaua, Legea societatilor comerciale comentata si adnotata, Editura All-Beck, 2000
2.Ion Turcu, Teoria si practica dreptului comercial roman, vol. I, Editura Lumina Lex, 1998
3.Codul comercial adnotat, Editura Tribuna, Craiova, 1994
4.Revista de drept comercial, nr. 4/2005


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!