Aderarea Spaniei

Extras din referat Cum descarc?

Aderarea Spaniei avut loc la 1 ianuarie 1986 si a reprezentat incheierea unui proces de negocieri ce a durat peste 8 ani. Moartea lui Francisco Franco Bahamonde in noiembrie 1975 si restaurarea regimului democratic in Spania a deschis drumul acestei tari spre aderarea la Comunitatile Europene, ea inaintand cererea de aderare ca membru cu drepturi depline in iunie 1977. In aceste doua decade de apartenenta la Uniune, Madridul a profitat din plin de statutul de membru, fiind un beneficiar net al fondurilor europene, pana la sfarsitul lui 2006 el urmand sa primeasca aproape 100 de miliarde de euro ajutor net de la Uniune. Desi inceputurile au fost traumatice, mai ales in momentul in care somajul a urcat la peste 20 la suta, cresterea puternica a economiei spaniole este, in fond, direct legata de apartenenta la comunitatea europeana. 
Inainte ca Spania sa intre in Comunitatea Economica Europeana (CEE), in 1986, volumul investitiilor peste hotare era foarte scazut. Dupa aderare, economia Spaniei a evoluat atat de spectaculos incat i-a permis sa iasa din randul "puterilor de mijloc" si sa intre in randul marilor puteri economice. Dovada este includerea Spaniei in clubul elitist G8 (cele mai bogat industrializate natiuni ale lumii), fapt ce a dus la transformarea denumirii in grupul G9. In plus, puterea economica a penultimei tari intrate in G8, Rusia, este abia la jumatatea celei iberice. Spania genereaza sapte la suta din PIB-ul UE. Economia spaniola, cu o crestere estimata de 3,5 la suta in 2005, ramane una dintre cele mai dinamice din UE si continua sa genereze din ce in ce mai multa forta de munca. 
Retea extinsa de trenuri de mare viteza
Spania a investit sume semnificative, atat din sursele proprii, cat si din fondurile europene, in reabilitarea drumurilor, cailor ferate, aeroporturilor si porturilor. Oricine a vizitat Spania in ultimii douazeci de ani a putut sa remarce


Fisiere in arhiva (1):

  • Aderarea Spaniei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!