Actul Unic European

Extras din referat Cum descarc?

1.Istoric si nastere
Actul Unic European (A.U.E.) a fost semnat la Luxemburg la 17 februarie 1986, de noua tari (Franta, Germania, Belgia, Olanda, Spania, Irlanda, Anglia, Luxemburg si Portugalia) iar la Haga la 28 februarie 1986 de catre celelalte trei state (Italia, Grecia si Danemarca care au organizat un referendum in acest scop). A.U.E. marcheaza o noua etapa in procesul de realizare a pietei interioare comunitare si a relansat actiunea comunitara, constituind un moment foarte important al istoriei U.E. El evidentiaza politica statelor membre de a pune capat stagnarii constructiei comunitare, conciliind cele doua curente care s-au evidentiat in procesul constructiei europene - cooperare interstatica si actiunea supranationala care va prefigura U.E. Denumirea de "Act Unic European" a fost adoptata deoarece aceste reforme au afectat atat tratatele de baza constitutive, cat si pe cele ulterioare si a fost intocmit un text conventional unic. Din cauza intarzierii irlandeze in procesul ratificarii, Actul Unic nu a putut intra in vigoare decat pe 1 iulie 1987 desi a fost semnat pe 17 februarie 1986.
Principalele etape care au condus la semnarea A.U.E sunt: 
- Declaratia solemna de la Stuttgart din 19 iunie 1983 - acest text, elaborate pe baza 
planului realizat de Hans Dietrich Genscher, ministrul german al Afacerilor Externe si de omologul sau italian, Emilio Colombo, este insotit de declaratiile statelor membre privind obiectivele vizate in domeniul relatiilor interinstitutionale, al competentelor comunitare si al cooperarii politice. Sefii de stat si de guvern se angajeaza sa reexamineze progresele inregistrate in aceste domenii si sa decida daca este posibil sa le incorporeze in Tratatul privind Uniunea Europeana. 
- Proiectul de tratat privind instituirea Uniunii Europene - la solicitarea deputatului
italian Altiero Spinelli, se formeaza o comisie parlamentara pentru afaceri institutionale in vederea elaborarii unui tratat care sa inlocuiasca Comunitatile existente cu o Uniune Europeana. Parlamentul European a adoptat proiectul de tratat la 14 februarie 1984.
- Consiliul European de la Fontainebleau din 25 si 26 iunie 1984 - inspirandu-se din
Proiectul de tratat al Parlamentului, un comitet ad hoc compus din reprezentanti personali ai sefilor de stat si de guvern si prezidat de senatorul irlandez Dooge a examinat aspectele institutionale. Raportul Comitetului prezidat de M. Dooge invita Consiliul European sa convoace o Conferinta interguvernamentala pentru a negocia un tratat cu privire la Uniunea Europeana.
- Cartea Alba despre piata interna din 1985 - Comisia, la solitarea presedintelui sau,
Jacques Delors, publica o Carte Alba care identifica 279 de masuri necesare pentru realizarea pietei interne. Cartea propune un calendar si data limita de 31 decembrie 1992 pentru realizarea acesteia.
- Consiliul European de la Milano din 28 si 29 iunie 1985 propune convocarea unei Conferinte interguvernamentale (CIG) care se deschide pe durata presedintiei luxemburgheze, la 9 septembrie 1985 si se incheie la Haga, la 28 februarie 1986.
2.Structura Actului Unic European
Din punct de vedere al structurii, Actul Unic cuprinde un preambul si patru titluri. 
In Titlul I sunt grupate ,,Dispozitii comune" atat pentru Comunitatile Europene cat si pentru cooperarea politica 
In Titlul II sunt grupate ,,Dispozitii pentru modificarea tratatelor instituind Comunitatile Europene". In timp ce tratatele CECO si EURATAOM nu sunt afectate decat prin modificarile relative la Curtea de Justitie ( cap.I si cap.II) in schimb Tratatul CEE comporta modificari de substanta atat sub aspectul dispozitilor institutionale cat si al dispozitilor relative la fundamentele si la politicile Comunitatii. 
Titlul III intitulat ,,Dispozitii asupra cooperarii in domeniul politicii externe" este compus dintr-un singur articol - articolul 30 - cuprinzand 12 paragrafe.
Titlul IV contine ,,Dispozitii generale si finale" dar nu comporta nicio masura tranzitorie.
Din punct de vedere al prezentarii, Actul unic constituie un ansamblu desi continutul Titlului II va trebui integrat in tratatele existente. Dar unicitatea Actului are mai ales o valoare simbolica in sensul ca statele membre ale Comunitatii inteleg sa constituie opera intreprinsa de tratate instintuind Comunitatile Europene si sa transforme ansamblul relatiilor dintre ele intr-o Uniune Europeana conform declaratiei solemne de la Stuttgart din 19 iunie 1983, asa cum subliniaza ultimul paragraf al preambulului.


Fisiere in arhiva (2):

  • Actul Unic European
    • actul unic european.docx
    • prezentare.pptx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Iordan Gheorghe Barbulescu, "U.E. de la National la Federal", Editura Tritonic, Bucuresti , 2005;
Valerica Nistor, ,,Drept social european", Editura Fundatiei Academice Danubius, Galati, 2004, pag.89
William Wallace, "Procesul politic in Uniunea Europeana", Editura ARC, Bucuresti , 2004;
http://www.scritube.com/stiinta/stiinte-politice/Actul-Unic-European33235.php, accesat in 13.10.2012;
http://www.europainfo.ro/uniuneaeuropeana/tratatele-uniunii-europene/aue.html, accesat in 14.10.2012;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!