Actuala Criză economico-financiară Mondială

Extras din referat Cum descarc?

In economia globala inca mai persista la ora actuala una din cele mai grele crize economico-financiare, de la marea criza de supraproductie din anii 1929-1933 si al doilea razboi mondial incoace. In esenta, ca si precedentele crize economice sau militare, actuala criza s-a propagat cu o rapiditate uimitoare pe plan mondial, afectand economiile tuturor statelor, si in mod special al celor cu economii emergente, implicand serioase dificultati atat in sistemul bancar cat si in economia reala. Rapiditatea cu care s-a propagat criza actuala arata de fapt cat de conectate sau mai bine zis interconectate sunt economiile lumii intre ele, in asa maniera incat, pe masura ce criza a luat amploare, impactul resimtit al acesteia a fost unul de incetinire al economiei, al economiei de productie, de consum, si in final a avut si un puternic impact asupra locurilor de munca. Nu e de mirare faptul ca, asemeni altor economii mondiale, si economia romaniei a avut de suferit in aceleasi linii ale crizei, cei mai afectati fiind, desigur, tinerii studenti care, pe masura ce termina studii superioare, studii de specialitate, se gasesc intr-o dificultate tot mai mare in cautarea si ocuparea unui loc de munca si intergrarea acestora intr-un sistem economic, social, intr-un cuvant in societate. 
1. Definire.Premise/cauze ale crizei.
O criza economica exprima in esenta o stare de dificultate a tuturor activitatilor economice ale unui stat, manifestata printr-o incetinire sau scadere a activitatilor de natura economica, in cadrul careia apar dese si persistente dezechilibre economice, macroeconomice la nivelul productiei, consumului, la nivelul gradului de folosire a bunurilor de productie, al gradului de ocupare al fortei de munca, al cererii si ofertei de bunuri si servicii, al nivelului pretului si puterii de cumparare al oamenilor, etc.
In aceasi maniera, o criza financiara exprima un dezechilibru la nivelul sistemului sau sistemelor financiare ale tarilor, concretizate in falimente bancare, caderi drastice sau uneori prabusiri ale burselor de schimb nationale sau mondiale (cazul bursei de pe Wall Street, din 24 octombrie 1929, " Joia neagra"), scaderi/caderi ale cotatiei titlurilor financiare de pe bursele de schimb, dereglari la nivelul schimburilor financiare intre tari/ economii (devalorizari de moneda), afectand astfel exporturile/importurile, ducand intr-un final la deficite de proportii ale bugetelor de stat din cauza socurilor neprevazute la care este supusa economia. Cu toate ca, inca de la aparitia si cunoasterea acestor fenomene ca si crize economice, o multime de economisti si cercetatori au incercat o definire ampla si concreta a acestor fenomene, pana in ziua de azi nu exista o definitie standard, universal recunoscuta pentru o criza economica sau financiara.
Pe cale de consecinta, criza economico-financiara este cauzata de elementele generatoare ale ambelor forme definite mai sus, care influenteaza negativ ambele domenii de activitate. 
La fel de repede cum apare o criza economico-financiara se pune si intrebarea cum si cand va trece aceasta ? Insa raspunsul este determinat de o multitudine de indicatori macroeconomici, in esenta avandu-se in vedere evolutia acestora. Ca indicatori principali asupra carora economistii din intreaga lume acorda o atentie deosebita in masurarea valentelor multiple pe care le implica, amintim nivelul ratei dobanzii, nivelul PIB-ului, nivelul somanjului, nivelul indicelui preturilor de consum, nivelul balantei de platii, etc. 
Actuala criza economico-financiara mondiala a aparut ca urmare a cresterii nesustenabile a ofertei (cresterea necontrolata a productiei) de bunuri si servicii, urmata de un supraconsum alimentat de supraindatorare prin conditii de creditare. Cea mai evidenta sursa, si totodata cauza majora de "deflagratie" a crizei a reprezentato Statele Unite ale Americii, in speta fiind vorba de sistemul bancar, care intre anii 2006 si 2008 a acordat credite bancare fara acoperire solida pe o perioada lunga de timp cetatenilor americani. Poporul american a profitat de aceste oferte si s-a indatorat peste puterea de rambursare, facand numeroase achizitii, mai ales in domeniul imobiliar. Din aceasta cauza, in scurt timp sistemul bancar american s-a "trezit peste noapte" ca are de gestionat un mare gol financiar care trebuia acoperit intr-un timp mai scurt decat cel preconizat anterior, astfel incat a luat " nastere" o criza de supraindatoare a populatiei. Continuand mai departe, criza s-a facut resimtita la nivel mondial prin retragerea financiara a sistemului bancar american de pe alte piete internationale, efectele crizei propagandu-se mai departe precum "valurile" unui cutremur. 
In acest tipar, transmiterea efectelor nefavorabile ale crizei dintr-o tara de talia SUA in alte tari, mai mari sau mai mici, are la baza interdependenta crescanda a economiilor nationale in cadrul intensificarii globalizarii pietelor, inclusiv a celor financiare. Daca sistemul financiar al unei tari se blocheaza sau este paralizat, atunci economia acesteia nu mai poate functiona normal date fiind multiplele sale interferente cu sistemele financiare nationale si internationale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Actuala Criza Economico-Financiara Mondiala.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!