Acquis-ul Comunitar in Domeniul Vamal

Extras din referat Cum descarc?

Scurt istoric
Comunitatea Economica Europeana a fost infiintata prin Tratatul de la Roma, semnat de cele sase state fondatoare (Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Olanda) la 25 martie 1957. Unul din obiectivele majore stabilite de Tratatul de la Roma a fost realizarea unei piete unice intre statele membre, primul pas concret fiind crearea unei Uniuni Vamale.
Intre 1958 si 1968, taxele vamale pentru importurile din statele membre ale Comunitatii au scazut treptat pana la disparitia totala. In 1968 a fost desavarsita unificarea tarifelor, adica au fost eliminate toate taxele vamale si restrictiile in comertul dintre statele membre ale Comunitatii, fiind introdus un tarif unic aplicabil bunurilor importate din terte tari.
Aplicarea unui tarif comun nu a insemnat si finalizarea Uniunii Vamale. Cu toate ca intre 1968 si 1992 Uniunea Vamala s-a extins treptat, prin dezvoltarea legislatiei vamale comune, statele membre si-au mentinut controalele vamale la frontierele interne, pentru a colecta alte taxe decat cele vamale (TVA, accize), pentru a strange informatiile statistice sau pentru a aplica masuri de securitate. Mentinerea controalelor la frontierele interne implica o multime de costuri, in timp si bani, pentru importatori, exportatori si transportatori, fiind in acelasi timp o piedica in calea functionarii cu adevarat a unei piete unice.
Ca urmare, intre 1986 si 1993, Uniunea Europeana a adoptat o serie de masuri ce au condus la infiintarea pietei unice in 1993, cele mai importante masuri din punct de vedere vamal fiind introducerea in 1988 a unui formular unic de declaratie vamala (care a inlocuit circa 150 de documente vamale diferite) si adoptarea in 1992 a unui Cod Vamal Comunitar. Incepand cu anul 1993, controalele la frontierele interne au fost abolite, colectarea TVA si a accizelor pentru comertul dintre statele membre fiind realizat din acel moment prin sisteme fiscale si statistice ce nu necesitau controlul bunurilor si a documentatiei aferente in momentul trecerii dintr-un stat in altul.
Rezultatul - a fost creat un teritoriu vamal unic, fara frontiere interne, in care este garantata libera circulatie a bunurilor comunitare. Bunurile ,,necomunitare" ce nu au capatat statutul de libera circulatie pot fi tranzitate de teritoriul Comunitatii tinandu-se cont de diferite conventii precum cea referitoare la transporturile internationale rutiere (Conventia TIR), la cea privind admiterea temporara a bunurilor (Conventia ATA) sau Conventia Comuna privind tranzitul.
Temeiul juridic
Articolul 23 al Tratatului Comunitatii Europene (Tratatul de la Roma) stipuleaza ca Uniunea Vamala va acoperi totalitatea comertului cu bunuri, interzicand taxele vamale de import si export intre statele membre sau toate taxele avand un efect echivalent. Conform Tratatului, Uniunea Vamala implica si adoptarea Tarifului Vamal Comun (forma actuala fiind stabilita prin Regulamentul nr. 2658/87) pentru relatiile cu terte tari.
Articolele 24 -31 ale Tratatului Comunitatii Europene acopera alte aspecte referitoare la libera circulatie a bunurilor si la Uniunea Vamala.
Proceduri de luare a deciziilor
Politica vamala cade in responsabilitatea Comunitatii si este implementata de catre statele membre.
Comisia Europeana este responsabila de initiativele privind dezvoltarea politicii vamale si de propunerile privind legislatia in domeniu. Comisia asigura coordonarea dintre administratiile statelor membre, adunand informatii si opinii din sectorul afacerilor si industrial la nivel european. De asemenea, Comisia Europeana are competenta exclusiva de a negocia concesiile tarifare in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).
Modificarea taxelor vamale din Tariful Vamal Comun sunt supuse de catre Comisia Europeana spre aprobare Consiliului European, care le poate aproba cu majoritate de voturi. De asemenea, Consiliul aproba derogarile de la aplicarea Tarifului Vamal Comun, prin aplicarea de masuri tarifare precum contingentele tarifare, plafoane tarifare, suspendari totale sau partial de taxe vamale.
Administratiile vamale din statele membre sunt responsabile de aplicarea in practica a legislatiei vamale, atat in ceea ce priveste politica comerciala (colectarea taxelor vamale), cat si restul politicilor comunitare (politica agricola comuna, politica de securitate, etc.).
Politica vamala
Politica vamala comunitara se bazeaza pe aplicarea uniforma a legislatiei vamale de catre administratiile vamale ale statelor membre.
Legislatia privind politica vamala cuprinde: Codul vamal comunitar si prevederile de aplicare a Codului Vamal, Nomenclatura combinata, Tariful vamal comun, precum si legislatia aferenta ce depaseste sfera codului vamal (legislatia privind bunurile contrafacute sau piratate, exportul de bunuri culturale, comertul preferential, controalele sanitare si de mediu, politicile comune in domeniul pescuitului si al agriculturii, protejarea intereselor economice prin aplicarea instrumentelor netarifare sau masurile de securitate si politica externa).
Instrumente
In timp ce libera circulatie a bunurilor este principala manifestare interna a Uniunii Vamale, Tariful Vamal Comun (TVC) formeaza aspectul extern, deoarece face posibila aplicarea uniforma a taxelor vamale la produsele importate din alte tari decat cele ale Uniunii Europene, indiferent de tara de destinatie.
Initial, in 1968, Tariful Vamal Comun a fost creat ca o medie a tarifelor celor sase state membre. Pe baza articolului 28 al Tratatului, Consiliul a introdus de-a lungul timpului multe amendamente, fie din proprie initiativa, fie datorita negocierii tarifelor in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (Acordul General asupra Tarifelor si Comertului - GATT).


Fisiere in arhiva (1):

  • Acquis-ul Comunitar in Domeniul Vamal.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!