Acordul Nord-American de Comert Liber

Extras din referat Cum descarc?

Acordul privind formarea organizatiei internationale N.A.F.T.A. (North American Free Trade Agreement) a fost semnat la 17 decembrie 1992 intre S.U.A., Canada si Mexic. 
Dupa ce a fost ratificat de parlamentele celor 3 tari in noiembrie 1993, Tratatul a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1994. 
NAFTA acopera o piata de 375 milioane de consumatori si 6 trilioane de $, cu perspectiva extinderii si mai spre sudul continentului american, o suprafata de 21,3 milioane km din Alaska si Yucon pana in peninsula Yucatan. 
Aceasta grupare de integrare orienteaza procesul de regionalizare pe axa Nord - Sud, respectiv tari dezvoltate - tari in curs de dezvoltare.
* Inca din faza negocierilor, NAFTA s-a bazat pe indelungatele relatii comerciale dintre SUA si Canada, respectiv SUA si Mexic. Prin acest Acord s-a urmarit crearea unei puternice aliante economice, cu un potential urias de utilizare a fortei de munca in conditii de inalta productivitate si randament si care sa determine cresterea nivelului de trai si careia sa i se alature in viitor si alte state astfel incat sa genereze efecte deosebite asupra relatiilor economice cu alte tari sau grupari regionale.
Scopul initial al realizarii unei grupari de integrare a fost acela de a crea o zona de liber schimb, ca o alternativa la cea vest-europeana, pentru a contrabalansa evolutia acesteia.
Deci, initiativa de creare a NAFTA este raspunsul apararii americane in fata puterii economice atinse de Uniunea Europeana, datorita adancirii procesului de integrare.
*Obiectivele acestui Acord sunt urmatoarele:
- Eliminarea barierelor comerciale
- Promovarea conditiilor pentru concurenta loiala
- Cresterea oportunitatilor investitionale si a capacitatii de export
- Protejarea corespunzatoare a drepturilor de proprietate intelectuala
- Stabilirea procedurilor adecvate pentru aplicarea tratamentului si solutionarea conflictelor
- Stimularea cooperarii trilaterale, regionale si multilaterale.
*La aparitia sa, NAFTA a avut mai multe semnificatii:
- A reprezentat schimbarea politicii SUA in directia regionalizarii, in pofida vechilor ei conceptii despre multilateralitate
- Este o grupare economica integrationista intre superputerea economica a lumii cu venituri pe locuitor foarte mari - SUA - si doua tari cu un potential diferit - Canada - o tara dezvoltata, dar cu un potential economic mai mic si Mexic - o tara cu economie in dezvoltare cu diferente economice majore comparativ cu celelalte doua state.
Datorita alaturarii a doua tari cu un venit pe cap de locuitor foarte ridicat uneia cu un venit substantial mai scazut, unul dintre scopuri a fost deplasarea axei de dezvoltare economica spre S.
* Domeniile vizate de NAFTA sunt urmatoarele:
- comertul cu bunuri materiale
- comertul cu servicii
- investitiile directe de capital-liberalizare
- regulile de concurenta
- aspecte privitoare la protectia mediului.
*Obiectivul major al NAFTA il constituie stabilirea unei zone de comert liber intre membrii sai prin:
- promovarea competitiei loiale
- cresterea oportunitatilor de investitii in teritoriul partilor
- recunoasterea si protejarea eficienta a dreptului de proprietate pe teritoriul fiecarei tari semnatare 
- cunoasterea procedurilor eficace pentru aplicarea reglementarilor Tratatului si solutionarea eventualelor controverse
- stabilirea strategiei pentru dezvoltarea cooperarii trilaterale si multilaterale, in perspectiva aderarii la Tratat si a altor tari din regiune.
*Structura institutionala a NAFTA
Cele sapte institutii parteneri (conduse de reprezentanti ai tuturor celor trei tari membre) pe care se bazeaza NAFTA sunt:
1. Comisia pentru Liberul Schimb (Free Trade Comission)
2. Comitetele NAFTA si grupurile de lucru
3. Secretariatul NAFTA
4. Comisia pentru Cooperare in Domeniul Muncii
5. Comisia pentru Cooperare in Domeniul Mediului Inconjurator (CEC)
6. Banca Nord-Americana de Dezvoltare (NADB)
7. Comisia pentru cooperare cu statele vecine in domeniul mediului inconjurator (BECC)
*NAFTA asigura reducerea sau suspendarea taxelor vamale intre tarile membre, dar fiecare dintre acestea mentine o politica diferentiata, un tarif vamal si masuri protectioniste si restrictive in relatiile cu tertii.
Pentru Mexic, agricultura a reprezentat un domeniul sensibil si de aceea a fost negociat un acord separat cu SUA si un altul cu Canada.
Marfurile de import provenite din celelalte doua natiuni vor avea acelasi regim ca si bunurile nationale.
* Potrivit prevederilor Tratatului, taxele vamale vor fi eliminate in termen de 5 ani pentru majoritatea produselor industriale, in 10 ani pentru servicii, si unele produse specifice si de 15 ani pentru o categorie de produse denumite sensibile, inclusiv textile si agricole.
Impactul creari NAFTA a fost mai important pentru Mexic decat pentru SUA, pentru ca a dus la crearea de noi locuri de munca. Aici productia industriala nu s-a bazat pe tehnologii foarte performante si a oferit o mare oportunitate pentru companiile straine, in relatia productivitate - cost de productie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Acordul Nord-American de Comert Liber.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!