Acordul de asociere RM-UE

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE ..3
Capitolul I. Notiuni generale despre Acordul de Asociere . 4
1.1. Principii de baza si elementele cheie . . ... 4
1.2. Continutul Acordului de Asociere .5
Capitolul II. Suportul financiar acordat de UE pentru implementarea Acordului .8
2.1. Prevederi Finale si Institutionale 8
2.2. Cooperarea Financiara .10
2.3. Zona de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator (DCFTA) ... 11
Capitolul III.Beneficiile si riscurile asocierii 13
INCHEIERE 16
BIBLIOGRAFIE .17


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE pe 27 iunie 2014, iar la 2 iulie l-a si ratificat. Documentul in cauza este de o complexitate coplesitoare, practic neexistind domenii ale activitatii politice si social-economice la care sa nu se refere. Aceasta inseamna ca Republica Moldova va trebui sa-si modernizeze toate 8Prevederile Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeana. Ghid sferele vietii politice si social-economice, apropiindu-se de standardele UE, in aproximativ 10-15 ani. Este adevarat, in acest proces, Republica Moldova va fi asistata de UE, inclusiv prin intermediul instrumentelor politice, tehnice si financiare. Acest angajament va necesita un efort conjugat, devotament si dedicatie, atit din partea clasei politice, cit si din partea cetatenilor Republicii Moldova. Anume necesitatea acestui efort a fost invocata de Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a vizitat Republica Moldova in ajunul semnarii Acordului de Asociere, indemnind clasa politica si cetatenii Republicii Moldova la coeziune nationala in procesul european. Indemnul respectiv nu poate avea insa rezonanta asteptata intr-o societate divizata, mai cu seama ca o confruntare directa a argumentelor dintre partile angajate in promovarea proiectului european si a celui de alternativa -  eurasiatic -  a cedat terenul in favoarea circulatiei unor mituri legate de asocierea Republicii Moldova la UE. 
Acordul de Asociere urmareste sa contribuie la dezvoltarea politica si social-economica a Republicii Moldova, prin cooperarea cat mai ampla intr-un sir vast de domenii de interes comun, inclusiv in domeniile de buna guvernare, justitie, libertate si securitate, integrare comerciala si cooperare economica sporita, politica de incadrare in campul muncii si sociala, management financiar, administrare publica si reforma serviciului public, participarea societatii civile, dezvoltarea institutionala, reducerea saraciei si dezvoltarea durabila. Acordul are scopul de a accelera aprofundarea relatiilor politice si economice, precum si integrarea graduala a Moldovei pe piata comunitara. Prin urmare, atat UE, cat si R. Moldova si-au asumat o serie de angajamente. Astfel, Acordul va crea un nou climat pentru relatiile economice dintre Parti, si in special pentru dezvoltarea comertului si investitiilor, precum si va stimula concurenta, care constituie factori hotaratori pentru restructurarea si modernizarea economiei. Partile s-au declarat ,,DORITOARE sa realizeze integrarea economica treptata in piata interna a UE precum este prevazut in prezentul Acord, intre aliati, prin Zona de Liber Schimb Aprofundata si Cuprinzatoare (DCFTA), ca parte integrala a prezentului Acord.
Capitolul I. Notiuni generale despre Acordul de Asociere
1.1. Principii de baza si elementele cheie
De la bun inceput s-a hotarat ca Acordul sa se fundamenteze pe o abordare inovativa si ambitioasa, sa includa DCFTA si din punct de vedere al continutului sa depaseasca Acordul de Parteneriat si Cooperare. Acordul reflecta importanta strategica a relatiilor UE-Moldova, oferind asociere politica si integrare economica. AA contine prevederi cu caracter obligatoriu, norme regulatorii si aranjamente de cooperare mai extinse decat cele din acordurile traditionale, fiind cuprinzator si acoperind toate sectoarele de interes. Acordul reprezinta o baza pentru dezvoltarea relatiilor UE-Moldova fara a prejudicia posibilele evolutii in sensul Tratatului Uniunii Europene. O atentie speciala se acorda implementarii si aplicarii prevederilor AA, inclusiv prin stipularea termenelor clare si stabilirea unui cadru institutional si administrativ adecvat, creand astfel premisele necesare pentru o implementare eficienta.
Acest Acord ambitios reprezinta o modalitate concreta de a explora dinamica relatiilor moldo-comunitare si se concentreaza pe sustinerea reformelor cheie, pe dezvoltare si crestere economica, guvernare si cooperare in sectoare precum energia, transportul, protectia mediului, industrie si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), protectie sociala, drepturi egale, protectia consumatorului, educatie, cercetare si inovatii, cooperare culturala etc. 
> Valori si Principii: valori comune, in mod special democratia si statul de drept, respectul pentru drepturile omului si libertatile fundamentale, buna guvernare, economia de piata si dezvoltarea durabila;
> O cooperare sporita in ceea ce tine de politica externa si de securitate, concentrata pe aspecte regionale, arme de distrugere in masa (WMD), neproliferare si dezarmare, prevenirea conflictelor si managementul crizelor;
> DCFTA, care depaseste aranjamentele clasice ce tin de comertul liber, prevede nu doar deschiderea reciproca a pietelor pentru majoritatea bunurilor si a serviciilor, dar si presupune o armonizare graduala cu normele si standardele UE pentru comert si pentru sectoarele ce tin de comert, precum standarde si reguli de evaluare a conformitatii, reguli sanitare si fitosanitare, drepturile proprietatii intelectuale, facilitarea comertului, achizitiile publice si concurenta; reglementari stricte ce tin de comertul cu produse energetice, inclusiv investitiile, tranzitul si transportul;
> Justitie, Libertate si Securitate, in baza Planului de Actiuni pentru Liberalizarea Vizelor, cuprinzand conditii pentru consolidarea statului de drept, protectiei datelor cu caracter personal, gestionarea migratiei, actiuni eficiente pentru a lupta impotriva spalarii banilor si finantarii terorismului, a drogurilor ilicite, combate crima organizata terorismul; 
> Cooperare sporita in aproximativ 25 de sectoare, inclusiv energia, transportul, mediul, cooperarea privind politicile industriale si de antrepriza, finantele publice, stabilitatea macroeconomica, legislatia corporativa, bancile, asigurarile si alte servicii financiare, societatea informationala, tehnologiile informationale si telecomunicatii, agricultura si dezvoltarea rurala, afaceri maritime si pescuit, mineritul, cooperarea in domeniul stiintei si a tehnologiei, cooperarea in spatiu, protectia consumatorului, cooperarea sociala, sanatatea publica, educatia, cercetare si inovatii,cooperarea in domeniul cultural si audio-vizual, cooperarea societatii civile, cooperarea la nivel regional si transfrontalier, etc. Cooperarea se va desfasura in baza armonizarii graduale la acquis-ul comunitar si unde este relevant, de asemenea la normele si standardele internationale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Acordul de asociere RM-UE.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana
http// expert-grup.org/
2. Acordul de Asociere "Ghidul Acordului de Asociere"
http://www.mec.gov.md/
3.Botan Igor, Prevederile Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeana: Ghid / Igor Botan; Asoc. pentru Democratie Participativa (ADEPT). -  Chisinau: Arc, 2014


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!