Accize si Taxe Vamale

Extras din referat Cum descarc?

I. Accize 
Accizele armonizate sunt taxe speciale de consum care se datoreaza bugetului de stat pentru urmatoarele produse provenite din productia interna sau din import: 
a) bere; 
b) vinuri; 
c) bauturi fermentate, altele decat bere si vinuri; 
d) produse intermediare; 
e) alcool etilic; 
f) tutun prelucrat; 
g) produse energetice; 
h) energie electrica. 
Prevederile din prezentul titlu se aplica pe teritoriul Comunitatii, asa cum este definit pentru fiecare stat membru de Tratatul de infiintare a Comunitatii Economice Europene si in special la art. 227, cu exceptia urmatoarelor teritorii nationale: 
a) pentru Republica Federala Germania: Insula Heligoland si teritoriul Busingen; 
b) pentru Republica Italiana: Livigno, Campione d'Italia si apele italiene ale lacului Lugano; 
c) pentru Regatul Spaniei: Ceuta, Melilla si Insulele Canare; 
d) pentru Republica Franceza: teritoriile de peste mari. 
Operatiunile efectuate provenind din sau avand ca destinatie: 
a) Principatul Monaco, vor fi tratate ca operatiuni efectuate provenind din sau avand ca destinatie Republica Franceza; 
b) Jungholz si Mittelberg (Kleines Walsertal), vor fi tratate ca operatiuni efectuate provenind din sau avand ca destinatie Republica Federala Germania; 
c) Insula Man, vor fi tratate ca operatiuni efectuate provenind din sau avand ca destinatie Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord; 
d) San Marino, vor fi tratate ca operatiuni efectuate provenind din sau avand ca destinatie Republica Italiana. 
Produsele enumerate mai sus sunt supuse accizelor in momentul producerii lor pe teritoriul comunitar sau la momentul importului lor in acest teritoriu.
Exigibilitatea
Acciza este exigibila in momentul eliberarii pentru consum sau cand se constata pierderi sau lipsuri de produse accizabile
Eliberarea pentru consum
Eliberarea spre consum reprezinta :
a) orice iesire, inclusiv ocazionala, a produselor accizabile din regimul suspensiv; 
b) orice productie, inclusiv ocazionala, de produse accizabile in afara regimului suspensiv; 
c) orice import, inclusiv ocazional, de produse accizabile - cu exceptia energiei electrice, gazului natural, carbunelui si cocsului -, daca produsele accizabile nu sunt plasate in regim suspensiv; 
d) utilizarea de produse accizabile in interiorul antrepozitului fiscal altfel decat ca materie prima; 
e) orice detinere in afara regimului suspensiv a produselor accizabile care nu au fost introduse in sistemul de accizare, in conformitate cu prezentul titlu; 
f) receptia, de catre un operator inregistrat sau neinregistrat, de produse accizabile, deplasate de la un antrepozit fiscal dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene. 
Eliberare pentru consum se considera si detinerea in scopuri comerciale de catre un comerciant de produse accizabile, care au fost eliberate in consum in alt stat membru sau au fost importate in alt stat membru si pentru care acciza nu a fost platita in Romania. 
Nu se considera eliberare pentru consum miscarea produselor accizabile din antrepozitul fiscal catre: 
a) un alt antrepozit fiscal in Romania sau in alt stat membru; 
b) un operator inregistrat in alt stat membru; 
c) un operator neinregistrat in alt stat membru; 
d) o tara din afara teritoriului comunitar. 
Nu se considera eliberare pentru consum distrugerea de produse accizabile intr-un antrepozit fiscal, datorata unor cazuri fortuite sau de forta majora ori neindeplinirii conditiilor legale de comercializare, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice.
Importul reprezinta orice intrare de produse accizabile din afara teritoriului comunitar, cu exceptia: 
a) plasarii produselor accizabile importate sub regim vamal suspensiv in Romania; 
b) distrugerii sub supravegherea autoritatii vamale a produselor accizabile; 
c) plasarii produselor accizabile in zone libere, antrepozite libere sau porturi libere, in conditiile prevazute de legislatia vamala in vigoare. 
d) scoaterea unui produs accizabil dintr-un regim vamal suspensiv, in cazul in care produsul ramane in Romania; 
e) utilizarea in scop personal in Romania a unor produse accizabile plasate in regim vamal suspensiv; 
f) aparitia oricarui alt eveniment care genereaza obligatia platii accizelor la intrarea produselor accizabile din afara teritoriului comunitar.
Este interzisa producerea de produse accizabile in afara antrepozitului fiscal,detinerea unui produs accizabil in afara antrepozitului fiscal, daca acciza pentru acel produs nu a fost platita. 
Produse accizabile
Bere
Bere reprezinta orice produs incadrat la codul NC 2203 00 sau orice produs care contine un amestec de bere si de bauturi nealcoolice, incadrat la codul NC 2206 00, avand, si intr-un caz si in altul, o concentratie alcoolica mai mare de 0,5% in volum. 
Pentru berea produsa de micii producatori independenti nationali si din cadrul tarilor membre care detin o inatalatii de fabricatie cu o capacitate nominal care nu depaseste 200000 hl/an se aplica accize specifice reduse.
Fiecare antrepozitar autorizat ca producator de bere are obligatia de a depune la autoritatea fiscala competenta, pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, o declaratie pe propria raspundere privind capacitatile de productie pe care le detine, conform prevederilor din norme.
Beneficiaza de nivelul redus al accizelor toti operatorii economici mici producatori care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: 
-sunt operatori economici producatori de bere care, din punct de vedere juridic si economic, sunt independenti fata de orice alt operator economic producator de bere;
- utilizeaza instalatii fizice distincte de cele ale altor fabrici de bere;
- folosesc spatii de productie diferite de cele ale oricarui alt operator economic producator de bere 
- nu functioneaza sub licenta de produs a altui operator economic producator de bere.
In situatia in care antrepozitarul autorizat pentru productia de bere isi mareste capacitatea de productie prin achizitionarea de noi capacitati sau extinderea celor existente, acesta va instiinta in scris autoritatea fiscala competenta despre modificarile produse, va calcula si va varsa la bugetul de stat accizele, in cuantumul corespunzator noii capacitati de productie, incepand cu luna imediat urmatoare celei in care a avut loc punerea in functiune a acesteia.
Berea produsa de persoanele fizice pentru consumul propriu este scutita de plata accizelor cu conditia sa nu fie vanduta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Accize si Taxe Vamale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!