Absorbtia Fondurilor Structurale in Romania

Extras din referat Cum descarc?

"Primarii romani sunt ingrijorati de viitorul finantarii comunitare in conditiile in care cinci regiuni de dezvoltare, din totalul celor opt, continua sa fie in topul celor mai sarace regiuni europene. Prin politica regionala, UE transfera resurse din zonele bogate in cele sarace. Romania, alaturi de Bulgaria, cea mai saraca tara din Uniune nu profita de sansa de a atrage bani comunitari pentru coeziune."
Unul dintre numeroasele avantaje ale aderarii Romaniei la Uniunea Europeana este posibilitatea de a accesa fonduri structurale, instrumente financiare menite sa actioneaze pentru eliminarea disparitatilor economice si sociale intre diferite regiuni. Astfel, absorbtia celor peste 30 de miliarde de euro destinate Romaniei in perioada 2007-2013 are un rol decisiv asupra procesului de integrare a tarii noastre.
Absorbtia integrala a fondurilor europene ar permite Romaniei sa inregistreze, in 2013, un ritm de crestere a PIB cu 15% mai mare decat in cazul absentei acestora. O alta consecinta a absorbtiei fondurilor europene ar fi reducerea somajului la circa 5%, fata de 10%-12% in cazul lipsei finantarilor. Domenii precum infrastructura, educatia, sanatatea, dezvoltare locala si intreprinderi mici si mijlocii vor cunoaste o crestere substantiala. De asemenea, aceste fonduri pot fi folosite pentru sprijinirea masurilor de ocupare a fortei de munca si dezvoltarea resurselor umane.
Din pacate, Romania nu se poate lauda cu performante notabile in ce priveste absorbtia fondurilor europene. Conform ultimelor date furnizate de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), la finalul lunii martie gradul de absorbtie ajunsese la 8,22% in raport cu alocarea pentru perioada 2007-2010.


Fisiere in arhiva (1):

  • Absorbtia Fondurilor Structurale in Romania.ppt

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!