Abordări ale Sistemului Informațional financiar-contabil prin Prisma Normalizării Contabile la Nivel European și Internațional

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 3
2. Standarde contabile 5
3. Situatiile financiare de sinteza, surse informationale abordate prin prisma
aplicarii standardelor internationale 7
3.1 Bilantul contabil 8
3.2 Contul de profit si pierdere 12
3.3 Tabloul fluxurilor de trezorerie 13
4. Analiza financiar-contabila a patrimoniului la nivelul firmei 16
Bibliografie 18


Extras din referat Cum descarc?

. Introducere
Cele mai mari probleme pentru realizatorii de sisteme informatice pentru activitatea financiar-contabila sunt ridicate de instabilitatea reglementarilor in domeniu, in special a celor fiscale, si de lipsa de uniformitate in ce priveste informatiile contabile la intreprinderi ce evolueaza in segmente diferite de piata, au dimensiuni diferite sau se supun unor alte reglementari ce sunt dictate de apartenenta la un anumit spatiu geografic.
Toate aceste elemente se resimt din plin in cazul unei initiative de proiectare a unui sistem informatic generalizabil de asistare a deciziei pentru activitatea financiar contabila.
In contextul schimbarilor ce au loc la nivel european si international, integrarea sistemelor economice regionale in macrosisteme la nivel continental cu toate implicatiile ce survin (modificari legislative, schimbarea monedei, etc.) adauga noi elemente pe lunga lista de provocari carora trebuie sa le raspunda firmele ce dezvolta aplicatii informatice. Un exemplu concret il constituie procesul de denominare ce s-a desfasurat in tara noastra in anul 2007.
Toate aceste fenomene conduc insa spre rezolvarea problemelor legate de
lipsa de uniformitate a sistemelor pentru activitatea financiar-contabila, deficienta resimtita mai ales in cazul marilor companii multinationale.
In sprijinul acestor demersuri trebuie mentionate initiativele organismelor de reglementare in contabilitate, initiative ce trebuie urmarite cu interes in perspectiva dezvoltarii unui sistem informatic de asistare a deciziei.
Conceptul de normalizare in domeniul contabilitatii a luat nastere ca urmare a necesitatii de armonizare si uniformizare in contabilitate.
Conform lucrarilor de specialitate procesului de normalizare i se pot atasa trei scopuri fundamentale:
- Obtinerea de catre institutiile publice a unei informari omogene
- Valorificarea informatiilor contabile de catre utilizatori, in special in ce priveste comparatiile in timp si spatiu
- Contributia la o alocare mai buna a resurselor financiare
Demersul normalizarii activitatilor contabile se concretizeaza in definirea unor principii si norme contabile bazate pe o terminologie comuna pentru toti factorii implicati in furnizarea de informatii contabile si utilizatorii de informatie.
Normalizarea contabila constituie un element extrem de important pentru dezvoltarea viitoare a sistemelor informatice intrucat, prin implementarea standardelor elaborate, se urmareste asigurarea comparabilitatii informatiilor in timp si spatiu si cresterea gradului de relevanta si credibilitate a informatiei.
Uniformizarea situatiile financiare anuale reprezinta unul dintre obiectivele principale ale normalizarii contabile si constituie un punct de maxim interes in realizarea unui sistem informatic de asistare a deciziei deoarece vizeaza:
- Componenta situatiilor financiare
- Elementele descrise in situatiile financiare
- Evaluarea elementelor descrise in situatiile financiare
- Reglementarile si procedurile contabile de intocmire si prezentare a situatiilor financiare.
In Romania sistemele informationale contabile ale intreprinderilor trebuie sa se conformeze reglementarilor legii contabilitatii (legea 82/1991 cu modificarile aduse de OG 70/2004 si legea 420 pe 2004). Prin legislatia in vigoare sunt stabilite prevederi referitoare la raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii, registrele contabile obligatorii (registrul jurnal, registrul inventar si cartea mare), delimitarea in timp a exercitiilor financiare sau indicarea standardelor contabile internationale de care se va tine cont in organizarea contabilitatii.


Fisiere in arhiva (2):

  • Abordari ale Sistemului Informational Financiar-Contabil prin Prisma Normalizarii Contabile la Nivel European si International.doc
  • cuprins.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!