A doua Generație de Acorduri Europene

Extras din referat Cum descarc?

Uniunea Europeana este singura organizatie cu caracteristici supranationale, in sensul ca actele sale constitutive obliga membrii la aplicarea directa si imediata a deciziilor in cele 15 state care o compun. Procesul de integrare nu este definitivat, acest lucru reiese din art.237 din Tratatul de la Roma si art. O din Tratatul de la Maastricht, conform caruia: 
,, orice stat european poate sa solicite sa devina membru al comunitatii".
Astazi Statele membre cu drepturi depline sunt in numar de 15 si ocupa o suprafata de 3,25 milioane de km. patrati, avand o populatie de 370 de milioane de locuitori. Uniunea Europeana reuneste urmatoarele state membre, care au aderat in patru ,,valuri" succesive:

1 ianuarie 1973 - ,,primul val" de aderare: Anglia, Irlanda, Danemarca;

1 ianuarie 1981 - al ,,doilea val" de aderare: Grecia;

1 ianuarie 1986 - al ,,treilea val" de aderare: Spania, Portugalia;

1 ianuarie 1995 - al ,,patrulea val" de aderare: Austria, Suedia, Finlanda.
13 state sunt candidate la aderare: Bulgaria, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ungaria. Comisia Europeana a reiterat la 16 iulie 1997 conditiile candidaturii la aderare in textul intitulat Agenda 2000. Bulgaria si Romania au promisiuni de aderare abia pentru anul 2007, celelalte pentru 2004.
Se poate afirma ca ideile si vointa natiunilor europene au contribuit la realizarea UE, o mare putere economica si o viitoare putere politica la care doresc sa adere si alte popoare europene pentru a crea Statele Unite ale Europei in secolul XIX.

Acordurile europene
Acordurile europene includ prevederi cu privire la schimburile comerciale, dialogul politic, apropierea legislatiilor, domeniile de cooperare (in special industria, mediul, transporturile si vamile). Ele au drept scop constituirea unei zone de liber-schimb intre UE si tarile asociate TECE, intr-un termen de 10 ani pentru Bulgaria, Rep. Ceha, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia, de 6 ani pentru Lituania, Slovenia si de 4 ani pentru Letonia. Liberul schimb a fost instituit cu Estonia la 1 ian. 1995. Din momentul intrarii in vigoare a Acordului European (AE), nu au mai putut fi introduse noi taxe vamale sau restrictii cantitative intre Comunitate si tara asociata. Pentru alte domenii, acordurile prevad perioade de tranzitie. In baza acordurilor, are loc un proces de aliniere progresiva a legislatiilor tarilor asociate la reglementarile comunitare, in special cu privire la libertatea de miscare a capitalurilor, regulile concurentei, drepturile de proprietate intelectuala si industriala, pietele publice.
Dupa 1989 tarilor din Europa Centrala si de Est nu li s-au oferit alte optiuni de politica externa mai favorabile decat cele de aderare la UE sau NATO. De atunci si pana in prezent nici o alta grupare regionala nu a reprezentat o alternativa. Strategia UE a fost aceea de a explora noi piete de desfacere, cat mai apropiate, asa cum sunt cele din Europa Centrala si de Est.
In 5 februarie 1990, in Europa a avut loc la Bruxelles o reuniune la care au participat ministrii de externe comunitari si reprezentantii tarilor din Europa Centrala si de Est, in cadrul careia s-a lansat ideea de a se incheia Acordul de Asociere cu tarile europene care se indreptau spre economia de piata. In aprilie 1990, sefii de stat si de guvern ai "celor 12" s-au intalnit la Dublin cu ocazia Consiliului European si au hotarat inceperea tratativelor pentru incheierea de Acorduri de Asociere cu fiecare tara din Europa Rasariteana. Consiliul Ministerial al Comunitatii Economice Europene a aprobat la 1 august 1990 liniile directoare ale acestor acorduri din a doua generatie, care se vor numi Acorduri Europene si vor inlocui Acordurile de Comert si de Cooperare imediat ce se vor indeplini conditiile democratice ( Acordurile Comerciale si de Cooperare au fost semnate cu toate tarile din Centrul si Estul Europei in anii 1989 si 1990, acorduri ce fac parte din prima generatie, in timp ce Acordurile Europene fac parte din a doua generatie si sunt mai complexe decat primele).


Fisiere in arhiva (1):

  • A doua Generatie de Acorduri Europene.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!