0 Spirala Ascendenta a Teoriilor Economice si Monetare

Extras din referat Cum descarc?

Lumea a evoluat de la economiile inchise si dogmatice catre economiile actuale, deschise si flexibile, concomitent modifican-du-se si conceptiile privind obiectivele generale ale politicii eco!nomice.
Sinteza obiectivelor prioritare dintr-o economie s-a con!cretizat in mai multe modele, prezentate in succesiunea lor cu mai multe denumiri: axa politicii clasice; triunghiul keynesian; careul cresterii armonizate; pentagonul noii societati si hexagonul politicii economice actuale.
Axa politicii clasice, din politica economica clasica, avea la un capat stabilitatea preturilor, careia ii era subordonata rigoarea monetara si echilibrul bugetar, iar la celalalt capat al axei era echilibrul balantei de plati. 
Nivelul ocuparii fortei de munca si al salariilor se adapta acestor exigente.
Triunghiul keynesian a ajuns la concilierea ,,triunghiulara" a celor doua scopuri traditionale (stabilirea preturilor si echilibrarea balantei de plati) cu cel de-al treilea scop: deplina ocupare a fortei de munca.
Careul cresterii armonizate adauga cresterea economica la cele trei varfuri ale triunghiului keynesian, formand acel careu magic, dat fiind faptul ca, in practica, erau foarte greu de atins toate laturile quadraturii.
Pentagonul noii societati tine seama de necesitatea ca societatea actuala sa devina mai justa in constituirea veniturilor, eliminandu-se disparitatile grave, astfel ca se ia in considerare rata somajului si se ajunge si la protectia sociala ca obiectiv al politicii economice.
Hexagonul politicii economice actuale apare din nevoia de a fi completat cu obiectivul privind protejarea mediului natural. Si acest ultim model este dificil de pus in practica, dar el are meritul de a fi luat in considerare problemele reale ale societatii actuale si de viitor.
Mersul cercetarilor monetare poate fi asociat cu o spirala a cunoasterii umane, caracterizata prin tranzitii, reveniri, formu!lari de noi idei, combinarea unor elemente anterioare, dar , in permanenta, pe un nivel superior de teorie si practica economica, impus de progresul societatii.
Ca o concluzie, o cuprindere a problemelor esentiale din principalele teorii economice si teoriile lor monetare demonstreaza faptul ca stiintele economice, alaturi de toate celelalte stiinte sunt permanent confruntate cu acel: ,,Toate-s vechi si noi sunt toate".
I. Teoria clasica a considerat ca oferta isi creeaza propria cerere, iar preturile si salariile flexibile restabilesc echilibrul intre cerere si oferta, fara ca politica economica sau cea monetara sa aiba un rol activ. Clasicii au realizat, insa, primul model monetar de necontestat, care arata relatia directa dintre cantitatea de moneda si nivelul preturilor.
II. Teoria dirijismului, prin Keynes, a considerat ca nu exista un mecanism de reglare automata a preturilor, astfel ca politicile economice, in primul rand, politica fiscala, luau locul preturilor si salariilor in restabilirea echilibrului intre cerere si oferta.
III. Monetaristii au fost impotriva interventiei statului in economie si au considerat ca. politica monetara prin oferta de bani reprezinta factorul determinant al modificarilor inregistrate de PIB, bazandu-se pe trei elemente, si anume:
- cresterea ofertei de moneda este principalul factor al cresterii PIB nominal, propunand un ritm constant de crestere a masei monetare de 3-5% anual (prin comparare cu ritmul de crestere al PIB (2-4%), rezultand o inflatie de circa 1% pe an);
- preturile si salariile sunt relativ flexibile;
- economia privata este stabila.
Monetarismul a intrat in declin, dupa ce viteza de circulatie a banilor a devenit foarte instabila in SUA.
IV. Teoria neoclasica arata ca oamenii actioneaza pe baza unor asteptari sau anticipari rationale si eficiente, iar preturile si salariile sunt flexibile, deci toate masurile unor autoritati nu pot influenta nivelul productiei reale si nici pe cel al somajului. Ulte-
rior, criticile lui Lucas au aratat ca totusi comportamentul economic se schimba daca politica pe diverse planuri se modifica.
V. Ultraclasicismul a aparut pe fondul accentuarii fenome!nelor de inflatie si somaj, unii economisti cerand intoarcerea la politicile traditionale de echilibrare a bugetelor si de stopare a inflatiei si generand scoala economiei ofertei. Aceasta scoala propune o serie de stimulente de ordin economic, cea mai impor!tanta fiind reducerea impozitelor, considerandu-se ca aceasta influ!enteaza economisirile, marimea investitiilor si oferta de munca. Aplicata de guvernarea Reagan in SUA si Thacher in Marea Britanie, aceasta politica a lasat mari dezechilibre bugetare, iar productia a continuat sa creasca in ritm lent.


Fisiere in arhiva (1):

  • 0 Spirala Ascendenta a Teoriilor Economice si Monetare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!