Viscole

Extras din referat Cum descarc?

Viscolele sunt vanturi puternice insotite de spulberarea zapezii si de transportul acesteia deasupra suprafetei pamantului. 
Vanturile cu taria intre 2 - 5 se numeste briza, iar cele cu taria intre 6 -8 este numit vant puternic, inceput de furtuna. Vantul cu gradul de tarie 9 este numit pur si simplu furtuna, iar vantul cu taria 12 este numit orcan, uragan, taifun. Pe pamant vantul poate atinge teoretic 1230 km/ora aceasta este de fapt viteza sunetului, practic aceasta viteza nu poate fi atins de cel mai puternic tornado (pana in prezent s-a masurat la tornado o viteza maxima de 500 - 600 km/ora).
Viteza vanturilor, in timpul viscolelor, variaza in medie, pentru teritoriul Romaniei, intre 11 si 17 m/s, adica intre 41 si 60 km/h; in realitate ea depaseste aceste limite conventionale. 
In functie de viteza vantului, viscolele se grupeaza conventional in trei categorii, si anume: violente (cu viteze mai mari de 17 m/s), puternice (cu viteze intre 17 si 11 m/s) si moderate (cu viteze intre 10 si respectiv 6 m/s). 
Cauza principala a formarii vantului este diferenta presiunii atmosferice intre doua regiuni. Aerul cald fiind mai usor se inalta producandu-se un minim de presiune, locul lui va fi preluat de masele de aer din zona rece (maxim de presiune atmosferica) , pana cand se va egala diferenta de presiune dintre cele doua regiuni
Aceasta circulatie a maselor de aer sta la baza termodinamicii.
Intensitatea vantului depinde direct proportional de diferenta de presiune dintre cele doua zone geografice.
Directia vantului este influentata de forta Coriolis care ia nastere prin rotatia pamantului, deviind de exemplu in emisfera nordica, vanturile spre vest.
Un alt factor care schimba directia si eventual temperatura vantului sunt obstacolele topografice ca: munti, vai, sau canioane. Fonul, de exemplu, este un vant rece din Muntii Alpi care la trecerea peste Alpi (urcare si coborare) prin fenomenul de frecare a maselor de aer de munte se incalzeste.
Viscolul este un eveniment atmosferic complex in cadrul caruia zapada ce cade sau a cazut este spulberata puternic de catre vant, astfel incat vizibilitatea scade extrem de mult, iar aprecierea caderii concomitente a ninsorii este imposibila. Este un fenomen atmosferic complex cu un mare potential calamitar. 
Pentru zonele temperate si reci, viscolul este fenomenul atmosferic de iarna cu consecintele cele mai grave si cu spectaculozitatea cea mai mare. El actioneaza atat prin forta mecanica a vantului, care poate rupe crengile arborilor, conductorii aerieni, etc. cat si mai ales, prin spulberarea zapezii din spatiile deschise si acumularea ei in locurile adapostite, unde grosimea stratului ajunge uneori de mai multi metri, producand dificultati serioase 
transporturilor rutiere si feroviare. 
Spulberarea zapezii de pe intinse suprafete agricole, lipseste culturile de toamna de stratul natural protector care le fereste de inghet si diminueaza umezeala atat de necesara parcurgerii fazelor vegetative de primavara. 
Viscolele provoaca in fiecare an pagube importante tuturor tarilor din zonele temperate si de latitudini mari. Drept urmare, ele sunt studiate cu atentie sub raportul repartitiei, directiei vantului, cantitatii de zapada, datelor producerii, duratei si conditiilor sinoptice in care se dezvolta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Viscole.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!