Vibrații și Zgomote

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere.3
Generalitati istorice.5
Sursele de zgomot.6
Actiunea zgomotului.8
Metode de diminuare a poluarii.9
Masuri de combatere a vibratiilor.14
Concluzii.15
Bibliografia.16


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE 
Omul traieste in lumea sunetelor si zgomotului. Sunetul se defineste prin vibratiile mecanice ale mediului care se transmit la aparatul auditiv. 
Miscarea particulelor unui mediu elastic de o parte si alta a unei pozitii de echilibru genereaza vibratii acustice. O vibratie acustica capabila sa produca o senzatie auditiva constituie un sune. In anumite conditii si limite, sunetul este o cale de informatie si permite indeplinirea rationala si eficienta a muncii. Daca depaseste aceste limite sunetul devine zgomot.
Fenomenul care sta la baza producerii sunetelor este vibratia unei surse sonore. Sunetul se propaga sub forma de unde elastice numai in substante (gazoase, lichide si solide), dar nu se propaga in vid. El se propaga cu viteza de 331m/s in aer. Caracteristicile lui sunt:
- inaltimea (exprimata in frecventa vibratiei);
- intensitatea (exprimata in energia vibratiei);
Orice sunet simplu, cum ar fi o nota muzicala, poate fi descrisa in totalitate, specificand trei caracteristici perceptive: inaltime, intensitate, si calitate (timbru). Aceste caracteristici corespund exact a trei caracteristici fizice: frecventa, amplitudine, si constitutia armonica, sau respectiv forma undei. Zgomotul este un sunet complex, o mixare de multe diferite frecvente, sau note care nu sunt legate armonic.
Durata se refera pur si simplu la intervalul de timp in care urechea este expusa la un sunet. Frecventa, sau tonalitatea, unui sunet, este exprimata in cicluri pe secunda sau hertzi. Gama de frecvente pentru un auz sanatos si normal este de 20 pana la 20000 de cicluri pe secunda. Amplitudinea, sau intensitatea, unui sunet se masoara in decibeli (dB). 
Importanta sunetului. Sunetul este un fenomen fizic care stimuleaza simtul auzului. Sunetul s-a integrat in viata noastra cotidiana incat rareori suntem constienti de toate functiile sale. El ne ofera momente de distractie cand ascultam o simfonie sau cantecul pasarilor. Ne permite sa comunicam cu familia si prietenii nostri prin intermediul vorbirii. Tot sunetul ne avertizeaza de apropierea unui automobil, ne atrage atentia atunci cand suna telefonul sau bate cineva la usa, sau cand suna sirena unui vapor. 
Zgomotul, este un sunet nedorit, consista intr-un amestec de multe frecvente diferite intr-un anumit interval; este astfel comparabil cu lumina alba, care consta intr-un amestec de lumini de culori diferite. Zgomote diferite sunt distinse prin diferite distributii ale energiei in mai multe intervale de frecventa.
GENERATITATI ISTORICE
Dintotdeauna, diferite activitati ale omului au fost generatoare de zgomot. Dar intensitatea lui a crescut de-a lungul istoriei societatii omenesti in raport direct cu dezvoltarea tehnicii, cu inmultirea intreprinderilor industriale, a mijloacelor de transport, a oraselor supraaglomerate.
In secolul nostru si mai ales in ultimele decenii nivelul zgomotelor a atins o amploare necunoscuta in trecut, devenind o sursa poluanta cu aceiasi gravitate cu poluare chimica.
Zgomotul este sunetul puternic, necoordonat.
Unitatea de masura a intensitatii sunetelor este decibelul (db). Este o unitate de masura relativa, avand ca baza logaritmul raportului intre intensitatea zgomotului dat si intensitatea de referinta, stabilita conventional ca fiind presiunea vibratiilor sonore de 0, 0002 dine/cm si care a fost considerata ca limita de jos a sunetelor audibile de catre om. Tinand seama de scara logaritmica, inseamna ca sunetele cu intensitatea de 10, 20, 30 db reprezinta depasirea de 10, 100, 1000 ori a pragului inferior al intensitatii. 
Omul percepe sunete cu o frecventa intre 16 si 20000 vibratii pe secunda si cu o intensitate intre 0 si 120 db (de 10 000 000 000 000 ori peste pragul minim.) Zgomotul produs de o convorbire se situeaza intre limitele de 30 si 60 db.Nivelul de 20-30 decibeli este inofensiv pentru organismul uman, acesta este fonul sonic normal. Limita sunetului este 80 decibeli. Sunete de 130 decibeli provoaca senzatia de durere, iar de 150 decibeli este insuportabil. (In secolele trecute exista termenul de moarte sub clopot).


Fisiere in arhiva (1):

  • Vibratii si Zgomote.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!