Taxă de poluare

Extras din referat Cum descarc?

Taxa de prima poluare a fost impusa tuturor autovehiculelor, la prima inmatriculare, indiferent de vechime si provenienta, dar nu era impusa autovehiculelor deja inmatriculate in Romania. Taxa a fost instituita pentru protejarea mediului inconjurator si pentru a preveni importurile de autoturisme second-hand din Uniunea Europeana.
Introducerea in legislatia nationala a taxei de prima inmatriculare prin Legea nr.346/2006 in Codul fiscal roman, evolutia ulterioara a reglementarii in materie, alaturi de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, au dat nastere unei categorii noi de litigii in domeniul contenciosului fiscal, instantele nationale fiind confruntate masiv si pentru prima oara cu problema compatibilitatii legislatiei nationale in materie cu normele dreptului comunitar.
Acest sir de litigii a debutat cu o cauza ,,pilot", amplu mediatizata, solutionata de Tribunalul Arad, prin restituirea sumelor platite cu titlu de taxa de poluare, urmare constatarii incompatibilitatii, de catre instanta, a normei nationale, fata de cea comunitara.
In solutionarea acestor cereri, instantele au avut de rezolvat nu chestiuni legate de intelesul legii romane, ci compatibilitatea ei cu dispozitiile suscitate ale Tratatului Comunitatii Europene al caror inteles a fost lamurit de la speta la speta prin intermediul hotararilor preliminare, pronuntate de catre CEJ, la solicitarea instantelor nationale confruntate cu problema taxarii interne a autovehiculelor inmatriculate sau prin hotarari pronuntate in cadrul procedurilor de ,,infringement".
Pentru o buna intelegere a lucrurilor, am considerat util sa prezentam cadrul legislativ intern in materia taxei autovehiculelor, evolutia lui pana la acest moment, perspectivele reglementarii in domeniu, examenul practicii judiciare si practica CEJ in materie, consideratiile in legatura cu cauzele ce au generat practica neunitara pentru ca apoi sa decidem, in ce masura remediul este recursul in interesul legii, recursul judecatorului national la hotararea preliminara sau in egala masura - unul legislativ.
In intentia legitima de a oferi un remediu, prezentul studiu isi propune sa identifice cauzele diversitatii jurisprudentei si remediile posibile, in scopul surmontarii tendintelor divergente. 
Prin Legea nr. 343/2006 au fost introduse in Capitolul 21 din Codul fiscal, art. 2141-2143 ce au instituit ,,Taxe speciale pentru autoturisme si autovehicule", cunoscute ca taxe speciale de prima inmatriculare pentru faptul ca erau percepute cu ocazia primei inmatriculari in Romania.
Potrivit acestei reglementari, taxa de prima inmatriculare era impusa tuturor autovehiculelor, la prima inmatriculare, indiferent de vechime si provenienta, dar nu era impusa autovehiculelor deja inmatriculate in Romania. Potrivit expunerii de motive, taxa a fost instituita pentru protejarea mediului inconjurator si pentru a preveni importurile de autoturisme second-hand din Uniunea Europeana.
Prin aplicarea formulei de calcul a taxei se stabileau taxe diferite pentru autoturismele second-hand, fiind mai sever impozitate cele mai vechi, in timp ce autoturismele noi produse in Romania sau importate erau taxate la fel.
La 21.03.2007 Comisia Europeana a emis comunicatul de presa IP/07/372 prin care a informat ca modalitatea de impozitare a autovehiculelor in Malta si Romania incalca dreptul comunitar si a trimis notificari oficiale celor doua state in vederea modificarii legislative, urmand ca in caz de neconformare sa declanseze ,,procedura infringement", procedura pentru constatarea neindeplinirii de catre un stat a obligatiilor ce decurg din tratatele comunitare.
S-a semnalat de catre Comisie ca normele privind taxa de inmatriculare auto, conduc la o discriminare pentru autovehiculele second-hand importate, din alte state membre ale Uniunii Europene, in Romania, in raport cu autoturismele similare deja inmatriculate in tara.
Inainte de a dezbate subiectul naturii juridice a actelor care stau la baza incasarii taxei pe poluare, trebuie sa precizam care sunt aceste acte pe care le avem in vedere. Astfel, este vorba despre decizia de calcul, referatul de calcul, chitanta de incasare si incasarea propriu-zisa a sumei. Problema care se ridica in ceea ce priveste natura juridica a acestor acte este daca acestea sunt fie acte administrative fiscale, fie acte administrative individuale, fie alt fel de acte juridice. Vom analiza in cele ce urmeaza fiecare teza in parte, cu precizari punctuale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Taxa de Poluare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!