Studiul Poluarii Produse de Statia de Tratare a Namolului, Solului si Apei in Comuna Oarja

Extras din referat Cum descarc?

Dezvoltarea societatii si efectele activitatilor din ce in ce mai diversificate ale acesteia, impreuna cu implicatiile lor asupra mediului, au generat de-a lungul timpului o atitudine diferita a oamenilor fata de problema mediului inconjurator si a protectiei acestuia. Astfel ca, perceptia (atat la nivel individual cat si colectiv) oamenilor a evoluta de la un impact cu efecte minore asupra mediului (a carui semnificatie avea, inainte de 1900 mai mult valoare estetica si economica generala) pana la pericolul iminent de epuizare a resurselor naturale si de alterare a factorilor de mediu la niveluri alarmante ce pun in pericol, in prezent, insasi existenta vietii pe Pamant.
Evident, la toate acestea au contribuit revolutia industriala, revolutia din agricultura, din transporturi, urbanism, dar si revolutia din stiintele biologice. In urma revolutiei industriale au crescut necesitatile tehnologice, industriale etc. efectele fiind:
-cresterea numarului fabricilor, uzinelor, platformelor industriale, ce a dus la ocuparea unor suprafete foarte mari, implicit la distrugerea peisajului natural
-intensificarea proceselor de productie, ce a dus la un consum mai mare de resurse, afectand economia ecosistemelor, si in acelasi timp la generarea unor cantitati din ce in ce mai mari de poluanti,
Revolutia in transporturi a dus la aparitia de noi tipuri de vehicule, intr-un numar mai mare, cu efecte negative asupra mediului prin:
-scoaterea unor suprafete mari din circuitul agricol (pentru construirea de sosele)
-poluarea chimica a aerului cauzata de arderea combustibilului
-poluarea fizica a aerului prin utilizarea lor
-poluarea chimica a apei si a solului, datorata igienizarii vehiculelor.
Urbanizarea a dus la aparitia aglomerarilor umane, efectul fiind scoaterea din circuitul agricol a unor suprafete din ce in ce mai mari, si la poluare fizica si chimica a aerului, apei, solului.
Notiunea de mediu se refera, in principiu, la tot ce inconjoara omul, respectiv mediul artificial si mediul natural.
Mediul ambiant artificial cuprinde: mediul de cartier unde locuieste omul, medium locului de munca, mediul locului de odihna, de recreere si de refacere a capacitatii fizice si intelectuale etc. unde omul isi petrece o perioada a timpului sau.
Mediul ambiant natural se prezinta mult mai complex si se refera la relief (terenurile) cu peisajele specifice, apele, padurile, aerul, fauna, flora, microorganismele etc.
O definitie cuprinzatoare s-ar putea enunta astfel: mediul reprezinta ansamblul de conditii si elemente naturale ale Terrei ce cuprinde aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferei, toate materiile organice si anorganice, fiintele vii, sistemele naturale in interactiune, ce cuprind toate elementele mentionate mai sus, inclusiv valorile istorice, culturale si estetice rezultate.
Echilibrul ecologic reprezinta ansamblul starilor si interrelatiilor dintre elementele componente ale unui ecosistem, ansamblu ce asigura mentinerea structurii, dinamica si functionarea armonioasa a ecosistemului.
Poluarea reprezinta ,,introducerea directa sau indirecta, ca rezultat al unei activitati antropice, de substante, vibratii, caldura si sau zgomot intr-unul din factorii de mediu, care pot aduce prejudicii sanatatii umane sau calitatii mediului, care pot dauna bunurilor materiale ori pot cauza o deteriorare sau o utilizare a mediului sau o impiedicare a utilizarii mediului in scop recreativ sau in alte scopuri legitime" (Monitorul Oficial, 2002).
Poluantul este orice substanta, aflata in stare lichida, solida, gazoasa vapori energie (radiatia electromagnetica, ionizanta, termicp, fonica sau vibratii), care, introdusa in mediu, modifica echilibrul constituentilor acestuia, al organismelor vii si aduce daune bunurilor materiale.
Plecand de la definitia enuntata si de la respectarea unor principii foarte importante (care stau alaturi de standardele de mediu elaborate in scopul respectarii politicii Uniunii Europene privind domeniul protectiei mediului inconjurator), de tipul: ,,poluatorul plateste", ,,raspunderea poluatorului pentru paguba produsa" etc., concluzia ce se poate desprinde este una singura si anume aceea ca poluarea nu poate fi decat de tip antropic.
Dupa modul de manifestare a poluarii, se cunosc patru tipuri de poluare: microbiologica, chimica, fizica si psihica.
Protectia mediului reprezinta totalitatea mijloacelor si masurilor intreprinse pentru pastrarea echilibrului ecologic, mentinerea si ameliorarea factorilor naturali, prevenirea si combaterea poluarii si dezvoltarea valorilor naturale.
Protectia mediului se bazeaza pe descoperirea cauzelor si evitarea lor, reducerea consecintelor (efectelor) si eliminarea lor intr-o masura cat mai mare in scopul dezvoltarii armonioase a mediului, cu implicatii directe asupra omului si imbunatatirea conditiilor cantitative si calitative ale vietii acestuia.
In domeniul protectiei mediului se deosebesc 6 componente (compartimente) ale
ansamblului de activitati specifice:
o componenta legislativa;
o componenta administrativ-institutionala;
o componenta educativ-informationala;
o componenta economico-tehnologica;
o componenta sociala;
o componenta de cooperare internationala.
Se poate avansa de aici catre notiunea de strategie de protectie a mediului, ce reprezinta totalitatea actiunilor si masurilor destinate conservarii resurselor naturale si mentinerii calitatii factorilor de mediu la un nivel acceptabil. Aceasta strategie nu poate fi eficienta decat in conditiile mentinerii calitatii sanatatii umane si a calitatii tuturor valorilor specifice naturii.
Informatii privind amplasarea Statiei de tratare a namolului, solului si apei (comuna Oarja)
Teritoriul administrativ al comunei Oarja este situat in partea sud-estica a orasului Pitesti.
Accesul in zona se face din Autostrada A1 Bucuresti-Pitesti precum si din drumurile judetene care asigura accesul spre combinatul Arpechim.
Obiectivul este amplasat in partea de nord-vest a comunei Oarja, Judetul Arges, in imediata apropiere a rafinariei Arpechim. Pentru amplasarea Statiei de tratare a namolului, solului si apei a fost folosit un lot de pamant, cu o suprafata de 39 994m2.
Informatii privind materiile prime si substante sau preparate chimice
Pe amplasament sunt depozitate si tratate mai multe tipuri de deseuri periculoase (care nu sunt radioactive) si nepericuloase. Aceste deseuri vor fi reprezentate de namol petrolier, sol contaminat si apa contaminata.
Namolul care urmeaza a fi tratat poate avea mai multe proveniente. Namolul obisnuit provine din bataluri vechi de deseuri, statii de tratare a apelor uzate, dragare, procese de productie, etc. 
Namolul poate fi deseu periculos sau nepericulos si va contine componente periculoase (care nu sunt radioactive) si/sau vor avea putere calorica mare. 
Solul care urmeaza a fi tratat poate avea mai multe proveniente. Solul obisnuit provine din bataluri vechi de deseuri, situri contaminate, procese de productie, etc. Solul contaminat poate fi deseu periculos sau nepericulos si va contine componente periculoase (care nu sunt radioactive) si/sau vor avea putere calorica mare.
Apa care urmeaza a fi tratata poate avea mai multe proveniente. Apa ce urmeaza a fi tratata provine din bataluri vechi de deseuri, statii de tratare a apelor uzate, procese de productie, etc. Apa contaminata poate fi deseu periculos sau nepericulos si va contine componente periculoase (care nu sunt radioactive) si/sau vor avea putere calorica mare. Apa contaminata nu are un anume cod de deseu, dar nivelul de contaminare poate determina daca este deseu periculos sau nepericulos. Cea mai mare cantitate de deseuri este depozitata in bazinul de stocare temporara care are o capacitate de cca 10000m3. Acesta este construit conform prevederilor legale privind masurile de impermeabilizare. Bazinul este necesar pentru a asigura o functionare continua si sigura a statiei de tratare termica si pentru a asigura o alimentare omogena la instalatia de tratare termica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiul Poluarii Produse de Statia de Tratare a Namolului, Solului si Apei in Comuna Oarja.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!