Stadiul actual al cunoașterii în domeniul bazinelor colectoare

Extras din referat Cum descarc?

1.1.Introducere
In tara noastra in present, se desfasoara actiunea de protectie a calitatii surselor de apa, organizata in baza legilor in vigoare. Cresterea consumurilor de apa atrage insa dupa sine si marimea pericolului de impurificare a surselor naturale de apa, respectiv agravarea starii de murdarire a acestora datorita evacuarilor de ape industriale .
Epurarea reprezinta procesul complex de retinere si neutralizare a substantelor dizolvate, in suspensie prezente in apele uzate industriale in statii de epurare.
Scopul epurarii este de a imbunatatii calitatea apei pentru a putea fi deversata in emisar fara a dauna factorilor de mediu.
In ultimii ani calitatea apelor din Romania s-a imbunatatit usor dar nu ca urmare a intariri masurilor de control a poluarii.
Consumurile de apa ale industriei si agriculturii au scazut datorita reducerii activitatii lor, contribuind in acest fel la diminuarea catitatilor de ape uzate evacuate in apele de suprafata.
Poluarea a scazut ca urmare a cantitatilor reduse de ingrasaminte si pesticide aplicate, dar contaminarea apelor subterane in special cu nitrati este inca ridicata.
Necesitatea epurarii inainte de evacuarea in emisari a aparut initial numai pentru apele uzate menajere colectate din localitati. Tinandu-se seama de caracterul acestor ape au fost elaborate cateva procese de epurare si instalatii corespunzatoare suficiente pentru a realiza gradul de epurare dorit .
Odata cu dezvoltarea industriei si cu cresterea volumului de ape uzate industriale a devenit necesara si epurarea acestor ape. Epurarea lor s-a realizat in mare masura tot prin procedeele clasice, adica acelea adoptate initial pentru apele menajere.
Procedeele clasice de epurare ofera insa posibilitati limitate in epurarea apelor uzate. Ele nu sunt capabile sa micsoreze de loc continutul apei in impuritati minerale dizolvate, iar unele substante organice, mai ales cele obtinute prin sinteza nu sunt degradate de catre microorganisme si trec neschimbate prin statiile de epurare. Astfel de impuritati raman nemodificate si in apa emisarilor, nefiind eliminate nici in cursul proceselor naturale de autoepurare .
Problema eliminarii impuritatilor rezistente la epurarea prin metodele clasice a impus adoptarea unor metode noi de epurare care sa le completeze pe cele clasice. 
Astfel de metode sunt: neutralizarea, flotatia, extractia, aerarea pentru eliminarea impuritatilor volatile, spumarea, exidarea chimica sau electrochimica.
Procesele de tratare si cele de epurare a apelor produc schimbari asupra concentratilor substantelor anume, care sunt scoase, fie introduse in apa. Un exemplu este introducerea oxigenului in apa (transfer din faza gazoasa in faza lichida) sau indepartarea amoniacului (din faza lichida in faza gazoasa) .
Orice procedeu de transformare este format dintr-o insiruire de operatii consecutive, de natura mecanica, fizica, chimica sau biologica. Ea consta dintr-un numar limitat de operatii simple, distincte care se realizeaza in instalatii si aparate corespunzatoare pentru diverse variante de tehnologii.
1.2.Bazinele de colectare
Bazinele de colectare, sunt rezervoare subterane impermeabile in care apele uzate rezultate din gospodariile individuale sunt drenate si stocate o perioada de timp.Bazinele de colectare se vidanjeaza periodic in functie de capacitatea acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Stadiul Actual al Cunoasterii in Domeniul Bazinelor Colectoare.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!