Specii pe cale de disparitie

Extras din referat Cum descarc?

Specii pe cale de disparitie
Peste 19.000 de specii de plante si 5.000 de specii de animale de pe Glob sunt clasificate ca fiind pe cale de disparitie. Alte cateva mii de speciii ajung in pragul disparitiei in fiecare an inainte ca biologii sa le poata identifica.
Principalele cauze ale disparitiei speciilor de plante si animale sunt: distrugerea habitatelor, exploatarea comerciala (colectarea de plante, vanatul irational si braconajul), distrugerile produse de catre speciile aclimatizate si poluarea. Dintre aceste cauze, distrugerea habitatelor reprezinta cea mai mare amenintare pentru aceste specii.
Exista specii in stare critica, care cel mai probabil nu vor supravietui urmatorilor ani din cauza braconajului, distrugerii habitatului natural si a schimbarii climatice.
1. Frumosul leopard Amur este originar din Rusia de Est. Din cauza distrugerii habitatului si braconajului, leopardul Amur risca extinctia. Site-ul EcoWordly anunta ca au mai ramas doar 135 de astfel de specimene in lume.
2. Antilopa Saiga provine tot din Rusia. Din pacate, aceste animale sunt adesea macelarite de braconieri din cauza cererii mare pe piata neagra de coarne de antilopa. Deocamdata populatia de astfel de antilope are un numar destul de multumitor, insa specialistii sunt ingrijorati de rata mare de declin a numarului lor. Populatia s-a redus cu 95% din 1997.
3. Gorilele, animale destul de timide, trebuie sa faca fata unei crize din cauza distrugerii habitatului lor si a braconajului. Specia cea mai amenintata este gorila Cross River, care traieste in padurile din Nigeria si Camerun. EcoWordly anunta ca numarul acestei specii a scazut la 750 in toata lumea.
4. Broasca testoasa "Leatherback", cea cu carapace din piele, este cunoscuta drept cea mai mare testoasa marina si cea mai mare dintre reptile. Traieste pe aceasta planeta de mai mult de sute de milioane de ani. Din pacate, WWF anunta ca in acest moment aceasta specie a intrat pe lista animalelor pe cale de disparitie. Desi industria pescuitului a avut un impact negativ asupra acestei specii, problema cea mai grava este legata de temperatura in crestere a plajelor unde testoasa isi depune ouale.
5. Caprioara Pere David este un animal fascinant ce provine din China si care poate fi gasit numai in trei cirezi mici existente in rezervatii naturale sau in ZOO. Aceasta specie de caprioara este pe cale de disparitie inca din secolul al 19-lea si a fost salvata pana acum doar cu ajutorul unor programe de prezervare si inmultire.
6. Noi studii indica existenta a mai putin de 3.200 de tigrii in salbaticie. Speciile de tigru Javan si Balinez sunt acum in pericol, iar tigrul South China exista numai in captivitate. Tigrii Sumatra vor avea probabil aceeasi soarta.
7. Amfibienele sunt o specie care si-a redus considerabil numarul in ultimii ani. Conform unui studiu din 2009 "aproximativ 50% din amfibienele cunoscute sunt pe cale de disparitie". Un exemplu este Broasca Aurie de Costa Rica. The Guardian dezvaluie ca aceasta broasca era o specie comuna, dar nu a mai fost vazut nici un exemplar din 1989.
8. Atat Rinocerul Java (indonezian) si cel Western Black ar putea fi pe lista animalelor pe cale de disparitie. Au mai ramas mai putin de 60 de exemplare din fiecare specie, in toata lumea. Rinocerii sunt adesea vanati pentru coarnele lor care se pare ca au niste proprietati considerate valoroase in medicina traditionala.
9. Delfinul Baiji, nativ din raul Yangtze, China, este probabil cel mai amenintat mamifer acvatic din lume, din cauza poluarii si a industriei pescuitului. Conform ziarului The Guardian, delfinul a fost trecut pe lista speciilor pe cale de disparitie inca din 1996, dar in 2007 specialistii au semnalat disparitia acestuia. Ultima data cand un delfin Baiji a fost vazut in mediul lui natural, a fost in anul 2002.


Fisiere in arhiva (1):

  • Specii pe cale de disparitie.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!