Specii de Plante si Animale Rare din Republica Moldova

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere.3
Cartea Rosie a Republicii Moldova.4
Rolul plantelor.5
Plantele rare incluse in Cartea Rosie a Republicii Moldova.
Protectia resurselor vegetale .
Rolul lumii animale.
Animalele rare incluse in Cartea Rosie a Republicii Moldova.
Protectia resurselor faunistice.
Concluzii.
Bibliografia.


Extras din referat Cum descarc?

Nu cred ca exista ceva mai important decat conservarea naturii, cu exceptia supravietuirii omului si aceste notiuni sunt atat de strans legate, incat e greu sa le despartim." 
Introducere
Este bine stiut faptul ca activitatea umana are un impact decisiv asupra mediului inconjurator, indeosebi asupra regnului animal si a celui vegetal. Impactul respectiv a luat o amploare deosebita in republica mai ales in ultimii 20-25 de ani. Valorificarea excesiva a terenurilor agricole, poluarea resurselor acvatice si a solului, reducerea suprafetelor cu vegetatie naturala, inclusiv a celor forestiere, au provocat fragmentarea, limitarea ariilor naturale, agravarea conditiilor de viata, limitarea ariei de raspandire a multor specii de plante si animale, iar drept consecinta, reducerea numarului lor si chiar disparitia unora dintre acestea. 
Comparand numarul actual al speciilor de animale si plante vulnerabile, periclitate si critic periclitate cu cel de acum 15-20 de ani, putem ajunge cu facilitate la concluzia ca starea ecologica a multora a devenit critica. Daca prima editie a Cartii Rosii includea 29 de specii de animale si 26 de specii de plante, apoi cea de-a doua editie cuprinde 126 de specii de plante si 116 de animale. Situatia respectiva reprezinta un semnal alarmant si demonstreaza necesitatea intreprinderii unor actiuni urgente si eficiente in scopul conservarii, protejarii si restabilirii ecosistemelor si, in special, a speciilor de plante si animale rare, amenintate cu disparitia sau pe cale de disparitie. Solutionarea urgenta a acestor probleme de prima necesitate este stipulata in documentele Conferintei ONU de la Rio de Janeiro (AGENDA XXI, 1992), in Conventiile si Acordurile internationale, in Legea Republicii Moldova privind protectia mediului inconjurator (1993), Legea privind regnul animal (1995), in Legea privind fondul ariilor naturale protejate de stat (1998) etc.
Cartea Rosie a Republicii Moldova
Cartea Rosie a Republicii Moldova (editia II) include 242 de specii, inclusiv 126 specii de plante, 9 specii ciuperci si 116 specii de animale. Extrem de periclitate sunt unele specii de plante vasculare si de licheni, mamifere, pasari, reptile si pesti.
Numarul de specii de plante si animale protejate de stat a sporit considerabil, atingand in anul 1998 cota de 484 de specii.
Din totalul plantelor periclitate, 48 de specii sunt caracteristice pentru ecosistemele forestiere, 32 - pentru cele de stepa, 19 - pentru cele petrofite, 18 - pentru cele de lunca, si 4 - pentru ecosistemele acvatice si palustre.
Unele specii care vietuiesc pe teritoriul Republicii Moldova sunt incluse in Lista Rosie Europeana: plante - papucul- Venerei, ciulinul de balta; mamifere - nurca europeana, popandaul comun, popandaul cu pete; pasari - rata rosie, acvila tipatoare mare, vanturelul mic, cristelul; reptile - vipera de stepa; pesti - fusarul, lostrita, nisetrul; insecte - calosoma mirositoare, croitorul stejarului.
Cele mai importante arii de concentrare a speciilor de plante si animale periclitate si vulnerabile sunt in padurile de fag, gorun si stejar pedunculat din zona centrala a Republicii Moldova, unde s-au pastrat mai multe suprafete cu vegetatie spontana (rezervatiile ,,Codrii", ,,Plaiul Fagului", ,,Padurea Domneasca", ,,Iagorlac", masivul de padure ,,Orhei"). De asemenea, o concentratie inalta de specii periclitate si vulnerabile a fost evidentiata in padurile si poienile de pe pantele abrupte ale Nistrului (sectorul Naslavcea - Dubasari) si Prutului (sectorul Tetcani). Specii de plante periclitate de stepa s-au pastrat in rezervatiile de stepa ,,Ciumai" si ,,Bugeac" din sudul republicii. Rezervatia naturala ,,Prutul de Jos", lacurile Manta si Cahul, luncile cursului inferior al Nistrului si lacul Cuciurgan servesc ca habitate pentru mai multe specii periclitate acvatice si palustre.
In scopul ocrotirii speciilor de plante si animale periclitate necesar, de asemenea, a evidentia comunitatile rare si a conserva biotopurile si habitatele acestora. A fost elaborata lista asociatiilor vegetale din Republica Moldova si sunt evidentiate comunitatile a 77 de asociatii rare, in baza speciilor edificatoare sau coedificatoare rare, din care multe se afla pe teritoriul rezervatiilor naturale protejate de stat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Specii de Plante si Animale Rare din Republica Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!