Sistemul de Management de Mediu si Audit de Mediu

Extras din referat Cum descarc?

In prezent, tot mai multe institutii si organizatii sunt preocupate de atingerea unor performante de mediu prin controlul impactului produs de activitatea pe care o desfasoara asupra mediului si in acelasi timp, de dezvoltarea capacitatii lor de a mediatiza aceste performante. 
Aceste preocupari se inscriu in contextul dezvoltarii unor politici economice si legislative, a unor masuri destinate sa incurajeze protectia mediului, a cresterii preocuparii partilor interesate fata de problemele si dezvoltarea durabila a mediului.
Acest sistem structurat de management al mediului face obiectivul unor standarde internationale cuprinse in seria ISO 14000, standarde care sintetizeaza elementele specifice unui sistem de management al mediului.
Prevederile unui astfel de sistem de management pot fi integrate in structura oricaror cerinte de management, in scopul atingerii obiectivelor de mediu sau a obiectivelor economice fixate.
Sistemul de management de mediu reprezinta instrumentul de lucru ce permite unei organizatii sa atinga si sa controleze in mod sistematic nivelul performantei pe care si l-a fixat.
Un alt element important este gradul de generalitate al sistemului prezentat, aplicabil tuturor organizatiilor (de orice tip si cu orice marime), adaptabil diverselor conditii geografice, culturale si sociale.
Reusita unui sistem de management de mediu consta in asumarea responsabilitatilor la toate nivelurile si functiile existente in cadrul organizatiei. 
Aplicarea unui astfel de sistem permite organizatiei respective sa stabileasca si evalueze eficienta procedurilor utilizate pentru elaborarea politicii sale de mediu si in acelasi timp sa se conformeze acestora si sa demonstreze aceasta conformitate.
Domeniul de aplicare al sistemului de management al mediului
Sistemul de management al mediului poate fi aplicat acelor activitati si aspecte de mediu pe care organizatia le poate controla si influenta. 
Acesta trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte astfel incat sa permita organizatiei care-l aplica sa-si formuleze politica si obiectivele de mediu in contextul respectarii prevederilor legislative, tinand seama in acelasi timp de impactul activitatii sale asupra mediului. 
Sistemul de management al mediului este aplicabil acelor organizatii care au urmatoarele obiective:
- sa transpuna in practica, sa mentina si sa imbunatateasca un sistem de management de mediu (SMM);
- conformitatea cu politica de mediu adoptata;
- certificarea/inregistrarea sistemul management de mediu de catre un organism exterior;
- autoevaluarea si declararea conformitatii cu Standardul International ISO 14001.
Auditurile verifica daca activitatile care se desfasoara intr-o organizatie sunt in conformitate cu procedurile stabilite. 
De asemenea, auditul identifica orice probleme in procedurile existente, precum si posibilitatile de imbunatatire ale acestor proceduri. 
Domeniul de aplicare a auditurilor realizate intr-o organizatie poate varia de la auditul unei simple proceduri pana la auditarea activitatilor complexe. 
Toate activitatile unei anumite organizatii sunt supuse unui audit pe o perioada data de timp. 
Perioada necesara pentru finalizarea auditarii tuturor activitatilor se numeste ciclu de audit. 
In cazul organizatiilor mici, cu structura simpla, se pot audita in acelasi timp toate activitatile. 
Pentru aceste organizatii ciclul de audit este intervalul dintre auditari.
Auditurile interne sunt efectuate de catre persoane independente de activitatea auditata, pentru a se asigura o evaluare impartiala. 
Ele pot fi efectuate de angajati ai organizatiei sau de persoane din exterior (angajati ai altor organizatii sau angajati ai altor departamente din cadrul aceleiasi organizatii ori consultanti).
Programul de audit de mediu al organizatiei defineste in scris obiectivele fiecarui audit sau ciclu de audit, inclusiv frecventa auditului pentru fiecare activitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de Management de Mediu si Audit de Mediu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!