Schimbarile Climaterice

Extras din referat Cum descarc?

SCHIMBARILE CLIMATERICE
Cresterea economica rapida, specifica ultimei perioade, bazata pe sporiri ale profitului pe termen scurt, a indus un consum ridicat de resurse neregenerabile precum si imposibilitatea naturii de a asimila si a reintegra in totalitate reziduurile. Dezvoltarea la scara mondiala a economiei cosului de fum a afectat, intr-un mod fara precedent, aproape tot ceea ce ne inconjoara. Mediul inconjurator (asimilat in ultima vreme prin termenul de mediu in majoritatea studiilor si cercetarilor din domeniu), reprezentat printr-un ansamblu de factori sociali si naturali, este principala victima. 
Un rezultat direct al dezvoltarii economice necontrolate, in sensul folosirii de tehnologii perimate din puct de vedere al consumului energetic si al emisiilor de gaze cu efect de sera, este si schimbarea globala a climei terestre.
Teoria incalzirii globale a planetei a fost enuntata, din punct de vedere teoretic, inca de la inceputul secolului al XX-lea. In deceniul sase al secolului trecut, discutiile privind pericolul unei noi perioade de incalzire a atmosferei terestre au fost reluate, insa totul se reducea la nivel teoretic, datele exacte fiind ca si inexistente. Abia in ultimii 10-15 ani, incalzirea globala a devenit o realitate palpabila, evidentiata de masuratori. Calculele se bazeaza pe o medie a valorilor anuale masurate la nivel mondial.
Incalzirea globala insa nu a afectat egal toate zonele si nu se manifesta constant crescator. Sunt zone in care, dupa o perioada de timp mai calda, urmeaza o scadere a temperaturilor medii anuale. Meteorologii considera ca de abia peste 20-30 ani se vor putea trage concluzii clare cu privire la evolutia climei terestre. 
Pana atunci putem vorbi doar de scenarii elaborate de meteorologi. Aceste scenarii se bazeaza pe o ipoteza greu de verificat: dublarea concentratiei de bioxid de carbon. In acest sens, acordul de la Kyoto, care incearca sa diminueze una dintre cauzele incalzirii globale, si anume poluarea cu bioxid de carbon, s-ar putea sa schimbe total datele problemei, in sens pozitiv. 
Insa, nu aceasta este singura optiune, fiind si alte variante de reducere a concentratiilor de bioxid de carbon: reimpadurirea suprafetelor defrisate sau reducerea poluarii oceanelor, elemente care au un rol important in absorbtia naturala a bioxidului de carbon. In loc de incalzire globala, se vehiculeaza, ca o varianta extrema, insa cu sanse reduse de realizare, scenariul glaciatiunii. In prezent, masuratorile indica o retragere evidenta a ghetarilor, insa nimeni nu se poate pronunta daca fenomenul are sau nu o ciclicitate.
Tratatul de la Kyoto
Tratatul de la Kyoto a fost adoptat in urma recomandarilor Comisiei Interguvernamentale a Natiunilor Unite pe probleme de mediu. Comisia a recomandat reducerea emisiilor anumitor gaze in atmosfera, si anume acele gaze care nu mai lasa sa treaca dincolo de atmosfera caldura in exces de pe suprafata planetei, cum ar fi dioxidul de carbon.
Potrivit termenilor tratatului, lumea industrializata ar urma ca pana in anul 2012 sa diminueze cu 5,2% nivelul actual al emisiilor de gaze, in baza unor cote stabilite individual.


Fisiere in arhiva (1):

  • Schimbarile Climaterice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!