Riscuri si Amenintari Ecologice la Nivel Global

Cuprins referat Cum descarc?

1. Definirea conceptului de amenintare 3
2. Natura si dimensiunile riscului ecologic 4
3. Securitatea ecologica-o problema de interes global 5
- Diminuarea fondului forestier 6
- Poluarea 7
- Cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera 8
- Colapsul resurselor naturale 9
- Diminuarea resurselor de apa 11
- Degradarea solului 12
6. Bibliografie 14


Extras din referat Cum descarc?

Definirea conceptului de amenintare 
Conform Dictionarului Explicativ al limbii Romane, amenintarile se pot materializa in atitudini, gesturi, acte, fapte care conduc la stari de dezechilibru si instabilitate si genereaza stari de pericol. In dezbaterile initiate in cercurile expertilor si in continutul unor studii de securitate, intalnim tot mai des, in ultima perioada, expresia consacrata de amenintari si riscuri globale. Aceasta sintagma se refera la categorii diverse, precum: 
- riscuri si amenintari generate de spectrul si efectele incalzirii globale, de macroexpansiunea economica nesistematizata si necontrolata, ori de o viitoare lipsa globala a resurselor energetice; 
- vulnerabilitati si amenintari generate de fenomenul migratiei ilegale (care, in contextul reducerii distantelor si comprimarii unor spatii, datorita globalizarii, tind sa confere unor fluxuri regionale o tendinta cvasiglobala); 
- vulnerabilitati si amenintari generate de activitati ale unor retele transnationale de crima organizata (care tind, de asemenea, sa depaseasca proportiile unor continente sau spatii geografice restranse); 
- riscuri si amenintari generate de tendinta de extindere la scara globala a unor retele teroriste; 
- riscuri si amenintari generate de proliferarea armelor de distrugere in masa, indeosebi cele bazate pe utilizarea tehnologiilor nucleare etc. 
Securitatea mediului acopera o paleta destul de extinsa, de la consecinte ecologice ale conflictelor armate pana la consecinte ale catastrofelor de mediu asupra securitatii umane sau statelor. In acest ansamblu de cauze, fenomene, efecte si evolutii globale sau care tind sa se globalizeze, se naste, firesc, intrebarea: Care sunt prioritatile- Desigur ca, intr-un sistem international marcat decisiv de interdependente, fenomenele, riscurile si amenintarile globale trebuie cunoscute si analizate. Dar atat teoreticienii, cat si profesionistii din domenii practic-aplicative stiu ca orice analiza temeinica nu poate fi efectuata fara procesul de sinteza, prin desfacerea elementelor ansamblului in partile sale constituente si investigarea fiecareia, cu minutiozitate. Asadar, la acelasi nivel inalt de prioritate se afla demersurile vizand locul si rolul pe care unele vulnerabilitati, riscuri si amenintari il au, intr-un mediu extins de securitate, precum si modalitatile prin care acestea pot fi diminuate sau chiar eliminate. Este cert faptul ca fiecare domeniu de amenintari in parte trebuie tratat cu seriozitate, fiecare avand nevoie de acelasi nivel de implicare de cercetare si interes.
Natura si dimensiunile riscului ecologic
Toate activitatile umane sunt posibile surse de risc, dar in contextul evaluarii si gestionarii integrate a riscului, urmatoarele constituie cele mai relevante tipuri si surse:
-Emisii continue in aer, apa si sol provenite de la industrii si activitatile asociate.
-Evacuari accidentale ale substantelor periculoase provenite din instalatiile industriale si care au un efect negativ asupra sanatatii si mediului ( focuri, explozii, manipulari de substante periculoase, depozitare de substante periculoase).
-Sistemele de transport constituie surse continue de emisii. 
-Surse naturale de accidente: cutremure, furtuni, inundatii, eruptii vulcanice, seceta si care se pot suprapune peste sursele de risc produse de om. 
-Activitati agricole care afecteaza sanatatea si mediul: imprastierea de ingrasaminte, insecticide si ierbicide, care contamineaza solul, apele subterane si de suprafata. Activitatile agricole pot consuma mari cantitati de apa, ducand la aridizarea si eroziunea solului.
-Urbanizarea si infrastructura asociata sunt o sursa de perturbare a mediului si generatoare de poluare. 
Acesti factori de mediu contribuie la insecuritate si reprezinta o amenintare la adresa existentei umane, iar impactul acestora la nivel uman a crescut considerabil. Ritmul altor forme de degradare a mediului inconjurator, provocate de activitatea umana, si de epuizarea resurselor - despadurirea, desertificarea, degradarea pamantului, eroziunea, salinizarea, depunerea de aluviuni, schimbarea climei - a crescut rapid ca urmare a unei combinatii intre cresterea cererii, perfectionarea mijloacelor tehnologice de exploatare si ritmul lent al conservarii si controlului. Putem aprecia, prin urmare, ca factorii de risc sunt preponderent imateriali, si obiectivi, cu privire la conjuncturile ce pot favoriza generarea unui pericol. Totusi, in anumite cazuri, de exemplu, riscul de producere a unei avarii, a unei catastrofe, pandemii etc., poate sa intervina si factorul subiectiv, cel uman, care agraveaza conjuncturile (starile) induse sau produse de factorii obiectivi (de mediu) In ceea ce priveste riscul, in sens larg, se poate afirma ca se concretizeaza in discrepanta dintre ,,asteptarea pozitiva" si ,,evenimentul negativ", ce se poate produce, si prin probabilitatea sa de a se produce. Riscul este cauzat de nedeterminare si de imposibilitatea de a cunoaste cu certitudine evenimentele viitoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscuri si Amenintari Ecologice la Nivel Global.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!