Riscuri Date de Folosirea Apei Nedezinfectate si Masuri

Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere
Apa este cel mai important aliment. Nu poate fi inlocuit. Omul se poate lipsi in extremis de apa pentru alte folosinte, dar nu si de apa de baut. Rezista timp destul de indelungat fara mancare, dar foarte putin fara apa. Si gaseste apa in diverse alimente, dar nu se poate lipsi de apa lichida. De aceea pentru om cea mai importanta apa a fost, este si va fi APA POTABILA.
Rolurile apei in organism sunt multiple, cele mai importante fiind: 
- rolul structural, ca si principal component al organismului;
- rolul de mediu de reactie pentru si interventia in toate procesele metabolice; - contributia la mentinerea homeostaziei (fiind esentiala pentru variate procese, ca absorbtia, transportul, difuzia, osmoza, excretia); 
- rol in metabolismul macronutrientilor (din a caror degradare rezulta apa);
- sursa de Ca, Mg, Na, K si alte substante utile pentru organism, dar uneori si de elemente nedorite (toxice, agenti patogeni). 
Apele existente in natura,indiferent daca au fost supuse unei tratari pentru limpezire sau nu,sunt de foarte multe ori contaminate din punct de vedere bacteriologic si pot constitui pericole de imbolnavire pentru organismul uman. 
Poluarea microbiana a apei are drept consecinte transmiterea hidrica a unei mare numar de boli infectioase , de cele mai multe ori cu caracter epidemic.
In vederea inlaturarii acestui pericol, s-au elaborat diferite metode de reducere a germenilor ca, sedimentarea simpla sau dupa prealabila coagulare, filtrare prin nisip, pamant cu infuzorii, antracit, microstrecurare etc., toate insa cu eficienta limitata 
Dezinfectarea apei potabile este obligatorie la noi in tara,iar limitele admise cu privire la indicatorii bacteriologici sunt stabilite prin STAS 1342-77.
In practica dezinfectarea apei se poate realiza prin
-fierbere timp de 10-15 minute; 
-utilizarea unor oxidanti puternici(clorul,bromul,ozonul,bioxidul de clor,permanganatul de potasiu,hipocloritul de sodiu,cloramina,etc.);
-raze ultraviolete;
-efect oligodinamic,obtinut prin utilizarea unor saruri de metale grele,in special Ag+.
II. Pericolele apei nedezinfectate
Majoritatea microorganismelor sunt eliminate din apa cu ocazia tratamentului de purificare a acesteia. Totusi, pentru a avea siguranta unei ape care sa nu dauneze sanatatii, este necesar sa fie dezinfectata. 
Microorganismele patogene din apa pot fi impartite in trei categorii: bacteriile, virusurile si parazitii protozori.
Bacteriile
Bacteriile sunt organisme unicelulare. Ele sunt forma de viata cea mai raspandita de pe pamant. Au dimensiunile cuprinse intre 0,2 si 14 microni. Ele se reproduc prin divizare, procedeu care in conditii ideale dureaza intre 15 si 30 minute. Anumite tipuri de bacterii pot forma spori care contin un strat protector care rezista la caldura si care protejeaza bacteria in cazul lipsei de hrana. Bacteriile joaca un rol important in natura. Unele transforma substantele organice si au un rol ecologic important. Altele ajuta metabolismul uman.
Bacteriile se pot imparti in doua categorii: 
- patogene - care cauzeaza imbolnaviri (febra tifoida, dizenterie, infectii hepatice, holera, etc.)
- nepatogene.
Holera : vibrionul holeric
- produce epidemii hidrice extrem de grave
- in Romania s-au raportat 3 izbucniri(1991,1992,1993)
Febra tifoida : Salmonella typhi, majoritatea epidemiilor au aparut datorita insuficientei dezinfectii practicata la aprovizionarile cu apa si consumul de apa din surse proprii contaminata.
Dizenteria bacilara : Shigella, prezenta lor inapa indica o poluare fecala umana recenta,afectiunea fiind extrem de severa.
Campylobacteriozele : Campylobacter jejuni, una din cele mai importante cauze degastroenterita la nivel mondial.
Escherichia coli - specii patogene(enterohemoragic, enteotoxigen,enteropatogen, enteroinvaziv), sensibila la clor.
- Yersinia determina gastroenterite acute cudiaree.
- Leptospiroza : specii patogene, de lasobolanul de camp, pisici, caini.
- Bacilul Koch - la peroanele ce au consumatapa din jurul spitalelor de pneumoftiziologie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscuri Date de Folosirea Apei Nedezinfectate si Masuri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!