Reteaua de Monitorizare a Calitatii Aerului pentru Judetul Gorj

Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
In prezent in Romania sunt amplasate 142 statii de monitorizare continua a calitatii aerului, dotate cu echipamente automate pentru masurarea concentratiilor principalilor poluanti atmosferici. RNMCA cuprinde 41 de centre locale, care colecteaza si transmit panourilor de informare a publicului datele furnizate de statii, iar dupa validarea primara le transmit spre certificare Laboratorului National de Referinta pentru Calitatea Aerului (LNRCA) din cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului. 
Se efectueaza masuratori continue de dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), particule in suspensie (PM10 si PM2.5), benzen (C6H6), plumb (Pb). Calitatea aerului in fiecare statie este reprezentata prin indici de calitate sugestivi, stabiliti pe baza valorilor concentratiilor principalilor poluanti atmosferici masurati.
Monitorizarea calitatii aerului in judetul Gorj se realizeaza cu ajutorul a 3 statii situate in orasele Targu-Jiu, Rovinari si Turceni.
1. Descrierea poluantilor atmosferici studiatii in judetul Gorj
Caracteristicile poluantiilor monitorizati sunt prezentate in urmatorul tabel. 
Tabelul nr. 1 - Caracteristicile pioluantiilor atmosferici studiatii
Poluant Caracteristici generale Surse Efecte Valori limita Norme 
Dioxid de sulf Gaz incolor, amarui, neinflamabil cu miros patrunzator care irita ochii si caile respiratorii Surse naturale: eruptii vulcanice, fitoplanctonul marin, fermentatia bacteriana in zonele mlastinoase.
Surse artificiale: sistemele de incalzire a populatiei care nu utilizeaza gaz metan, centralele termoelectrice, procesele industriale (siderurgie, rafinarie, producerea acidului sulfuric), industria celulozei si hartiei si, in masura mai mica, emisiile provenite de la motoarele diesel. - afecteaza vizibil multe specii de plante;
- acidifierea precipitatiilor, cu efecte toxice asupra vegetatiei si solului;
- accelereaza coroziunea metalelor, din cauza formarii acizilor;
- provoca dificultati respiratorii severe. 350 ug/m3 - valoarea limita orara pentru protectia sanatatii umane
125 ug/m3 - valoarea limita zilnica pentru protectia sanatatii umane
Legea nr. 104 din 15 iunie 2011
Legea nr. 104 din 15 iunie 2011
Oxizi de azot - NO este un gaz este incolor si inodor;
- NO2 este un gaz de culoare brun-roscat cu un miros puternic, inecacios. - se formeaza in procesul de combustie atunci cand combustibilii sunt arsi la temperaturi inalte, dar cel mai adesea ei sunt rezultatul traficului rutier, activitatilor industriale, producerii energiei electrice. 
- sunt responsabili pentru formarea smogului, a ploilor acide, deteriorarea calitatii apei, efectului de sera, reducerea vizibilitatii in zonele urbane. - afecteaza tesutul pulmonar, dificultati respiratorii, iritatii ale cailor respiratorii, disfunctii ale plamanilor; emfizem pulmonar.
- vatamarea serioasa a vegetatiei prin albirea sau moartea tesuturilor plantelor, reducerea ritmului de crestere a acestora; 
-provoca boli pulmonare animalelor, care seamana cu emfizemul pulmonal;
- provoca deteriorarea tesaturilor si decolorarea vopselurilor, degradarea metalelor. 200 ug/m3 NO2 - valoarea limita orara pentru protectia sanatatii umane
40 ug/m3 NO2 - valoarea limita anuala pentru protectia sanatatii umane 
Monoxidul de carbon - gaz incolor, inodor, insipid, de origine atat naturala cat si antropica. 
Surse naturale:
arderea padurilor, emisiile vulcanice si descarcarile electrice.
Surse antropice: se formeaza in principal prin arderea incompleta a combustibililor fosili.
Alte surse antropice: producerea otelului si a fontei, rafinarea petrolului, traficul rutier , aerian si feroviar. - afecteza sistemul nervos central;
- slabeste pulsul inimii, micsorand astfel volumul de sange distribuit in organism;
- reduce acuitatea vizuala si capacitatea fizica;
- expunerea pe o perioada scurta poate cauza oboseala acuta;
- poate cauza dificultati respiratorii si dureri in piept persoanelor cu boli cardiovasculare;
- determina iritabilitate, migrene, respiratie rapida, lipsa de coordonare, greata, ameteala, confuzie, reduce capacitatea de concentrare;
- deces la concentratii mari (100mg/m3) 10 ug/m3 - valoarea limita anuala pentru protectia sanatatii umane (valoarea maxima zilnica a mediilor pe 8 ore)


Fisiere in arhiva (1):

  • Reteaua de Monitorizare a Calitatii Aerului pentru Judetul Gorj.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!