Resursele Forestiere Mondiale

Extras din referat Cum descarc?

Dintre toate formatiile vegetale, padurile au cea mai mare insemnatate, atat pentru rolul lor in biosfera, cat, mai ales, pentru produsul lor principal - lemnul. Ele contribuie de asemenea la reglementarea continutului de oxigen in atmosfera, fiind considerate ca un adevarat plamin al Terrei. 
Ca sursa de resurse naturale, padurile reprezinta un important rezervor de materii prime, constand din material lemnos de diferite calitati, diverse substante utilizate in industria farmaceutica, alimentara, pielariei sau chimica.
Dupa ultimele date comunicate de F.A.O. (Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura) padurile ocupa 4285 milioane hectare, deci circa 1/3 din suprafata globului sau aproximativ 32 % din intinderea uscatului. Doar aproximativ 51% din aceasta suprafata este luata in exploatare, 49% reprezentind inca zone virgine, cum ar fi imensele rezervoare de "aur verde" siberiene , braziliene si central-africane. Din totalul suprafetei impadurite 3069 milioane hectare revin padurilor de foioase, iar 1216 milioane hectare celor de conifere.
Plantatiile din sud pot produce anual 10-20 de metri cubi de lemn pe hectar, considerabil mai mult decit plantatiile din regiunile nordice temperate si de 10-20 de ori mai mult decit productivitatea obisnuita a padurilor la nivel mondial. 
Cele mai impadurite 10 tari, care detin doua treimi din totalul suprafetei forestiere, sunt: Federatia Rusa, Brazilia, Canada, SUA, China, Australia, RD Congo, Indonezia, Peru si India.
Sase milioane de hectare de paduri primare (paduri in care nu exista indicii vizibile ale activitatii umane, in care procesele ecologice nu sunt semnificativ afectate), dispar in fiecare an in urma defrisarilor si a altor interventii ale omului.
Doar 20% dintre padurile globului se situeaza in zone intacte, de intindere mare. Acestea sunt padurile tropicale, de mangrove, de coasta si mlastinile. Arborii ajuta la conservarea solului si a apei, previn desertificarea, protejeaza zonele de coasta si stabilizeaza dunele de nisip. 
Fondul forestier mondial este repartizat inegal in spatiul continentelor, zonelor geografice sau tarilor, aceasta fiind determinat de conditiile climatice, de treptele de relief si de insusirile solului. Padurile sunt grupate teritorial in doua mari zone:
a) padurile zonei temperate si zonei subpolare;
b) padurile zonei tropical-umede (ecuatoriale);
Padurile in Europa
In Europa suprafata vegetatiei forestiere insumeaza 72 milioane de hectare, coeficientul de impadurire fiind de 31 %. 
In cadrul Europei, padurile acopera suprafete foarte mari in nordul continentului, unde se intinde taigaua, care se dezvolta larg in Podisul Suediei, Podisul Karelo-Finic, Campia Mezen-Peciora, Colinele Nordice si Muntii Ural.
A doua regiune forestiera a Europei este lunca, dar ingusta si se afla in lantul muntos alpin: Pirinei, Alpi, Carpati, partea de est a Dinaricilor, Balcani, Pind, Sierra Nevada, Muntii Iberici, precum si insular, in masivele hercinice ale Europei de Mijloc. Tot insular apar paduri si in Campia Rusa, in masivele deluroase sau in podisuri.
In zona de tundra a Europei se gasesc diferiti arbusti ca mesteacanul pitic, salcia pitica, ienuparul pitic, merisorul, azalea.
Zona padurilor de conifere (zona de taiga) se intinde pe suprafete foarte mari, incepand de la poalele Muntilor Scandinavici si pina la Muntii Ural. Spre sud, taigaua ajunge mai la sud de Stokcholm si Sankt Petersburg, pina la bazinul Kamei. In cuprinsul acestor paduri domina molidul, bradul, zada, mesteacanul.
Padurile de conifere reprezinta cea mai masiva unitate forestiera a Europei si una din cele mai importante resurse naturale. 
Zona padurilor de foioase apare in vestul si centrul Europei, de unde patrund destul de mult spre sud (in peninsulele: Iberica, Italica, Balcanica) si, mai putin spre est, unde apare sub forma unei fisii inguste, la nord de Kiev si Kuibisev; paduri de foioase se intalnesc si in sudul Peninsulei Scandinavice. Speciile caracteristice pentru aceste paduri sunt: fagul (care este dominant in vestul Europei, deoarece nu suporta variatii bruste de temperatura si are nevoie de o cantitate mai mare de umezeala) si stejarul, element mai continental, care ajunge pina la Muntii Ural.


Fisiere in arhiva (1):

  • Resursele Forestiere Mondiale .doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!