Relatiile Intraspecifice, Interspecifice si de Conditionare Complexa

Cuprins referat Cum descarc?

I. RELATIILE INTRASPECIFICE 3
II. RELATIILE INTERSPECIFICE 3
III.RELATII TROFICE 6
IV. MIJLOACE DE APARARE CA REZULTAT AL RELATIILOR DINTRE SPECII 6


Extras din referat Cum descarc?

I.RELATIILE INTRASPECIFICE (HOMOTIPICE)
Relatiile intraspecifice se stabilesc intre indivizii aceleiasi specii. In stabilirea acestor relatii sunt determinante resursele de ordin trofic (apa, alimente, elemente minerale); de ordin reproductivi (parteneri sexuali); de ordin spatial (spatiul vital necesar) si alte conditii deosebit de necesare (lumina, caldura, dioxid de carbon, azot atmosferic, etc.).
Principalele relatii intraspecifice sunt "efectul de grup" si "efectul de masa". 
Efectul de grup este favorabil evolutiei speciei, reprezentand modificarile care intervin atunci cand doi sau mai multi indivizi ai aceleiasi specii se asociaza, pentru viata comuna.
Efectul de masa in cazul relatiilor intraspecifice are cerinte predominant negative si se produce cel mai adesea, cand mediul este suprapopulat. 
II RELATIILE INTERSPECIFICE
Interferenta niselor fundamentale in spatiul ecologic genereaza relatii interspecifice, antagoniste pe acelasi nivel trofic. Apare competitia sau concurenta interspecifica pentru sursa de hrana, spatiu, etc. Relatiile interspecifice (heterotipice) reprezinta "una din cele mai importante caracteristici ale biocenozei".
Relatiile interspecifice din cuprinsul unei biocenoze sunt multiple si foarte complexe. Constituindu-se in retea de cauze, aceste relatii determina un mosaic de microsisteme binare in interactiune, numite coactii. Fiind de ampla diversitate, clasificarea acestor relatii este ingreunata. Pe criteriul efectului direct (imediat) si al rolului lor in viata populatiilor s-a stabilit manifestarea tipurilor de relatii care se expun :
A. Relatii interspecifice stabilite pe criteriul efectului direct. 
Intre indivizii a doua specii diferite se stabilesc o serie de coactii interspecifice sau coalitii, care pot fi exprimate matematic prin relatii bilateral neuter (0,0), unilateral positive sau negative (0+, 0-), relatii bilateral positive (+,+), relatii bilateral negative (-,-), relatii unilateral positive si unilateral negative (+,-).
Relatii unilateral neutre si unilateral positive sau negative (0+,0). Aceste relatii au loc cand partenerul din specia A nu este influentat de partenerul din specia B, insa cel din specia B are avantaje obligatorii sau neobligatorii din partea speciei A (NEACSU si OLTEANU, 2000). Cand partenerul din specia B are avantaje obligatorii din partea speciei A, relatia poarta numele de comensalism iar in cazul cand specia A nu este obligata sa ofere avantaje speciei B, relatia se numeste amensalism. 
Comensalismul (+,0) este relatia in care organismul comensal nu produce daune gazdei, dar profita pe seama ei de adapost, hrana sau material de constructie. Pentru organismul comensal relatia este obligatorie, dar in cazul in care organismele comensale se inmultesc excesiv, gazda poate fi afectata.
Amensalismul (-,0). Relatia nu este obligatorie pentru nici unul din componenti, insa, daca se produce, un component (amensalul ) este inhibat in crestere sau dezvoltare de unele produse elaborate de partener. 
Relatii bilateral pozitive (+,+). Un numar mare de specii traiesc de obicei mai mult sau mai putin impreuna cu altele si activitatea unora ajuta pe a celorlalte si invers. Daca aceste asocieri sunt neobligatorii sau obligatorii, se deosebesc doua feluri de relatii : protocooperarea si mutualismul. 
Protocooperarea este o relatie in care ambele specii profita de pe urma convietuirii, dar nu este obligatorie pentru niciuna din ele.
Mutualismul este asocierea intre specii permanenta si cel putin unilateral obligatorie, intrucat o specie este legata tot de alta prin relatii reciproc avantajoase.
Relatii bilateral negative sau concurenta (-,-). Competitia sau concurenta este actiunea negativa a unui organism asupra altuia, ca rezultat al utilizarii sau consumarii aceleiasi resurse de mediu. Factorii principali care dau nastere la concurenta sunt spatiul si hrana. 
Speciile de plante cu cresterea rapida le elimina pe cele din jur care cresc mai incet. 
Relatiile unilateral pozitive si unilateral negative (+,-). Aceasta categorie se refera la predatorism (pradatorism ) si parazitism. Este pradator organismul care ataca si consuma pe moment prada, iar parazit cel care s-a adaptat si traieste impreuna cu gazda pe care o consuma treptat. Aceste forme de relatii se aseamana in multe privinte, astfel incat limita dintre ele nu se precizeaza cu usurinta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatiile Intraspecifice, Interspecifice si de Conditionare Complexa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!