Regimul Substantelor si Preparatelor Chimice Periculoase

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere
2. Substantele si preparatele chimice periculoase
3. Regimul juridic al substantelor toxice si al preparatelor chimice periculoase
4. Agentia Nationala pentru Substante si Preparate Chimice Periculoase 
5. Autoritatile statului cu atributii in domeniul activitatilor privind
produsele si substantele periculoase
6. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

REGIMUL SUBSTANTELOR SI PREPARATELOR CHIMICE PERICULOASE 
1. Introducere
In evaluarea conditiilor omului contemporan se impune o abordare noua. Astfel, trebuie sa ne consolam ca, omul ca specie intre specii si parte intrinseca a naturii, are un inceput si un sfarsit inevitabil. Daca in privinta inceputului aproape ca nu sunt dubii, lumea fiind de acord ca in urma cu cateva milioane de ani printr-un "accident natural" a aparut omul, sfarsitul inevitabil al acestuia naste multe necunoscute. Problema ce se pune nu este "daca", ci numai "cand si cum" va disparea specia umana.
Evolutiile recente ale umanitatii ne pot oferi un raspuns la problema de mai sus. Avem in vedere criza ecologica majora care afecteaza in prezent in mod profund echilibrul natural din care face parte omul si a carui rupere poate insemna sfarsitul pentru actuala ordine a viului. Omul nu mai este centrul universului, ci a devenit o infima parte in cadrul unui tot reprezentat de "ecosfera" care ocupa locul cel mai inaIt in ierarhia vietii. 
La aceasta a contribuit activitatea omului insusi, care, din dorinta sa de "mai bine" a actionat impotriva mediului ambiant, pe care l-a poluat si intoxicat cu o muItitudine de substante potrivnice vietii. Avem in vedere aici substantele si preparatele chimice periculoase, armele, materialele explozive si substantele de distrugere in masa care sustin conflictele militare si razboaiele, folosirea energiei nucleare care produce reziduuri deosebit de toxice, precum si "ramasitele" societatii de consum, adica muntii de deseuri. Utilizarea si circulatia substantelor chimice periculoase antreneaza din ce in ce mai muIte si mai importante riscuri pentru mediu si genereaza numeroase pagube. Amplasarea si consecintele sale au determinat aparitia si dezvoltarea unor reglementari specifice la nivel national, international si comunitar. Ele se refera in principal la cerintele ce trebuie respectate pentru fabricarea, comercializarea, utilizarea si neutralizarea acestora. Problemele desfasurarii in siguranta a activitatilor nucleare in scopuri pasnice se pun cu si mai mare acuitate dupa accidentul de la Cernobal. De aceea, se impune ca activitatea de cercetare, proiectare, amplasare, productie, constructie si montaj, punerea in functiune, exploatarea, modificarea, dezafectarea, importul si exportul obiectivelor si instalatiilor nucleare si aItele sa se realizeze in conditii de securitate nucleara, de protectie a personalului expus profesional, a populatiei si mediului, cu riscuri cat mai mici, in conformitate cu prevederile legislatiei in domeniu. Materialele explozive au devenit foarte periculoase pentru mediu si oameni, intrucat reactiile chimice instantanee pe care Ie declanseaza, genereaza o temperatura ridicata si un puternic suflu de gaze, cu mari efecte distructive. De aici a aparut necesitatea ca, producerea de materiale explozive si orice operatiune cu acestea sa fie incredintata numai anumitor persoane fizice si juridice, care sa fie inregistrate si sa posede autorizatia prevazuta de lege. In ceea ce priveste regimul juridic al stupefiantelor si substantelor psihotrope, acesta trebuie sa fie permanent imbunatatit ca urmare a consecintelor devastatoare asupra sanatatii consumatorilor. 
De aceea, s-a impus reglementarea stricta si incriminarea ca infractiune, fapte cum sunt: cultivarea, productia, fabricarea, extractia, prepararea, detinerea, oferirea, vanzarea, distribuirea, procurarea, livrarea, mijlocirea, primirea, expedierea, transportul, importul si exportul etc. de stupefiante si substante psihotrope precizate de lege.
2. Substantele si preparatele chimice periculoase
Substanta - element chimic si compusii sai in stare naturala sau obtinuti printr-un proces de productie, continand orice aditiv necesar pentru protejarea stabilitatii produsului si orice impuritate care deriva din procedeul utilizat, exceptand orice solvent care poate fi separat fara a afecta stabilitatea substantei si fara a-i modifica compozitia.
Substantele si preparatele periculoase sunt urmatoarele: 
a) substante si preparate explozive: substantele si preparatele solide, lichide, pastoase sau gelatinoase, care pot sa reactioneze exoterm in absenta oxigenului din atmosfera, producand imediat emisii de gaze, si care, in conditii de proba determinate, detoneaza, produc o deflagratie rapida sau sub efectul caldurii explodeaza cand sunt partial inchise; 
b) substante si preparate oxidante: substantele si preparatele care in contact cu alte substante, in special cu cele inflamabile, prezinta o reactie puternic exoterma; 
c) substante si preparate extrem de inflamabile: substantele si preparatele chimice lichide cu un punct d e aprindere foarte scazut si cu un punct de fierbere scazut, precum si substantele si preparatele gazoase care sunt inflamabile in contact cu aerul la temperatura si la presiunea mediului ambiant; 
d) substante si preparate foarte inflamabile: 
o substantele si preparatele care pot sa se incalzeasca si apoi sa se aprinda in contact cu aerul la temperatura ambianta, fara aport de energie; sau
o substantele si preparatele solide care se pot aprinde cu usurinta dupa un scurt contact cu o sursa de aprindere si care continua sa arda sau sa se consume si dupa indepartarea sursei; sau 
o substantele si preparatele lichide cu un punct de aprindere foarte scazut; sau 
o substantele si preparatele care in contact cu apa sau cu aerul umed emana gaze foarte inflamabile in cantitati periculoase.


Fisiere in arhiva (1):

  • Regimul Substantelor si Preparatelor Chimice Periculoase.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

FLORIN FAINIS - Dreptul mediului, Editura Bucuresti, 2007.
RADUCAN OPREA si FLORIN TUDOR - Legislatie de protectie a mediului, Universitatea Dunarea de Jos Galati, 2007. 
DANIELA MARINESCU - Tratat de dreptul mediului, Editia a III a revazuta si adaugita, Editata de S.C. Universul juridic S.R.L. Bucuresti, 2008.
MIRCEA DUTU - Curs universitar de dreptul mediului, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2007.
O.U.G. nr. 200 din 9 noiembrie 2000, privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si preparatelor chimice periculoase, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 593/22.11.2000.
O.U.G. nr. 195 din 22.12.2005, privind protectia mediului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.196/30.12.2005.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!