Reducerea Suprafetelor Impadurite

Extras din referat Cum descarc?

Reducerea suprafetelor impadurite 
SITUATIA ACTUALA A PADURILOR DIN ROMANIA
Romania avea in 1800 o suprafata de 8,5 mil. ha padure, adica 36% din teritoriu,suprafata care s-a redus continuu, astfel ca s-a ajuns ca in prezent suprafata fondului forestier sa fie de 6,469 mil. ha, respectiv 27,2 % din teritoriul tarii.
Aceste reduceri s-au inregistrat, in principal, ca urmare a reformei agrare din 1864 si a legii privind infiintarea izlazurilor comunale din anul 1920. Astfel, peste un milion de hectare de paduri au fost scoase din fondul forestier, mare parte din ele fiind defrisate, in vederea transformarii in pasuni.
Graficul nr.1 Evolutia suprafetei fondului forestier
Conditiile naturale de relief, de substrat litorlogic si de clima specific Romaniei, coroborate cu defrisarile mentionate si cu modul de gospodarire a fondului funciar, au dus la accentuarea proceselor de torentializare a retelei hidrografice si de eroziune a solului. In numeroase zone ale tarii aceste procese, inregistrate cu precadere in regiunile de munte si de dealuri inalte, afecteaza grav sistemele de lucrari pentru gospodarirea apelor si de interes hidroenergetic, caile de comunicatii, diverse localitati, instalatii industriale, terenuri agricole si silvice, drumuri forestiere, precum si alte obiective economice si sociale.
La nivel european, Romania ocupa locul 13 din punct de vedere al procentului de impadurire, situandu-se cu 5,1 procente sub media europeana de 32,4%.
Din punct de vedere al suprafetei de padure raportata la numarul de locuitori, Romania se situeaza pe locul 10 la nivel european cu 0,30 ha/locuitor, primele locuri fiind ocupate de tarile nordice Finlanda, Suedia si Norvegia.
Fondul forestier al Romaniei ocupa o suprafata de 6,48 mil. ha, din care suprafata efectiv acoperita cu padure este de 6,32 mil. ha, restul de 0,17 mil ha reprezinta terenuri destinate nevoilor de cultura, de productie, administratiei silvice, drumuri forestiere, terenuri neproductive, ocupatii si litigii, scoateri temporare din fondul forestier.
Pe categorii de proprietate, suprafata fondului forestier national la data de 31 mai 2009 se prezinta astfel:
Graficul nr. 2 Structura fondului forestier pe categorii de proprietate ( 
Graficul nr. 3 Structura fondului forestier pe categorii de proprietate (%)
Procesul de retrocedare a terenurilor forestiere catre fostii proprietari sau catre urmasii acestora este inca in desfasurare. Modificarea regimului de proprietate prezinta interes in legatura cu problema integritatii si dezvoltarii fondului forestier, dat fiind ca noile categorii de proprietari manifesta atitudini diferite in legatura cu mentinerea folosintei de padure si/sau cu o eventuala extindere a acesteia.
Raspandirea padurilor in teritoriul tarii este neuniforma. Acest lucru rezulta din harta vegetatiei Romaniei ( prezentata in fig.1) , in care este prezentata repartitia padurilor pe mari zone geomorfologice. Procente mici de impadurire se inregistreaza in zonele de campie, cele mai afectate fiind Campia de Vest (cu numai 3,2% grad de impadurire), Campia Baraganului (cu numai 3,5% grad de impadurire), Campia Moldovei (cu numai 4,1% grad de impadurire), Campia Olteniei (cu numai 5,3% grad de impadurire), Campia Transilvaniei (cu numai 6,8 grad de impadurire) .
Ponderea padurilor pe principalele forme de relief se prezinta astfel: 10,9%
campie, 37,2% deal si 51,9 % la munte.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reducerea Suprafetelor Impadurite.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!