Reconstructia Ecologica

Extras din referat Cum descarc?

RECONSTRUCTIA ECOLOGICA
Prin acest curs se urmareste acumularea cunostintelor minime necesare pentru intelegerea fenomenului de reconstructie dar si pentru dezvoltarea si implementarea de proiecte de reconstructie ecologica. 
Una dintre cele mai semnifIcative modificari este aceea de schimbare a relatiei dintre om si natura. In ultimii 50 de ani, s-a discutat enorm pe tema pierderii diversitatii biologice, a pericolului pe care il impune disparitia tot mai ampla a speciilor si diminuarea membrilor populatiilor componente speciilor. 
Astfel, in 1992, in baza tuturor acestor date a fost posbila adoptarea la Rio de Janeiro a celui mai important instrument de protectie a diversitatii biologice: Conventia privind diversitatea biologica care a fost ratificata prin legea 58/1994 si de catre Romania.
In tot acest rastimp, conceptul de diversitate biologica a reusit sa fie definit ca diversitatea de specii, habitate si ecosisteme, la nivel global omul devenind constient tot mai mult de importanta naturii. Se recunoaste astazi ca natura are resurse inestimabile dar limitate, motiv pentru care relatia om-natura s-a modificat considerabil in ultimii ani. 
Astazi se pune accentul tot mai mult pe grija fata de natura si in particular pe actiuni de prevenire a dezastrului ecologic in primul rand. Experienta de pana acum a demonstrat ca restaurarea unui ecosistem distrus este foarte dificila, depinde de foarte multi factori in afara celor naturali si procesul nu intotdeauna poate sa conduca la refacerea completa a echilibrului ecologic initial. 
Acesta este de fapt raspunsul pe care societatea trebuie acum sa-l ofere refacerii naturii: sa restaureze ecosistemele distruse de actiunile propriei civilizatii. 
Trebuie sa mentionam ca in cazul dezastrelor naturale, omul de asmenea poate sa fie pregatit sa aplice masuri de urgenta pentru refacerea habitatului uman si a ecosistemelor afectate. In acest sens, merita sa fie mentionate recomandarile cu privire la evaluarea rapida a gradului de vulnerabilitate a unui ecosistem fata de potentiali factori naturali sau antropici.
Reconstructia ecologica reprezinta per se un scop extrem de compex care poate fi integrat ca si concept in contextul politicilor si strategiilor de prevenire, de evaluare a ecosistemelor sensibile si a celor de remediere.
Facem abuz de folosinta terenurilor pentru ca il privim ca pe un bun ce ne apartine. Abia atunci cand o sa-l acceptam ca pe o comunitate de care apartinem o sa-l privim cu dragoste si respect! 
Aldo Leopold ,,Alamnac -un tinut nisipos" 1949. 
Conceptul de reconstructie ecologica
In timp ce conceptele privind conservarea naturii si reconstructiei naturii apartin Greciei antice, totusi conceptul modern privind reconstructia ecosistemelor a fost dezvoltat de catre Henry David Thoreau, George Perkins Marsh si Aldo Leopold. Primul proiect de reconstructie ecologica a fost initiat in Statele Unite ale Americii in jurul anilor 30 sub coordonarea lui Aldo Leopold (Gayton 2001).
Scopul reconstructiei ecologice este de a reface complet componentele si procesele unui sit sau ecosistem distrus fata de starea acestuia la un moment dat, la un standard contemporan sau catre o conditie dorita (Gayton 2001).
In decursul timpului, definitiile au evoluat astfel incat atazi se discuta de o abordare ecositemica in procesul de reconstructie ecologica. Societatea de Reconstructie Ecologica (SER) , poate cea mai bine cunoscuta organizatie neguvernamentala care militeaza in domeniul reconstructiei ecologice, prin prisma contributiei specialistilor cu recunoastere internationala in domeniu, defineste reconstructia ecologica drept:
Procesul de asistare a procesului de refacere si de management al integritatii ecologice (SER 2002)
Alti autori descriu acest proces drept:
arta si stiinta de a repara ecosisteme degradate la cel mai bun nivel de autenticitate istorica (Mills, 1995)
Este important de retinut ca in acest context cheia succesului in reconstructia ecologica o reprezinta restaurarea proceselor interne ale ecosistemului (functiile ecosistemului) si a componentelor acestuia (specii rare, extincte sau anumite trasaturi particulare ale habitatelor). Implicit, in orice proiect de restaurare ecologica trebuie identificate cauzele degradarii si aplicate masuri de control ale interventiei lor in continuare (Gayton 2001). In anumit situatii, punctuale, restaurarea ecosistemelor ar fi mai simpla decat ar parea la prima vedere, daca ne gandim la indepartarea soselelor, barajelor sau a utiliazelor si echipamentelor pentru extractie de petrol. Totusi in alte situatii poate sa solicite eforturi pe termen lung cum ar fi reintroducerea de specii in habitatele naturale unde ele sunt declarate extincte sau foarte rare, eradicarea speciilor invazive sau chiar reinstaurarea unor procese naturale aparent negative ca de ex. Incendii si indundatii cu caracter periodic. 
Definirea scopului si obiectivelor RE
Inainte de toate trebuie sa ne punem intrebarea fireasca: Sa restauram in ce sens? In ce directie? Aceste intrebari sunt esentiale daca acceptam idea ca fiecare individ sau grup intersat implicat in proiect trebuie sa primeasca un raspuns pe masura. Dupa cum bine se stie, ecosistemele sunt sisteme dinamice reallizeaza un permament schimb cu mediul inconjurator (schimb informational, material si energetic) se modifica permament in timp si spatiu ca urmare a modelarii pe care o impune pe de o parte actiunea permamenta a factorilor de mediu de regim si pe de alta parte actiunea accidentala a factorilor perturbatori asupra mentinerii echilibrului ecologic


Fisiere in arhiva (1):

  • Reconstructia Ecologica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!