Raport Privind Starea Calitatii Mediului in Judetul Neamt

Extras din referat Cum descarc?

Desi aceasta lucrare se vrea sa fie una stiintifica, bazata pe date reci, reale, imi voi lua libertatea de a insera si cateva consideratii personale pentru ca, nu-i asa, ne-am castigat cu sange si de destula vreme, dreptul la opinie.
Cu aproape un sfert de secol  in urma am devenit locuitor al orasului de sub Pietricica alintat si "Perla Moldovei " datorita calificativelor "frumos, linistit si mai ales curat"-caracteristici ce s-au pastrat mai mult sau mai putin de-a lungul anilor.
Cert este ca zilele trecute, intr-o plimbare "la aer curat" pe malul Lacului Batca Doamnei am privit cu ingrijorare un stol de lebede(!) ce pluteau gratios pe luciul apei ocolind cu grija multimea de pet-uri care impanzeau lacul. Mi-a fugit gandul la tema lucrarii ce o aveam de pregatit apoi mi-am amintit de o intrebare oarecum "in afara timpului" pe care mi-a pus-o copilul meu in perioada "de ce-urilor"..."Mama, pasarile astea le vor vedea si copiii mei cand voi fi eu mare?"- pentru ca era pasionat de pasarile calatoare....
Din cartile de istorie am invatat ca marele Stefan Cel Mare ne-a vorbit  "cu limba de moarte" :
<< Tineti minte cuvintele lui Stefan, care v-a fost baci pana la adanci batraneti... ca Moldova n-a fost a stramosilor mei, n-a fost a mea, si nu e a voastra, ci a urmasilor vostrii si a urmasilor urmasilor vostrii, in veacul vecilor. >> referindu-se atunci la teritorii administrative.
Prin extrapolare insa, putem spune ca mostenirea ce-am primit-o se refera si la calitatea pamantului, apelor si tuturor bogatiilor continute de acest taram de poveste. 
Cum am pastrat toate acestea?
Ce am facut cu ele?
Voi putea peste ? ani sa-mi privesc nepotii admirand lebedele pe Lacul Batca Doamnei?
Din raportul Agentiei pentru protectia mediului Neamt/2003 am cules date care nu-mi lasa speranta ca voi putea face neindoielnic  acest lucru. 
Ca sa imi intelegeti ingrijorarea, iata ce am aflat:
CARACTERIZAREA GENERALA A JUDETULUI NEAMT
Informatii generale asupra judetului
Valori istorice si culturale
Istoria omului pe aceste meleaguri se pierde in negura timpurilor. Cele mai vechi urme ale civilizatiei, datate inca de la sfarsitul paleoliticului s-au gasit in masivul Ceahlau, atestand existenta unor asezari sezoniere de vanatori.
In judet au fost descoperite trei cetati dacice datand din perioada sec I i.e.n. - sec I e.n. care au fost identificate cu vechea localitate Petrodava, mentionata in scrierile lui Ptolemeu.
Conditiile naturale deosebite ale judetului Neamt, numarul mare de monumente istorice,de arhitectura si ale naturii, reprezinta o atractie turistica valoroasa.
Interesul turistic este orientat spre 3 zone principale :
- zona Piatra-Neamt - principal centru istoric cu o existenta continua de peste 2000 de ani.
Documentar, asezarea a fost consemnata intre anii 1387 - 1392. In anul 1431 zona a aparut sub numele de Piatra. In Piatra Neamt se poate vizita :
- complexul monumental din timpul lui Stefan cel Mare, monument istoric si arhitectonic, ce
cuprinde: Curtea domneasca (construita in 1468), Biserica Sf. Ioan (construita in 1497),
Turnul clopotnitei (19 m inaltime, construit din piatra in 1499 ca punct de supraveghere si aparare), statuia domnitorului Stefan cel Mare (1457 - 1504);
- Alte obiective turistice :
- Muzeul de istorie al judetului Neamt ce detine una dintre cele mai valoroase colectii
arheologice din Moldova, o colectie numismatica, exponate de istorie moderna si
contemporana, etnografie, arta;
- Muzeul de arta (arta romaneasca: pictura, sculptura si tapiterie);
- Muzeul de etnografie (costume populare, vechi unelte mestesugaresti si de artizanat);
- Muzeul de stiinte ale naturii (colectie de pesti fosili - 29 de specii unice in lume, diorama cu flora si fauna judetului, colectii de minerale, botanica si geologica);
- Manastitea Bistrita, situata la 4 km de Piatra Neamt, monument istoric si architectonic datand din 1407.
- zona Bicaz-Ceahlau reprezentata de un cadru natural deosebit :
- lacul de acumulare Izvoru Muntelui;
- masivul Ceahlau;
- rezervatia naturala Cheile Bicazului- monument al naturii si rezervatie pentru viata salbatica, cu o lungime de 10 km, pereti stancosi


Fisiere in arhiva (1):

  • Raport Privind Starea Calitatii Mediului in Judetul Neamt.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!