Radiatia Solara

Extras din referat Cum descarc?

Radiatia solara, ca principal factor genetic al climei, determina atat zonele de clima de pe glob, cat si variatia periodica a principalelor elemnte meteorologice din cursul anului si din cursul zilei, anume anotimpul ploios si cel secetos, in zonatemperata, precum si noaptea si ziua din zona polara. Variatia insolatiei, a temperaturii si a celorlalte elemente meteorologice din cursul zilei este maxima in zona temperata si mai ales in regiunile continentale, unde contrastul intre zi si noapte este maxim, mai ales cand cerul este senin.
Radiatia solara este vitala pentru viata de pe Pamant, in cele doua forme ale sale sub care se propaga in sistemul nostru solar: radiatia sub forma de unde (ondulatorie, acustica si electromagnetica) si radiatia corpusculara (vantul solar, raze cosmice solare, provenite din eruptii si neutrini solari cu putere mare de patrundere, cu rol important in reactiile de fuziune in lant, care constituie sursa energiei Soarelui).
Radiatia electromagnetica se propaga in spatiu sub forma de unde electromagnetice, cu diferite lungimi de unda: de la unde gama, Rontgen, la spectrul solar si unde scurte, radio si unde lungi.
Valoarea intensitatii radiatiei solare la limita superioara a atmosferei este de 1,98cal/cm2min. Circa 40% din aceasta radiatie incidenta la limita superioara a atmosferei este reflectata inapoi in spatiul interplanetar. Restul de 60% se transforma in energie calorica, care este sursa de incalzire a sprafetei planetei si a atmosferei si, totodatasursa proceselor chimice si biologice de pe Pamant si din atmosfera.
La trecerea prin atmosfera terestra, radiatia isi schimba intensitatea si compozitia spectraladatorita difuziei si absorbtiei.
Fluxurile radiative cuprind: radiatia directa ce vine direct de la discul solar, radiatia difuza care, insumata cu prima, constituie radiatia globala care ajunge la suprafata Pamantului, radiatia efectiva (diferenta dintre radiatia proprie a suprafetei terestre si partea absorbita de aceasta a contraradiatiei atmosferice) si radiatia reflectata de suprafata terestra.
Radiatia directa
Reprezinta partea din radiatia solara cu lungimi de unda cuprinse intre 0,29 u si 5,0 u, care ajunge pe suprafata terestra nemodificata, sub forma unui fascicul de raze paralele. Este cel mai important component al bilantului radiativ si este caracterizata prin doua marimi: intensitate si insolatie. Intensitatea defineste energia fluxului radiativ respectiv in timp de un minut pe un centimetru patrat de suprafata 50 neagra aflata perpendicular pe directia fluxului, iar insolatia este cantitatea de radiatie solara directa ce cade pe o suprafata orizontala.
Radiatia difuza
Reprezinta partea din radiatia solara directa care ajunge la suprafata terestra, din toate directiile, dupa ce a fost difuzata de catre moleculele gazelor componente ale atmosferei si de particulele solide si lichide aflate in suspensie. Depinde de: latitudine, altitudine, inaltimea Soarelui deasupra orizontului, transparenta aerului, nebulozitate, prezenta sau absenta stratului de zapada.
Valorile intensitatii radiatiei solare difuze sunt mici pe timp senin (10-20 cal/cm2min.) si cresc pe timp noros si cetos, de 3-4 ori comparativ cu valoarea de pe timp senin.


Fisiere in arhiva (1):

  • Radiatia Solara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!