Protectia Mediului

Extras din referat Cum descarc?

Calitatea solului, prin atributele sale, determina, in larga masura, marea complexitate si diversitate, in spatiu si timp, a mediului inconjurator, a echilibrului ecologic. De altfel, aceasta reflecta tocmai complexitatea si diversitatea rolului si functiei solului in multiplele lui ipostaze, cum sunt:
Solul: Un mediu complex si dinamic, caracterizat de o fauna si o flora specifice, de un ansamblu de elemente minerale si organice si de o circulatie proprie a aerului si apei care, toate, intr-o stransa interdependenta si corelatie cu climatul local, determina calitatea solului de care depind, de fapt, preabilitatea terenurilor pentru multiple folosinte, favorabilitatea solurilor pentru diferite plante si functia ecologica a acestora.
Solul: Resursa naturala strategica unica, reprezentata printr-o pelicula fina la suprafata uscatului si limitata ca intindere, constituind, de altfel suportul esential al peisajului; poate fi distrus rapid, fertilitatea lui putand fi refacuta prin masuri adecvate, intr-o perioada de ani intregi sau chiar decenii, iar reconstructia ecologica a solului, odata distrus, poate necesita chiar secole si milenii.
Utilizarea resurselor de sol. 
In diferite scopuri, mai ales in societatea industrializata, se impune cu necesitate ca orice politica de amenajare a teritoriului sa fie conceputa tinand seama de proprietatile si fertilitatea solului si serviciile social-economice pe care solul le poate oferii atat societatii prezente cat si cele viitoare, evitandu-se cu orice pret distrugerea solului, mai ales din ratiuni de ordin economic dictate de consideratiuni pe termen scurt.
Criza crescanda a starii calitatii solurilor agricole:
-- poluarea solurilor agricole sub toate ipostazele sale diminueaza in ritmuri alarmante, baza de resurse de soluri ale omenirii, modifica, uneori ireversibil, calitatea solurilor cu efecte dintre cele mai daunatoare. Multe tari, deja, se confrunta cu declinul general al productivitatii terenurilor agricole, declin reflectat prin:
- lipsuri acute de alimente;
- costuri crescute ale alimentelor produse.
Anii `80 - decada constientizarii omenirii cu privire la declinul general al productivitatii solurilor agricole in intreaga lume.
Cauze majore:
- gospodarirea necorespunzatoare a solurilor;
- practici agricole de tipul ''mineritului'';
- extinderea si intensificarea eroziunii solului prin apa si vant, datorita careia :
- pe plan mondial, se pierd 0,7% pe an din orizontul A, fara compensarea, cantitativa si calitativa, a elementelor nutritive pierdute;
- aparitia de dezechilibre nutritive;
- diminuarea recoltelor cu 20 - 65% pe solurile puternic erodate etc.
1.1 Conceptul de calitate a solului
-- Expresia actiunii integrate a factorilor care favorizeaza cresterea plantelor, care fac un sol ''productiv'';
-- Atribut intrinsec al solului, dedus din caracteristicile lui sau din observatii indirecte, definitie bazata pe, si fiind echivalenta cu, ''productivitatea solului'';


Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Mediului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!