1 Importanta culturii de ceapa 4 2 Zonarea culturii 4 3 Infiintarea culturii de ceapa 5 3.1 Cultura cepei prin arpagic 5 3.2 Cultura cepei prin semanat direct in camp (ceapa ceaclama) 6 3.3 Cultura cepei prin rasad (ceapa de apa) 6 4 Lucrarile de ingrijire 6 4.1 Recomandari de culturi premergatoare 7 4.2 Cerintele specifice culturii de ceapa 7 4.2.1 Temperatura 7 4.2.2 Umiditatea 7 4.2.3 Lumina 8 4.2.4 Solul 8 4.3 Protectia culturii de ceapa 8 4.3.1 Principalele boli din cultura 9 4.3.1.1 Putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa 9 4.3.1.2 Alternarioza 10 4.3.2 Principalii daunatori ai culturii 11 4.3.3 Principalele buruieni din cultura de ceapa 13 5 Fertilizarea culturii 16 5.1 Macro-si mezoelemente 16 5.1.1 Azot 16 5.1.2 Calciu 16 5.1.3 Fosfor 17 5.1.4 Potasiu 17 5.2 Micronutrienti 17 5.2.1 Bor 17 5.2.2 Cupru 17 5.2.3 Fier 17 5.2.4 Zinc 17 6 Aplicarea tratamentelor fitosanitare 18 6.1 Aplicarea fungicidelor 18 6.1.1 Infinito 687,5 SC 18 6.1.2 Folpan 80 WDG 19 6.2 Aplicarea insecticidelor 20 6.2.1 Basamid granule 20 7 Aplicarea erbicidelor 21 7.1 Erbicide omologate pentru cultura cepei 21 7.1.1 Erbicidul GOAL 2E 21 7.1.2 Erbicidiul Goal 2XL de la Dow Agroscience 22 7.1.3 Dual Gold 960 EC, de la Syngenta 22 8 Recoltarea, conditionarea si depozitarea cepei 23 9 Bibliografie 24
1 Importanta culturii de ceapa In Romania, tehnologia cultivarii cepei din arpagic este una dintre primele culturi agricole din an care aduc venituri fermierilor. Ceapa este una dintre plantele de o importanta majora la nivel mondial. Este consumata pe toate meridianele, iar bulbii se folosesc pentru consum in diferite feluri, de la consumul proaspat pana la salate, mancaruri sau conserve. Ceapa se cultiva pentru bulbi, frunze si tulpina falsa. Bulbii si ceapa verde se folosesc pentru prepararea hranei si contin cantitati bogate de substante nutritive (proteine, lipide, calciu, fier, potasiu, vitamine B1 si B2). In acelasi timp, ceapa contine si substante volatile cu continut de sulf, denumite fitoncide, care au actiune antibacteriana si antifungica. 2 Zonarea culturii Ceapa comuna (Allium cepa) este o specie erbacee bienala originara din Asia Centrala, fiind cultivata inca din Antichitate (cca. 5000-6000 de ani inaintea erei noastre). In tara noastra este o planta leguminoasa de baza, avand chiar zone cu traditie in cultivarea cepei - Turda, Pericei, Vinga, Fagaras, Targu-Frumos, Ramnicu-Sarat, Filiasi, Suseni. 3 Infiintarea culturii de ceapa In conditiile climatice din Romania, soiurile de ceapa de apa sunt bienale, iar soiurile de ceapa de arpagic sunt trienale. In primul an de cultura, ceapa formeaza la suprafata solului frunzele si o tulpina falsa, iar in sol se formeaza bulbul. In Romania, pentru obtinerea bulbilor, ceapa se cultiva in camp. In functie de modul de infiintare, exista trei sisteme de cultura: - Cultura prin arpagic - are nevoie de o perioada de vegetatie de 110-130 de zile; - Cultura prin semanat direct in camp (ceaclama) - perioada de vegetatie este de 130-150 de zile; - Cultura prin rasad (ceapa de apa) - are o perioada de vegetatie de 150 de zile. 3.1 Cultura cepei prin arpagic Acest sistem de cultura se practica intensiv in Romania, 60-70% din suprafetele cultivate sunt in acest fel. Prin aceasta modalitate se obtin productii ridicate si de buna calitate, iar bulbii au o capacitate mare de pastrare peste iarna. Semanatul se face in perioada 10-20 martie, cu 7 randuri pe strat, distantate la 15 centimetri, folosind 80-100 de kilograme de samanta pentru 1 hectar, la o adancime de 1,5-2 centimetri. Procedeul se face cu masina de semanat seminte mici. Pregatirea terenului pentru obtinerea bulbilor de consum se realizeaza in doua etape: toamna si primavara. Toamna se face discuitul pentru desfiintarea culturii anterioare si afanarea solului, nivelarea de intretinere, fertilizarea si erbicidarea. Plantarea arpagicului este recomandat sa se faca din toamna pentru a avea loc inradacinarea, iar plantarea de primavara se face in perioada 10-20 martie. 3.2 Cultura cepei prin semanat direct in camp (ceapa ceaclama) Permite obtinerea bulbilor pentru consum intr-un singur an. Se realizeaza cu cheltuieli cu circa 32% mai mici decat in cazul cepei din arpagic, insa rezultatele optime se inregistreaza in regiuni umede. Infiintarea culturii se face toamna tarziu sau primavara devreme. Lucrarile de ingrijire constau in masuri de retinere a zapezii, precum si evacuarea apei care balteste in zonele joase. O atentie deosebita la acest tip de cultura se acorda distrugerii buruienilor. 3.3 Cultura cepei prin rasad (ceapa de apa) Aceasta metoda se practica pe suprafete reduse, pentru consumul ei in stare cruda. Este un sistem de cultura cu o extindere limitata, datorita tehnologiei laborioase, cu un consum ridicat al fortei de munca. Semanatul se face in martie-aprilie. Plantarea rasadurilor se face in intervalul 10-30 mai, iar procedeul se face manual, cu ajutorul unui plantator de lemn. Lucrarile de ingrijire sunt aceleasi ca in cazul cepei de ceaclama.
https://www.agro.basf.ro/ro/culturi/Ceap%C4%83.html https://www.yara.ro/nutritia-plantelor/ceapa-si-usturoi/onion-nutritional-summary/ https://agroromania.manager.ro/articole/tehnologii/cele-mai-indicate-erbicide-pentru-culturile-de-ceapa-11770.html
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).