Producția și consumul de substanțe ce determină subțierea stratului de ozon

Extras din referat Cum descarc?

1. Definirea indicatorului.
Acest indicator masoara producerea si consumul de substante consumatoare de ozon (O3) - ODS in Europa. ODS sunt substante cu viata lunga ce contin clor si/sau brom si distrug stratul de ozon.
Afectarea stratului de ozon este provocata de producerea si folosirea in unele procese de productie industriale a unor substante chimice de tipul : clorofluorocarburi - CFC -uri (hidrocarburi total halogenate si haloni), hidroclorofluorocarburi - HCFC-uri (hidrocarburi partial halogenate), bromura de metil ( MeBr ) si alte clorofluorocarburi total halogenate si hidrocarburi partial halogenate care contin in molecula, pe langa atomi de fluor si clor, atomi de brom ( HBrFC ). Odata cu accelerarea dezvoltarii industriale, stratul de ozon a inceput sa se degradeze, prin cantitatea tot mai mare de gaze nocive produse la suprafata terestra, care ajunse in atmosfera au produs dereglari consistente in stratul de ozon.
2. Tipul indicatorului si corelarea lui cu alti indicatori din serie.
Un indicator reprezinta o unitate de masura, de obicei cantitativa, folosita pentru a ilustra si exprima mai simplu fenomenele complexe si tendintele de crestere si descrestere a acestora pe parcursul timpului.
Producerea si consumul de ODS este un indicator de tip D - Policy-effectiveness indicator
Codul indicatorului: CSI 006
Acoperire temporala: 1986 - 2010
Acoperire spatiala: EU25, EU27, EU12, EU15, EFTA4, EEA32, Albania, Bosnia si Herzegovina, Croatia, Macedonia fosta Republica Iugoslavia, Muntenegru, Serbia
3. Modul de construire al indicatorului.
Indicatorul prezinta producerea si consumul de ODS in tone ODP, ceea ce este echivalent cu cantitatea produsa sau consumata de ODS inmultita cu valoarea potentiala de distrugere a stratului de ozon. 
Formula de calcul este definita de articolele 1 si 3 din Montreal Protocol (1987).
Pentru statele care au semnat acest protocol calculul consumului de ODS se reduce la o formula simpla:
Consumul = Productia + Importul - Exportul
Fig.1 Productia de ODS (EEA-32), 1986-2010
Nota: Productia este calculata pe baza articolului 1(5) din Protocolul Montreal si este masurata pe durata fiecarui an calendaristic drept urmare unele valori sunt negative deoarece cantitatile distruse au depasit cantitatile produse in acel an datorita prezentei unor cantitati de ODS care ar fi trebuit distruse cu un an in urma.
Fig.2 Consumul de ODS (EEA-32), 1958-2010
Nota: Consumul poate fi negativ in anumiti ani datorita prezentei stocurilor de ODS din anii anteriori si utilizate in productia de alte produse chimice, acestea nefiind considerate consumuri.
4. Utilitatea indicatorului pentru evidentierea unei probleme de mediu.
Dupa adoptarea si imbunatatirea Protocolului de la Montreal concentratiile atmosferice de ODS au scazut considerabil. Aceste substante au fost eliminate din atmosfera, incepand cu 1994, nivelul Clorului Echivalent Efectiv (EECI) din atmosfera a scazut cu 10% pana in anul 2008. Se estimeaza ca pana in anul 2015 suprafata gaurii Antarctice din stratul de ozon se va reduce cu 1 milion de km2 , refacerea completa a acesteia fiind asteptata sa se produca in anul 2050.


Fisiere in arhiva (1):

  • Productia si Consumul de Substante ce Determina Subtierea Stratului de Ozon.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!