Procedee și Echipamente de Epurare a Atmosferei

Cuprins referat Cum descarc?

Memoriu de prezentare
1. Generalitati
2. Dscrierea instalatiei
3. Coclonul. Mod de functionare
Alegerea materialului
4. Epuratorul secundar. Generalitati
5. Ventilatoarele. Dimensionare si caracteristici
6. Amplasarea ciclonului, posibilitati de acces
7. Masuri speciale de protectia muncii avute in vedere la proiectarea separatorului


Extras din referat Cum descarc?

1. Generalitati
Pentru protectia atmosferei impotriva poluarii, aerul incarcat cu praf din instalatiile de desprafuire, conform actelor normative in vigoare, trebuie sa fie curatate de praf care apoi este evacuat in atmosfera. In cazul transportului in scop tehnologic, rolul separatorului de praf este de a desprinde materialul transportat din curentul de aer care urmeaza sa fie evacuat in atmosfera libera. 
Instalatiile de desprafuire au drept scop captarea particulelor de substante degajate si evacuarea lor din spatiul incaperii. Ele se realizeaza pentru eliminarea pericolului de imbolnavire a muncitorilor, protejarea utilajelor de uzura rapida, protejarea aparaturii electrice si electronice existente in sectie, precum si pentru recuperarea substantelor pretioase in vederea reutilizarii lor. 
La proiectarea instalatiilor de desprafuire este important sa se cunoasca atat natura si cantitatea substantelor degajate, cat si gama de dimensiuni ale particulelor mai ales ale celor fine, care nu se depun, mentinandu-se in suspensie in aer. 
Deoarece realizarea si exploatarea instalatiilor de desprafuire implica costuri mari, este necesar sa se incerce mai intai ca prin procedee tehnologice sa se reduca cantitatile de praf degajate, sa se lucreze eventual cu materiale care produc pulberi mai putin periculoase. 
Cicloanele au o intrebuintare larga in toate domeniile de captare a prafului si sunt folosite fie ca aparate individuale, fie montate in baterii. 
Separarea prafului prin centrifugare nu este nelimitata. Se porneste prin calcul de la o limita care se considera maxima, sub aceasta limita praful nu mai poate fi retinut. 
Ciclonul este un separator cu o deficienta initial admisa, dar al carui cost este in general mult mai mic decat al oricarui separator.
2. Descrierea instalatiei
Instalatia este formata din : 
-concasor ; 
-ciclon ; 
-epurator ; 
-ventilator ; 
-cos ; 
-3 tronsoane.
Concasorul este acoperit cu o hota. Aerul impurificat este transportat cu o viteza de 9 m/s printr-un prim tronson lung de 12 m, cu 6 coturi la 90?,catre ciclon. 
Din ciclon, prin tronsonul al doilea cu o lungime de 7 m, cu 4 coturi de 90?,gazul cu particule fine in suspensie, cu o viteza de 9 m/s, trece in epuratorul secundar unde are loc epurarea. 
Pe tronsonul trei, care are lungimea de 3 m, cu 1 cot la 60?, gazele epurate sunt transportate cu o viteza de 6 m/s in ventilator iar de aici sunt ventilate in cos.
3. Ciclonul. Mod de functionare
Ciclonul este un aparat brevetat la sfarsitul sec. XIX. Este cel mai cunoscut separator. Cicloanele sunt aparate care folosesc principiul de epurare centrifugal. Forta centrifugala ia nastere la introducerea tangentiala a unui curent de aer intr-un tub cilindric sau conic. Aceste aparate sunt cele mai folosite aparate pentru desprafuirea grosiera folosita in practica. 
Ciclonul se compune dintr-o manta cilindrica din tabla, terminata la partea inferioara cu un con cu orificiu de evacuare a prafului. In interiorul mantalei se gaseste un tub cilindric de evacuare a aerului curatit. 
Aerul incarcat cu praf este introdus tangential in partea superioara a mantalei capatand astfel o miscare dupa o spirala descendenta. 
Datorita fortei centrifuge, particulele solide sunt proiectate pe peretii mantalei, sunt franate in miscarea lor si curg apoi spre conul inferior, aerul curatit iesind prin tubul interior central. Intrarea si iesirea gazelor se face prin partea superioara. Evacuarea prafului se face in partea inferioara unde ciclonul este prevazut cu un buncar, acesta avand o inclinatie mare fata de axa orizontala. Depunerea prafului in buncar se face sub actiunea fortei gravitationale. Pentru a se asigura o epurare eficienta, aerul impurificat trebuie sa execute in ciclon cel putin doua rotatii complete in jurul tubului central.
In anumite limite, gradul de separare al cicloanelor creste cu forta centrifuga, adica cu masa particulelor, cu viteza de rotire a particulelor, determinata de viteza de intrare tangentiala a amestecului si cu scaderea diametrului mantalei ciclonului. Din aceste motive, cicloanele se construiesc de obicei cu un diametru maxim de 1 m. Se realizeaza, de asemenea cicloane cu diametre mai mici de 50...250 mm, ce se monteaza in baterii formand multicicloane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procedee si Echipamente de Epurare a Atmosferei.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!