Problemele Ecologice in Agricultura

Cuprins referat Cum descarc?

1.Introducere
2.Descrierea si analiza subiectului de cercetare
2.1Istoricul si evolutia agriculturii ecologice
2.2Principalele obiective ale agriculturii ecologice
2.3Bazele stiintifice ale agriculturii ecologice
2.4Avantajele agriculturii ecologice
2.5Utilizarea mai redusa a resurselor neregenerabil
2.6Importanta agriculturii ecologice
2.7Problemele agriculturii ecologice
2.8Obstacole in calea agriculturii ecologice
2.9Principalele probleme economice
3.Prioritati in agricultura ecologica
3.1Agricultura ca factor poluant al mediului
4.Sugestii proprii
5.Concluzii.
6.Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere
Agricultura este una dintre ramurile de baza a economiei nationale a Republicii Moldova .
Ea se bazeaza pe traditiile seculare ale oamenilor ,care traiesc pe acest meleag ,pe lucrarea pamintului ,de cultivare a plantelor,de conditile climatice favorabile,pe solurile cu fertilitatea inalta,pe asezarea geografica avantajoasa a tarii.
Activitatea neadecvata in domeniul agriculturii din ultimele decenii a adus la mari consecinte negative.In rezultztul proceselor de intesificare si specializare a sectorului agrar au fost create terenuri agricole imense.Ele se caracterizeaza printr-o diversitate biologica joasa.Utilizarea unor doze sporite de ingrasaminte minerale,pesticidele nu numai au sporit vulnerabilitatea acestor agrocenozedar au schimbat si structura landsafturilor,iar in unele cazuri au influentat negativ asupra naturii tarii.
Totodata in virtutea exploatarii intensive,iar uneori chiar nerationale a pamintului si a altor resurse naturale,neglijarii legilor agriculturii si ecologiei ,in agricultura s-a creat o situatie ecologica complicata,care s-a restrins negativ asupra stabilitatii in practica a agriculturii ecologice.
Deficitul de resurse energetice la fel si situatia ecologica care s-a creat in agricultura ,calamitatile naturale si indeosebi seceta care in ultimii ani a devenit tot mai frecventa pune tot mai mult la ordinea de zi necesitatea implementarii in practica a agriculturii ecologice.
Acest sistem de agricultura prevede in primul rind utilizarea mai rationala a resurselor naturale ,a energiei solare,a resurselor acvatice,de sol.Prevede folosirea mai ampla a circuitului biologic inchis al substantelor nutritive si,in primul rind al azotului biologic,perfectionarea metodelor de lucrare a solului indreptate in primul rind,spre combaterea proceselor de eroziune,acumulrea si utilizarea rationala a precipitatiilor atmosferice,imbunatatirea calitatilor biologice,fizice si chimice a solului. 
In toate tarile Uniunii Europene se manifesta o reala vointa de dezvoltare a agriculturii ecologice ,care prevede sa detina peste 10 la suta din suprafata cultivata .Suprafata agricola utila in' bio' in unele tari se prezinta astfel:Italia-peste 1.000.000ha,Germania,Marea Britanie -600.000ha,Franta-400.000ha,Spania-380.000ha,Austria-250.000ha,iar in SUA si Japonia in jur de 20% din sistemul de productie alimentara este ecologica.
Pe parcursul ultimului deceniu,practicile agriculturii ecologice si-au demonstrat rolul benefic asupra mediului si eficienta economica inalta.
Conditiile nat agricola,potentialul tehnico-stiintific national,reducerea considerabila in ultimii ani a utilizarii mijloacelor chimice in agricultura pot asigura in Moldova dezvoltarea agriculturii ecologice.
Totodata,in vederea implementarii si dezvoltarii agriculturii ecologice ,exista si puncte slabe,cum sint:
-lipsa unui Program de Stat privind productia ecologica;
-insuficienta de cunostinte a fermierilor ,specialistilor in acest domeniu;
-volumul redus de ingrasaminte organice; 
-asolamente deformate cu cota redusa de culturai leguminoase si ierburi perene ;
-pe terenurile privatizate se cultiva preponderent porumbul in monocultura;
-nivelul scazut de educatie ecolocica a proprietarilor de pamint si a celor ce gestioneaza terenuri agricole .
Din cele expuse rezulta necesitatea eleborarii si implementarii unui sistem de management al productiei ecologice,armonizate cu cerintele si reglementarile europene si internationale pentru demonstrarea calitatii exceptionale a produselor ecologice moldovenesti si asigurarea unei credibilitati pe pietile interna si externa. 
2.Descrirea si analiza subiectului de cercetare
2.1 Istoricul si evolutia agriculturii ecologice
Agricultura durabila este si o problema de educatie, in spiritul respectarii naturii si a cunoasterii traditiilor. in conditiile acestor mosteniri de cunostinte teoretice si practice, agricultura ecologica, in toate curentele sale, propune actualizarea metodelor traditionale verificate timp de secole si imbinarea lor cu metodele moderne. in scopul mentinerii si cresterii potentialului productiv natural al solului.
Au existat trei mari curente care si-au lasat amprenta in agricultura ecologica de azi:
A . "Rudolf Steiner si agricultura bio-dinamica"
In anul 1924 filozoful austriac Rudolf Steiner, elev ai lui Goethe, lanseaza principiile '"agriculturii biodinamice"
Spre sfarsitul vietii, Rudoif Steiner isi exprima conceptele si orientarile despre si pentru agricultura, propunand o agricultura "subtila'' care tine cont de diversitatea "comunitatilor vegetale" si de ciclurile de viata ale acestora.
urale ale Moldovei (so Este primul om care a intuit notiunea de "ecosistem". Sistemul preconizat de el a fost perfectionat si completat de un discipol al sau Dr. Pfeiffer. Datorita activitatii acestuia agricultura biodinarnica este bine reprezentata in Germania, Elvetia, Austria, Franta, Italia, Marea Britanie, S.U.A., in tarile nordice precum si in unele tari din lumea a treia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Problemele Ecologice in Agricultura.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!