Problema Ozonului

Extras din referat Cum descarc?

Atmosfera primara a Pamantului era diferita de cea actuala avand un caracter reducator datorita absentei oxigenului. Datorita lipsei stratului de ozon protector viata nu ar fi fost posibila decat in mediul acvatic, apa absorbind radiatia ultravioleta. Desi au inceput sa fie utilizate in respiratie cantitati din ce in ce mai mari de oxigen, totusi cantitatile de oxigen eliberate prin fotosinteza depaseau cu mult pe cele consumate in respiratie. Astfel, concentratia oxigenului in atmosfera a crescut continuu. In straturile superioare ale atmosferei radiatiile UV au inceput sa scindeze moleculele de oxigen ajunse in aceasta zona si a condus la formarea ozonului cu capacitate de a absorbi aproape in totalitate aceste radiatii.
O2 + hv ---> O2
O2O + --->O
O2 + O ---> O3
Ozonul este o substanta periculoasa pentru viata datorita caracterului sau puternic oxidant. La nivelul marii aerul necontaminat contine aprox. 0,03 - 0,1 ppm O3. La concentratii mai mari de 0,6 - 0,8 ppm scade capacitatea vitala a organismului, apar tulburari in difuzia dioxidului de carbon datorita edemului pulmonar instalat.
Concentratia ozonului creste cu altitudinea inregistrandu-se un maxim la 20 - 30 km si poate varia de la o zi la alta, mediile lunare indicand variatii sezoniere. Cea mai mare parte din ozon se formeaza si se distruge in zona cuprinsa intre latitudinile 30 N, respectiv 30 S.
Termenul de gaura de ozon desemneaza:
- fenomenul de rarefiere a stratului de ozon stratosferic deasupra Antarcticii. Fotografiile facute din satelit au indicat ca aceasta gaura se roteste in jurul Polului Sud si revine in pozitia initiala dupa o saptamana.
In figura alaturata este prezentata distrugerea stratului de ozon deasupra Antarcticii, exprimarea concentratiei ozonului facandu-se in unitati Dobson.
Teoria chimica privind cauzele formarii gaurii de ozon a fost emisa in urma determinarilor efectuate de expertii NOE (National Ozone Expedition) in 1986 si sustine ca ozonul este distrus prin intermediul lantului catalitic al speciilor halogenate active.
Expeditia a determinat in stratosfera cantitati de ClO de 100 de ori mai mari decat in zonele temperate.
La nivelul stratului de ozon si deasupra acestuia radiatia UV nefiltrata rupe legaturile chimice din freoni (clorofluorocarburi) si are loc eliberarea atomilor de halogen.
Acestia sunt extrem de reactivi si se combina cu un atom de oxigen din molecula de ozon cu care formeaza oxidul de halogen care este putin stabil si reactioneaza cu un atom liber de oxigen. Atomul de halogen astfel eliberat reactioneaza cu o noua molecula de ozon. In acest fel un singur atom de halogen poate distruge pana la o suta de mii de molecule de ozon.
In conditiile extreme de deasupra Antarcticii procesul este accelerat in prezenta cristalelor de gheata din norii stratosferici, astfel explicandu-se diminuarea mai accentuata a stratului de ozon de la acest nivel.
Efectele degradarii stratului de ozon:
- modificarea stratificarii termice a atmosferei cu aparitia modificarilor climatice;
- modificari in distributia pe verticala a ozonului cu cresterea concentratiei ozonului troposferic si scaderea concentratiei ozonului stratospheric;
- cresterea intensitatii radiatiei ultraviolete cu efecte negative asupra organismelor vii, asupra sanatatii umane, degradarea stratului de ozon determina aparitia unor maladii ale ochilor, pielii si a unor maladii infectioase;
- reducerea activitatii de fotosinteza asupra unor tipuri vegetale, asupra ecosistemelor acvatice: dereglarea strategiilor de adaptare (orientare, mobilitate), dezvoltarea anormala a organismelor marine.


Fisiere in arhiva (1):

  • Problema Ozonului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!