Principalele Tipuri de Biomi

Extras din referat Cum descarc?

Biomul este o comunitate biotica caracterizata prin existenta unor populatii dominante de plante si animale, traiesc intr-un anumit climat specific de regula unor zone geografice mai extinse. Biomul poate fi privit ca o asociatie de biocenoze adiacente din punct de vedere geografic ceea ce le confera particularitati distincte. Deoarece, initial definirea biomului a fost aceea de ,,formatiuni (asociatii) vegetale", majoritatea biomilor sunt denumiti dupa tipul vegetatiei dominante. 
Influentati de latitudinea si altitudinea geografice, de temperatura si regimul precipitatiilor, biomii terestri sunt diferiti si includ variate tipuri de paduri, intinderi ierboase (savana, stepa, tundra etc.) si zone desertice. Acesti biomi includ de asemenea comunitatile specifice bazinelor acvatice incluse (lacuri, balti, mlastini, zone umede).
Desi aceste asociatii de ecosisteme s-au format in zone geografice distincte, exista unele similaritati ca urmare a selectiei naturale.
Diversitatea speciilor de animale, precum si a speciilor vegetale subdominante, care sunt de regula caracteristice fiecarui biom, este controlata de conditiile de mediu si de productivitatea vegetatiei dominante. In general, diversitatea speciilor este mai mare daca productia primara neta este suficient de mare si exista conditii favorabile de umiditate si temperatura.
Adaptarea speciilor si specializarea niselor trofice pot fi observate foarte bine la nivelul biomilor. Organismele care ocupa nise trofice asemanatoare, in ecosisteme similare dar separate geografic, apartin unor specii diferite care au dezvoltat insa adaptari similare, ca raspuns la modificarea similara a factorilor de mediu.
Principalele tipuri de biomi sunt urmatoarele:
1. Tundra arctica si alpina.
Tundra este un biom caracterizat de o vegetatie din care lipsesc arborii si arbustii de talie mare, dar in care exista plante de talie mica, iar suprafata solului este umeda si are o structura spongioasa, larg raspandit in jurul latitudinii nordice de 60 grade. In adancime, de cativa centimetri pana la cativa metri, in functie de zona geografica si evolutia temperaturii, solul este inghetat permanent alcatuind asa numitul permafrost. Astfel se explica absenta plantelor cu radacini viguroase (arbori, arbusti etc.).
In cadrul acestui tip de biom atat precipitatiile cat si procesul de evaporare au valori minime, iar in majoritatea zonelor temperatura medie in sezonul cald nu depaseste 100C. Chiar in sezonul umed, valoarea precipitatiilor nu este mai mare de 25 mm, dar suprafata solului este deseori saturata cu apa datorita ratei extrem de scazute a evapotranspiratiei.
Diversitatea speciilor care populeaza tundra este scazuta. Plantele sunt reprezentate de cateva specii de arbusti pitici, cateva specii de plante ierboase, specii de plate cu flori, dintre care cele mai comune apartin familiei Cyperaceae, muschi si licheni. Plantele cele mai caracteristice tundrei sunt lichenii, de tipul asa numitei ,,iarba renului" (Cladonia sp.). Lichenii sunt plante mici, verzi, nevascularizate care apartin clasei Musci , filumul Bryophyta. 
Mamiferele sunt reprezentate de ierbivore ca renii, boul moscat, mamifere din familia Leporidae, genul Lepus (asemanatoare cu iepurii, dar cu urechile si picioarele mai mari), rozatoare ale genului Microtus (asemanatoare cu sobolanii) si lemingi (rozatoare apartinand genului Lemmus). Dintre speciile carnivore mai frecvente sunt vulpea arctica, ursul polar si lupii. Atat reptilele cat si amfibienii sun slab reprezentate sau lipsesc datorita temperaturilor scazute. Tundra alpina este in oarecare masura similara tundrei arctice, dar lipseste permafrostul iar suprafata solului nu este la fel de umeda, datorita unei drenari mai bune a apei.
2. Padurile boreale de conifere.
Acest biom este reprezentat de paduri umede si reci de conifere (sau taiga) care se intind pe suprafete vaste, pe mai multe continente, intre paralelele de 45 si 57 grade latitudine nordica. Climatul este rece si foarte rece cu un surplus de umezeala in timpul verii. Vegetatia predominanta este reprezentata de diferite specii de conifere dintre care cele mai comune sunt: Picea glauca, Abies balsamea, Pinus resinosa, Pinus strobus, Picea mariana, Pinus contorta, Pinus ponderosa etc.). Datorita ecranarii energiei luminoase, plantele situate pe verticala la nivelul inferior sunt mai slab reprezentate.
Solul padurilor boreale este caracterizat de o litiera adanca si o descompunere lenta a materiei organice datorita temperaturilor scazute, este un sol acid, cu un deficit de substante minerale datorita mineralizarii lente si a faptului ca apa de precipitatii antreneaza si indeparteaza majoritatea mineralelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principalele Tipuri de Biomi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!