Prevenirea si Controlul Integrat al Poluarii in Industria Mobilei

Cuprins referat Cum descarc?

CAP.1 PREZENTAREA GENERALA A INDUSTRIEI
CAP.2 DESCRIEREA PROCESULUI INDUSTRIAL
2.1. Determinarea necesarului de materii prime si materiale folosite la fabricarea mobilei
2.2 Fabricarea cherestelei 
2.3. Fabricarea mobilei 
CAP. 3 MATERII PRIME, EMISII SI DESEURI
3.1. Compusi organici volatili - efecte asupra organismelor umane
3.2. Instalatii pentru retinerea , evacuarea si dispersia poluantilor in mediu 
3.3 Gestiunea deseurilor
CAP. 4 POSIBILITATI DE PREVENIRE SI CONTROL A POLUARII
4.1 Prevenirea poluarii
4.2 Controlul poluarii
CAP.5 CELE MAI BUNE TEHNICI DISPONIBILE IN INDUSTRIA MOBILEI
CAP.6 BENEFICIILE APLICARII PREVENIRII POLUARII SI A BAT
CAP.7 REGLEMENTARI NATIONALE SI INTERNATIONALE PRIVIND PREVENIREA SI CONTROLUL INTEGRAT AL POLUARII
CAP.8 BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

CAP.1. PREZENTAREA GENERALA A INDUSTRIEI
Inceputul industriei romanesti de mobila este dupa anul 1900. Astfel, in anul 1915 functionau 12 fabrici de mobila si 70 de tamplarii, iar in anul 1944 erau 73 fabrici de mobila si 86 de tamplarii - care produceau usi, ferestre si piese de mobila.
In anul 2003 erau inregistrate peste 3.876 societati comerciale avand ca obiect principal de activitate fabricarea mobilei, din care cca. 80 sunt intreprinderi mari, cca. 295 sunt intreprinderi mijlocii, iar celelalte sunt intreprinderi mici. 
In afara de acestea, functioneaza ateliere de mobila cu mai putin de 10 angajati, precum si unitati de productie pentru mobila in cadrul unor societati comerciale cu alt obiect principal de activitate. Astfel, conform datelor furnizate de Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania, numarul angajatilor in industria mobilei a scazut cu peste 10% pana la 90.000 de persoane in 2005. Deoarece fondul forestier ocupa 26,7% din suprafata tarii, prelucrarea lemnului reprezinta un potential important de dezvoltare a tarii, iar in cadrul prelucrarii lemnului productia de mobilier ocupa un loc important. 
La nivelul Uniunii Europene, padurile si alte terenuri cu vegetatie forestiera ocupa o suprafata de 160 milioane ha, ceea ce reprezinta aproximativ 35% din suprafata uscatului, din care 117 milioane sunt destinate exploatarii. Dimensiunea medie a exploatatiilor publice este de circa 1000 ha, iar a celor private este de 13 ha (in medie), cu variatii mari intre tari. Marea majoritate a proprietarilor privati detin exploatatii individuale de circa 3 ha in medie.
Structura proprietatii variaza larg in interiorul Uniunii Europene astfel:
_ in Grecia si Irlanda - circa 32 din suprafata padurilor este in proprietatea statului;
_ in state precum Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Spania, comunitatile locale joaca rolul cel mai important alaturi de proprietarii privati;
_ in tarile nordice, predomina proprietatile private de paduri;
_ in ultimele 10 state, care au aderat recent la Uniunea Europeana, proportia proprietatii publice este mult mai mare decat in tarile din admise anterior.
Pentru anul 2004, productia nationala de mobila a fost de 1000 milioane Euro, din care 833 milioane au fost reprezentate de exporturi, in conditiile unui aport net la balanta nationala de incasari de 678 milioane Euro.
Din punct de vedere al destinatiei productiei pe plan intern, analizele si estimarile au relevat o orientare preponderenta spre produsele din mobilier. Situatia respectiva este
prezentata in fig. nr. 1
Se observa ca, mobila ocupa pozitia principala in structura productiei realizate alaturi de domeniul exploatarii si prelucrarii lemnului, o situatie aparte fiind inregistrata in anul 2000, cand exploatarea a depasit domeniul fabricatiei de mobilier. Pe parcursul anului 2004, din cauza factorilor de natura interna si externa (evolutia cursului si a pietelor), costurile producatorilor de mobila au crescut in medie cu 10%, iar veniturile exportatorilor au scazut cu circa 12%, cele doua componente afectand negativ rentabilitatea organizatiilor cu peste 20%, in conditiile unei marje de profit, pe sector, de numai 7%.
In industria mobilei din Romania, societatile comerciale sunt cu capital privat. Nu exista monopol in productia de mobila sau in comercializarea acesteia, iar exportul de mobila este liberalizat in totalitate. Volumul exportului de mobila romaneasca, in anul 2005, a fost de 896 mil. Euro, din care 77% s-a livrat in tarile UE (in principal, in Germania - 17%, in Franta - 18,25%, in Olanda - 8,1%, in Italia - 12,5%). Exportul de mobila romaneasca reprezinta 4% din totalul exporturilor romanesti. 
Masurile de dezvoltate a economiei nationale prevad si dezvoltarea pietei interne s externe a mobilei. Principalii factori interni care vor influenta decisiv evolutia pietei internea mobilei in perioada 2004-2010 vor fi:
- revigorarea si relansarea cererii interne de mobila;
- imbunatatirea mediului de afaceri si dezvoltarea sectoarelor de activitate care
folosesc produsele de mobilier (in special mobilierul de birou );
- privatizarea integrala a acestui domeniu de activitate;
- specializarea in productie a societatilor comerciale si inceperea procesului de
concentrare a capitalului in industria lemnului.
Consumul de produse de mobilier pe piata interna va creste proportional cu cresterea consumului total final, cu cresterea consumului final al gospodariilor populatiei, cu cresterea volumului constructiilor, cu dezvoltarea agriculturii, turismului si a sectoarelor industriale pe care le serveste.
In ceea ce priveste importul de mobila, acesta se face remarcat pe piata romaneasca din anul 1992, ajungand in 2003 sa insumeze 107 mil USD, ceea ce reprezinta 13,4% din productia indigena realizata.
Principalii concurenti ai Romaniei pe piata europeana a mobilei sunt : Polonia, Cehia, Ucraina, Belarus, Estonia, Letonia si Lituania, tari care dispun de materie prima indigena.
Situatia importului de mobila este prezentat in tabelul nr. 1
Tendinta mondiala de ecologizare a produselor industriale, in general, va determina largirea domeniului de utilizare a produselor din lemn si cresterea cererii pe piata externa de desfacere a mobilei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Prevenirea si Controlul Integrat al Poluarii in Industria Mobilei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!