Poluarea Solului

Extras din referat Cum descarc?

Cap.1 Poluarea solului
1.1 Generalitati privind solul
Prin pozitia ,natura si rolul sau, solul este un component al biosferei si produs al interactiunii dintre mediul biotic si abiotic reprezentand o zona specifica de concentrare a organisemelor vii, a energiei acestora, produse ale metabolismului si descompunerilor.Solul si vegetatia acopera scoarta terestra,formeaza o unitate inseparabila ale sistemului pedoecologic mondial, sistem in care planta si solul activeaza impreuna.
Conform Consiliului Europei,1990: "Solul reprezinta o parte integranta a ecosistemelor planetei si este situat la interfata dintre suprafata pamantului si structura de roca.Este subdivizat in straturi orinzontale succesive, cu caracteristici fizice, chimice si biologice specifice si are functii diferite."
Din punct de vedere al istoriei utilizarii solului si din punct de vedere ecologic conceptul de sol cuprinde, de asemenea, roci sedimentare poroase si alte materiale permeabile impreuna cu apa pe care o contin si rezervele de apa subterane.
Solul constitue o sursa vitala pentru omenire si trebuie neaparat conservat.Orice modificare a parametrilor sai, cum ar fi cresterea aciditatii lui se repercuteaza asupra tuturor functiilor sale, creand asa zisul multi-impact, care conduce implicit la necesitatea unor sisteme de protectie primara si secundara (Agentia Europeana a Mediului 1999).
Avand in vedere importanta acordata problemelor legate de substantele periculoase dispersate sau localizate, eroziune, compactare si alte probleme asociate productiei agricole, este esential sa se stabileasca cu claritate concepte definite si o terminologie comuna de descriere a solurilor. 
Comportamentul chimic al solului este definit de totalitatea reactiilor fizico-chimice care au loc intre constituentii chimici si fizici ai solului, fie ca acestia sunt de origine minerala sau agenti poluanti.
Solul are diferite functii:
-functii ecologice (controlul ciclurilor de elemente si de energie, in calitatea sa de compartiment al ecosistemelor; suport pentru plante, animale si oameni; productia agricola retentia apei freatice si sedimentelor, constituirea unui rezervor genetic).
-funtii socio-economice: baza pentru constructii, imobile si infrastructura, reciclarea si eliminarea deseurilor, conservarea unei arhive a istoriei naturale, protectia unei arhive arheologice si paleoecologice.
In plus, solurile sunt folosite pentru stocarea de materiale rezultate din activitati umane si pentru acumularea poluantilor de origine atmosferica sau proventi din apa.
In practica concentratia unei substante in sol poate fi evaluata astfel:
a) la nivelul sau de fond;
b) peste nivelul sau de fond datorita influentelor antropice.
Pe masura cresterii concentratiei, se atinge o anumita concentratie ce poate produce un efect negativ asupra functiilor specifice ale solului, in final solul poate fi considerat ca un sol degradat.
Concentratiile ridicate ale unei substante pot sa apara si intr-un mod natural si acestea pot sa aiba efecte negative asupra functiilor solului.In cele ce urmeaza, vom prezenta indicatorii cu relevanta pentru proprietatile solului si a substantelor existente in acesta.
Raportul dintre concentratiile unei substante in doua compartimente de mediu reprezinta coeficientul de repartitie.
Raportul dintre concentratiile unei substante in faza solida si in faza lichida a solului reprezinta coeficientul de repartitie sol-apa.
Raportul dintre concentratia unei substante continute in materia organica a solului si cea din faza apoasa a solului reprezinta coeficientul de repartitie materie organica-apa din sol.
Raportul dintre concentratia unei substante dintr-un organism si cea din sol reprezinta factorul de bioconcentrare.
Raportul dintre concentratia unei substante in sol si cea din planta reprezinta coeficientul de transfer sol-planta.
Capacitatea unui sol de a retine sau lega substante solide, dizolvate sau gazoase reprezinta caracteristicile de retinere.
Legarea reversibila a unei substante de constituenti ai solului (include, de exemplu, schimbul ionic, adsorbtia de suprafata, descompunerea unor compusi chimici de catre materia organica a solului) reprezinta fenomenul de sorbtie. 
Persistenta unei substante la modificari chimice este legata intotdeauna de conditiile de mediu.Astfel o substanta poate fi persistenta intr-un anumit tip de sol, dar nepersistenta in altul.De asemenea persistenta poate fi exprimata ca timp de injumatatire a unei substante in conditii de mediu foarte clar definite.
Desfacerea unor substante organice complexe in molecule mai simple sau in ioni prin procese fizice, chimice si/sau biologice reprezinta descompunerea. 
Descompunera prin procese chimice (fotoliza, hidroliza, oxidarea si reducerea) reprezinta descompunerea abiotica (degradarea abiotica).
Descompunera materiei organice sau a substantelor organice in bioxid de carbon, apa si hidruri, oxizi sau alte saruri minerale reprezinta mineralizarea.
Descompunerea organismelor sau a unor parti de organisme urmata de sinteza substantelor humice reprezinta humificarea.
Degradarea sau alterarea structurii moleculare a unei substante pana la un stadiu suficient de avansat pentru a elimina o proprietate caracteristica reprezinta degradarea primara.
Biodegradarea care conduce la o mineralizare completa reprezinta biodegradare totala.
Conditiile de sol care pot prejudicia imobilele si materialele de constructii reprezinta conditiile agresive de sol.
O parte a calitatii solului depinde in mare masura si de procesele pedologice care sunt definite prin urmatorii termeni:
-factorii limitativi - orice conditie care limiteaza functiile si/sau folosirea unui sol;
-mobilizarea - trecerea (conversia) substantelor sau a particulelor de sol sub forma mobila;
-imobilizarea - trecerea (conversia) substantelor sau a particulelor de sol spre o forma (temporar) imobila (comparata cu acumularea);


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea Solului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!